Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag"— Presentationens avskrift:

1 Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag
Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag Skatteförvaltningen

2 Innehåll Allmänt Inkomstbeskattning av aktiebolag
Innehåll Allmänt Inkomstbeskattning av aktiebolag kalkyl av nettoförmögenheten det matematiska värdet på en aktie Ett aktiebolags prestationer till aktieägarna lön som betalas ut av ett aktiebolag delägarlån som ges av ett aktiebolag dividend som utdelas av ett aktiebolag utbetalning av medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet i ett aktiebolag Inkomstbeskattning av andelslag  Prestationer som ett andelslag betalat ut till medlemmarna, andelsägarna och aktieägarna överskott från ett andelslag utbetalning av medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet i ett andelslag Skattefria överskott och förmåner som utdelas av ett andelslag

3 Allmänt Aktiebolag och andelslag är självständiga skattskyldiga, och deras inkomst beskattas som inkomst för aktiebolaget eller andelslaget. Beskattningen av ett aktiebolag och ett andelslag påverkar inte beskattningen av en enskild delägare eller medlem. Resultatet för ett aktiebolag och andelslag räknas på så sätt att de avdragsgilla utgifterna dras av från de skattepliktiga inkomsterna. Inkomster > utgifter skattepliktig inkomst fastställs Utgifter > inkomster förlust fastställs Kalkylen av den skattepliktiga inkomsten grundar sig på bokföringen, men till följd av skillnaden mellan bokföringen och beskattningen kan den skattepliktiga inkomsten avvika från resultatet enligt bokföringen. Kalkyl av skattepliktig inkomst eller förlust som ska fastställas Inkomstskattelagarna (inkomstskattelagen, lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet och inkomstskattelagen för gårdsbruk) reglerar de inkomster som är skattepliktiga och de utgifter som är avdragsgilla. Skattepliktig inkomst enligt lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet (NärSkL) Med skattepliktiga näringsinkomster avses inkomster i penningmedel eller i form av penningmässiga förmåner som erhållits i näringsverksamheten. En inkomst räknas som en intäkt under det skatteår då man mottagit penningmedel, en förmån i penningvärde eller en fordran. I detta s.k. prestationsbaserade system spelar det ingen roll när t.ex. en betalning finns på ett företags konto, utan inkomsten är en inkomst under det skatteår då rätten till fordran uppkommit. Med avdragsgilla utgifter avses utgifter eller förluster för inkomstens förvärvande eller bibehållande i näringsverksamheten. Om inkomsterna överskrider utgifterna, fastställs en skattepliktig inkomst. Om utgifterna är större, fastställs en förlust för skatteåret i fråga.

4 Allmänt Aktiebolag och andelslag betalar en inkomstskatt på 20 % på den skattepliktiga inkomsten Aktiebolag och andelslag ska meddela uppgifter för inkomstbeskattningen till Skatteförvaltningen med skattedeklarationsblankett 6B En separat skattedeklaration ska lämnas in för varje räkenskapsperiod. Skattedeklarationen ska lämnas in inom fyra månader efter utgången av den sista månaden i räkenskapsperioden. Skatteförvaltningen rekommenderar att skattedeklarationen ges elektroniskt. Skattedeklaration Skattedeklarationsblanketten innehåller en inkomstskattekalkyl, där intäkterna och utgifterna ska meddelas enligt bokföringen och enligt om de är skattepliktiga eller avdragbara i beskattningen. Alla aktiebolag och andelslag ska lämna in en skattedeklaration separat för varje räkenskapsperiod. En skattedeklaration ska även lämnas in då ett aktiebolag eller ett andelslag inte bedrivit egentlig verksamhet, t.ex. under det första året, eller om bolaget försatts i konkurs. Därtill ska en skattedeklaration alltid lämnas in då Skatteförvaltningen framför en separat begäran om detta. Vad är ett skatteår? Beskattning verkställs enligt ett skatteår. Om räkenskapsperioden inte är ett kalenderår, utgörs skatteåret av den räkenskapsperiod eller de räkenskapsperioder som upphört under det aktuella kalenderåret. En separat skattedeklaration ska lämnas in för varje räkenskapsperiod. Slutförandet av beskattningen av aktiebolag och andelslag är bundet till slutet av räkenskapsperioden. Beskattningen slutförs tio månader efter utgången av den sista kalendermånaden i räkenskapsperioden. Närmare uppgifter finns på skatt.fi: Skattedeklaration 6B elektroniskt – aktiebolag och andelslag

