Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 Klas Eklund SNS, 19 november 2002 TIO ÅR MED RÖRLIG VÄXELKURS OCH INFLATIONSMÅL: BARA ETT KVAR VAD KAN VI LÄRA FÖR FRAMTIDEN?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 Klas Eklund SNS, 19 november 2002 TIO ÅR MED RÖRLIG VÄXELKURS OCH INFLATIONSMÅL: BARA ETT KVAR VAD KAN VI LÄRA FÖR FRAMTIDEN?"— Presentationens avskrift:

1 1 Klas Eklund SNS, 19 november 2002 TIO ÅR MED RÖRLIG VÄXELKURS OCH INFLATIONSMÅL: BARA ETT KVAR VAD KAN VI LÄRA FÖR FRAMTIDEN?

2 2 DET ÄR VARKEN RÖRLIG VÄXELKURS ELLER INFLATIONSMÅL I SIG SOM GIVIT STABILITET Rörlig växelkurs är instabil Kronan har varit volatil och fallit trots låg inflation och överskott i budget och bytesbalans Inflationsmålet ingav inte förtroende från början Höga inflationsprognoser för 1993 och framåt Stigande räntespread och fallande valuta 1994 Berodde på budgetunderskott och politisk riskpremie

3 3 HUSET BYGGDES KLART 1994-1996 Riksbankens självständighet Ny budgetordning Saneringsprogrammet EU-medlemskap Maastricht och konvergensprogram Slutsats: Det är hela den stabiliserings- politiska regimen som är viktig Det institutionella ramverket är centralt!

4 4 RÄNTESPREAD MOT TYSKLAND 10-åriga statsobligationer

5 5 KRONKURSEN TCW

6 6 VAD LÄRA? Det är inte den rörliga växelkursen som är värd att bevara Utan insikterna om vad som krävs för en robust institutionell ram Avgränsat ansvar Tydlig beslutsregel Särskilt utnämnda, kompetenta personer Transparens både vad gäller besluts