5 Inkomstbeskattning av aktiebolag
Inkomstbeskattning av aktiebolag Ett aktiebolag kan ha tre olika förvärvskällor: en näringsförvärvskälla en jordbruksförvärvskälla en personlig förvärvskälla kan utgöras av exempelvis en fastighet som hyrts ut till en utomstående och som inte direkt eller indirekt tjänar näringsverksamheten. Den skattepliktiga inkomsten av varje förvärvskälla i aktiebolaget räknas separat genom att dra av fastställda förluster för tidigare år i samma förvärvskälla från inkomsten under skatteåret. De skattepliktiga inkomsterna av förvärvskällorna räknas ihop och beskattas som inkomster för bolaget. Ett bolag betalar inkomstskatt för samfund. Avdrag av förluster Förluster som fastställts i beskattningen dras av under de följande tio skatteåren i den mån inkomst uppkommer. Förluster dras av från resultatet för den förvärvskälla där de uppkommit.

6 Nettoförmögenhet och det matematiska värdet på en aktie
Nettoförmögenhet och det matematiska värdet på en aktie I inkomstbeskattningen av ett aktiebolag fastställs nettoförmögenheten, som ligger till grund för kalkylen av det matematiska värdet på en aktie. Det matematiska värdet på en aktie används då man räknar hur utdelning av icke-noterade bolag fördelar sig i skattefri inkomst, kapitalinkomst och förvärvsinkomst i beskattningen av en delägare. Ett icke-noterat bolag = annat än offentligt noterat bolag

7 Kalkyl av nettoförmögenheten
Kalkyl av nettoförmögenheten Ett aktiebolags nettoförmögenhet fås genom att dra av bolagets skulder från bolagets tillgångar. Till ett aktiebolags nettoförmögenhet räknas tillgångarna och skulderna i bolagets samtliga förvärvskällor – även de tillgångar och skulder som hör till en jordbruksförvärvskälla och en personlig förvärvskälla. Kalkyl av nettoförmögenheten Det finns detaljerade instruktioner för att räkna ut nettoförmögenheten för ett aktiebolag i den s.k. värderingslagen (lagen om värdering av tillgångar vid beskattningen, 1142/2005)

8 Kalkyl av nettoförmögenheten (fortsättning)
Kalkyl av nettoförmögenheten (fortsättning) Med tillgångar avses anläggnings-, omsättnings-, placerings- och finansieringstillgångar. Till tillgångarna räknas inte kalkylmässiga skattefordringar och inte heller sådana utgifter med lång verkningstid som inte har något förmögenhetsvärde. Med skulder avses poster som tagits upp i det främmande kapitalet i aktiva i balansräkningen. Även ett kapitallån är en skuld om dess ekonomiska karaktär är främmande kapital. Kalkylmässiga skatteskulder betraktas inte som en skuld.  Utifrån nettoförmögenheten räknas såväl det matematiska värdet som jämförelsevärdet på en aktie. Vid kalkylen av jämförelsevärdet drar man av den utdelning som man beslutat att ge för räkenskapsperioden från nettoförmögenheten. Jämförelsevärde Utgående från nettoförmögenheten fastställs också ett jämförelsevärde för en aktie (jämförelsevärde motsvarar termen beskattningsvärde, som användes fram till 2006). Ett jämförelsevärde används då ett annat företag äger aktierna. Jämförelsevärdet påverkar uträkningen av detta företags nettoförmögenhet och beskattningen av den dividend som bolaget utdelar.

9 Det matematiska värdet på en aktie
Det matematiska värdet på en aktie Det matematiska värdet på en aktie fås genom att dividera bolagets reviderade nettoförmögenhet med antalet aktier på marknaden. Kalkylen av det matematiska värdet grundar sig på bolagets reviderade nettoförmögenhet enligt bokslutet för det år som föregick skatteåret. Utifrån detta matematiska värde för skatteåret delas den utdelning som fåtts under skatteåret in i skattefri inkomst, kapitalinkomst och förvärvsinkomst.  Exempel Utifrån en räkenskapsperiod som upphörde räknas det matematiska värdet för skatteåret Utifrån det matematiska värdet fastställs den skattefria andelen för utdelningen till en delägare 2015 och den andel som ska beskattas som kapitalinkomst och förvärvsinkomst. Aktier på marknaden = aktier i ett aktiebolag som bolaget inte löst in eller som det inte innehar.

10 Det matematiska värdet på en aktie (fortsättning)
Det matematiska värdet på en aktie (fortsättning) Det matematiska värdet på en företagardelägares aktier justeras innan utdelningen delas in i kapitalinkomst- och förvärvsinkomstutdelning. Från aktievärdet avdras delägarlån som en företagardelägare eller en familjemedlem till honom eller henne lyft från bolaget samt värdet på en bostad som ingår i bolagets tillgångar och som används av delägaren eller hans eller hennes familj. Om en delägare eller dennes familj innehar minst 10 % av bolagets aktier eller röstetal anses det att det handlar om en företagardelägare, och då dras delägarlån av från aktievärdet. Vad gäller avdrag av bostadsvärde handlar det om en företagardelägare, då delägaren enligt lagen om pension för arbetstagare inte står i anställningsförhållande till det bolag som ger utdelning.

11 Ett aktiebolags prestationer till aktieägarna
Ett aktiebolags prestationer till aktieägarna Aktiebolagets delägare beskattas först när de lyfter inkomst från aktiebolaget. Inkomst kan tas ut som lön, delägarlån, dividend eller som utbetalning av medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet. Inga privata uttag är möjliga i ett aktiebolag. I rättshandlingar mellan ett aktiebolag och en delägare ska man alltid tillämpa villkor som kan ses som rimliga och normala. Om ett bolag t.ex. säljer en bil till en delägare, ska gängse värde användas som köpesumma. En ändamålsenlig handling ska utan dröjsmål utarbetas vad gäller rättshandlingar mellan ett bolag och en delägare.

12 Lön som betalas ut av aktiebolag
Lön som betalas ut av aktiebolag Ett aktiebolag kan betala ut löner och ge naturaförmåner till sina delägare. En naturaförmån ska behandlas som lön även i bolagets lönebokföring. Om detta inte gjorts, betraktas förmånen som förtäckt dividend upp till beloppet på de faktiska kostnaderna. Det är även möjligt att betala ut dagtraktamente och kilometerersättning för löntagare till en delägare. Den lön som betalats ut till en delägare och naturaförmåner ska vara skäliga i förhållande till det utförda arbetet. Att ge delägarna orimliga förmåner kan leda till att de beskattas som förtäckt dividend.

13 Delägarlån som ges av ett aktiebolag
Delägarlån som ges av ett aktiebolag Ett aktiebolag kan också bevilja sina delägare och deras nära släktingar delägarlån. Ett penninglån som beviljats en delägare ses som kapitalinkomst för delägaren i beskattningen, om lånet inte betalats tillbaka till bolaget före utgången av samma skatteår. Förutsättningen för beskattning av kapitalinkomster är att delägaren, hans eller hennes familjemedlemmar eller alla tillsammans äger minst 10 % av aktierna direkt eller indirekt.

14 Delägarlån som ges av ett aktiebolag (fortsättning)
Delägarlån som ges av ett aktiebolag (fortsättning) Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 %. Om beloppet på den skattepliktiga kapitalinkomsten överskrider euro, tas en skatt på 33 % ut av den överskridande delen. Om delägaren återbetalar lånet inom fem år, får han eller hon dra av det amorterade beloppet från sina kapitalinkomster.

15 Beskattning av dividendinkomst
Beskattning av dividendinkomst Ett aktiebolag kan besluta att dela ut en del av vinsten under den senaste räkenskapsperioden. Som utdelning är det möjligt att ge högst det belopp som återstår då man från bokslutets balansräkning dragit av förluster vissa obligatoriska utgifter, såsom eventuella överföringar till reservfonder enligt bolagsordningen. Utdelning kan alltid ges då bolaget har fritt eget kapital. Att föregående räkenskapsperiod var vinstgivande är inte en uttrycklig förutsättning för vinstutdelning. Utdelningen kan ges endast i ett ordinarie eller extraordinarie bolagsmöte där man godkänner räkenskapsperioden. Utdelningsbeslut Utdelningen grundar sig på det senast fastställda och revisorgranskade bokslutet. I samband med utdelning ska man se till att bolaget bevarar sin betalningsförmåga trots utdelningen. Enligt huvudregeln medför alla aktier lika rätt i bolaget. I bolagsordningen är det möjligt att man beslutar att aktierna avviker från varandra t.ex. vad gäller det röstetal eller den rätt till utdelning som de medför. Dessa bestämmelser i lagen och bolagsordningen tillämpas också i beskattningen, och dividend beskattas som inkomst för dividendmottagaren. Att betala lön till delägare för deras egentliga arbete är inte nödvändigt, och följaktligen kan utdelning ersätta lön, särskilt i enmansbolag och familjebolag.

16 Beskattning av dividendinkomst (fortsättning)
Beskattning av dividendinkomst (fortsättning) I offentligt noterade (= listade) bolag är utdelningen partiellt skattepliktig inkomst och partiellt skattefri inkomst för mottagaren. I andra än offentligt noterade (= icke-noterade) bolag kan däremot delägarna få utdelning från bolaget på följande sätt: utdelningen delas in i skattefri inkomst samt skattepliktig kapitalinkomst och förvärvsinkomst utifrån det matematiska värdet på aktien. Det matematiska värdet grundar sig på nettoförmögenheten. Indelningen av utdelningen orsakar inga skattepåföljder för det bolag som delar ut utdelning. Dividend från ett noterat bolag Dividend som ett noterat bolag delat ut (= ett bolag vars aktier noteras offentligt på börsen eller en motsvarande lista) delas in i skattefri inkomst och kapitalinkomst i beskattningen av en fysisk person. Av utdelningen är från och med skatteåret % skattepliktig kapitalinkomst och 15 % skattefri inkomst. Dividendens skattefrihet eller skattepliktighet beror inte på aktievärdet. Dividend från ett icke-noterat bolag från och med skatteåret 2014 Beskattningen av dividend från ett vanligt, icke-noterat aktiebolag beror på bolagets nettoförmögenhet. Kapitalinkomstdividend Av dividenden utgör 25 % skattepliktig kapitalinkomst och 75 % skattefri inkomst till den del som dividendbeloppet motsvarar högst en årlig avkastning på 8 % av aktiens matematiska värde. Om dividendtagarens sammanlagda belopp av sådana dividender under skatteåret överskrider euro ska 85 % av det överskridande beloppet utgöra skattepliktig kapitalinkomst och 15 % skattefri inkomst. Förvärvsinkomstdividend Den del av dividend som överskrider 8 %:s årliga avkastning utgör förvärvsinkomstdividend. Av förvärvsinkomstdividenden utgör 75 % skattepliktig förvärvsinkomst och 25 % skattefri inkomst.

17 Aktiebolagets verksamhet
Schema över beskattningen av utdelningsinkomst från ett icke-noterat bolag Aktiebolagets verksamhet Omsättning – utgifter = vinst Samfundsskatt på 20 % ska betalas Utdelning I aktiebolaget kan man besluta att: ge utdelning = utdelningsinkomst lämna pengar i bolaget = öka förmögenheten Kapitalinkomstdividend dividendbeloppet motsvarar högst 8 %:s avkastning 25 % skattepliktig / 75 % skattefri dividendbeloppet överskrider euro av det överskridande beloppet 85 % skattepliktig / 15 % skattefri Förvärvsinkomstdividend den del av dividend som överskrider 8 %:s avkastning = förvärvsinkomstdividend 75 % skattepliktig / 25 % skattefri

18 Utbetalning av medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet i ett aktiebolag Utbetalning av medel från ett listat bolag betraktas som dividend och beskattas som dividendinkomst (se dia 16) Utbetalning av medel från ett icke-listat bolag betraktas huvudsakligen som dividend och beskattas som dividendinkomst (se dia 16-17) betraktas som skattepliktig överlåtelse till den del som en kapitalplacering som den skattskyldige gjort i bolaget återbetalas till denne, om det har gått högst tio år från kapitalplaceringen till det att medlen delas ut, och den skattskyldige visar en tillförlitlig utredning över att villkoren är uppfyllda I inkomstskattelagen tillfogades (1237/2013) stadganden om utbetalning av medel enligt 13 kap. 1 § 1 punkten i aktiebolagslagen från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet. Stadgandena trädde i kraft huvudsakligen från och med skatteåret 2014. Enligt de nya stadgandena beskattas sådan utdelning av medel alltid som dividendinkomst, när det gäller utbetalning av medel från ett offentligt noterat bolag. Om det gäller utbetalning av medel från ett icke offentligt noterat bolag, tillämpas huvudsakligen stadganden om dividendinkomst. Under vissa förutsättningar tillämpas stadganden om överlåtelsevinsten.

19 Inkomstbeskattning av andelslag
Inkomstbeskattning av andelslag På samma sätt som ett aktiebolag beskattas ett andelslag som en särskild skattskyldig, om det förts in i handelsregistret före utgången av räkenskapsperioden. Ett icke-registrerat andelslag beskattas enligt bestämmelserna för näringssammanslutningar. En näringssammanslutning är inte en särskild skattskyldig. Ett resultat av näringsverksamheten fastställs dock för en sammanslutning. Det delas in i skattepliktig inkomst för delägarna utifrån deras andel i sammanslutningens resultat. Även ett andelslag kan ha en näringsförvärvskälla, en jordbruksförvärvskälla och en personlig förvärvskälla.  Lag om andelslag (421/2013) möjliggör att andelslag kan fungera liksom ett aktiebolag.

20 Prestationer som ett andelslag betalat ut till medlemmarna, andelsägarna och aktieägarna Medlemmarna i ett andelslag kan lyfta lön för arbete som utförts för andelslaget. Ett andelslag kan dela ut överskott eller medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet.

21 Överskott som andelslag har delat ut
Överskott som andelslag har delat ut Överskott = ränta på andelskapital och annat överskott som andelslaget har delat ut I offentligt noterade (= listade) andelslag är överskott partiellt skattepliktig inkomst och partiellt skattefri inkomst för mottagaren I andra än offentligt noterade (= icke-listade) andelslag beskattas överskott på följande sätt: överskottet delas in i skattefri inkomst samt skattepliktig kapitalinkomst och förvärvsinkomst Nya stadganden (1399/2014) i inkomstskattelagen som gäller överskott som andelslaget har delat ut, har trätt i kraft från och med Beskattning av överskott verkställs huvudsakligen på samma sätt som beskattning av utdelningsinkomst från aktiebolag. Överskott från ett noterat andelslag Överskott av ett noterat andelslag (= ett andelslag vars andelar eller aktier noteras offentligt på börsen eller en motsvarande lista) delas in i skattefri inkomst och kapitalinkomst vid beskattningen av en fysisk person. Av överskottet är från och med skatteåret % skattepliktig kapitalinkomst och 15 % skattefri inkomst. Överskott från ett icke-listat andelslag Överskott som beskattas som kapitalinkomst av överskottet utgör 25 % skattepliktig kapitalinkomst och 75 % skattefri inkomst upp till ett sammanlagt belopp på euro per år. om överskottsmottagarens sammanlagda belopp av sådana överskott under skatteåret överskrider euro, ska 85 % av det överskridande beloppet utgöra skattepliktig kapitalinkomst och 15 % skattefri inkomst. lindringen upp till euro gäller en enda gång per skattskyldig och år. Överskott som beskattas som förvärvsinkomst av överskottet utgör 75 % skattepliktig förvärvsinkomst och 25 % skattefri inkomst, om ett andelslag vid utgången av den räkenskapsperiod som föregick beslutet om utdelning av överskott hade färre än 500 medlemmar som betalat andelsavgiften och överskottet överskrider ett belopp som motsvarar en beräknad årlig avkastning på 8 % på det belopp som vid utgången av räkenskapsperioden som föregår beslutet om utdelning av överskottet har tagits upp på andelslagets eget kapital för de samtliga andelar eller aktier som den skattskyldige innehar ovan nämnda lindring upp till euro gäller inte överskott som beskattas som förvärvsinkomst

22 Schema över beskattningen av överskott från ett icke-noterat andelslag
Schema över beskattningen av överskott från ett icke-noterat andelslag Andelslagets verksamhet Omsättning – utgifter = överskott Samfundsskatt på 20 % ska betalas Överskott I andelslaget kan man besluta att: utdela överskott lämna pengar i andelslaget = öka förmögenheten Kapital överskott upp till euro 25 % skattepliktig / 75 % skattefri överskottbeloppet överskrider euro av det överskridande beloppet 85 % skattepliktig / 15 % skattefri Förvärv överskott 75 % skattepliktig / 25 % skattefri, om ett andelslag har färre än 500 medlemmar som betalat andelsavgiften och överskottet överskrider ett belopp som motsvarar en beräknad årlig avkastning på 8 % på det belopp som har tagits upp på andelslagets eget kapital för de samtliga andelar eller aktier som den skattskyldige innehar

23 Utbetalning av medel från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet i ett andelslag Utbetalning av medel från ett listat andelslag betraktas som överskott (se dia 22) Utbetalning av medel från ett icke-listat bolag betraktas huvudsakligen som överskott (se dia 22-23) betraktas som skattepliktig överlåtelse till den del som en kapitalplacering som den skattskyldige gjort i bolaget återbetalas till denne, om det har gått högst tio år från kapitalplaceringen till det att medlen delas ut, och den skattskyldige visar en tillförlitlig utredning om att villkoren är uppfyllda Utdelning av medel som en medlem vid utträde ur andelslaget får utbetalning av medel i stället för återbetalning av insatsen betraktas som skattepliktig överlåtelse till den del som utbetalningen motsvarar insatsen som har betalats I inkomstskattelagen tillfogades (1399/2014) stadganden om utbetalning av medel enligt 16 kap. 1 § 1 punkten i lag om andelslag från en fond som hänförs till det fria egna kapitalet. Stadgandena trädde i kraft från och med skatteåret 2015. Enligt de nya stadgandena beskatttas sådan utbetalning av medel alltid som överskott, när det gäller en utbetalning av medel från ett listat andelslag. Om det gäller en utbetalning av medel från ett icke-listat andelslag, tillämpas huvudsakligen stadganden om överskott. Under vissa förutsättningar tillämpas stadgandena om överlåtelsevinsten.

24 Skattefria överskott och förmåner som ges av ett andelslag
Överskottsåterbäring från ett andelslag till en fysisk person i förhållande till gjorda inköp, till den del som det återburna överskottet har uppstått av inköp som anknyter till levnadskostnaderna för återbäringens mottagare En fysisk persons förmån, utgående från medlemskap i andelslag, i form av minskning av levnadskostnaderna då denna uppstår av inköp till ett pris som underskrider det gängse priset men inte underskrider de kostnader som har uppstått för andelslaget för producering av nyttigheterna eller tjänsterna sådana vanliga bonusar eller kundgottgörelser som konsumentkunder får på basis av sina inköp är således inte skattepliktig inkomst


Ladda ner ppt "Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag"

Liknande presentationer


Google-annonser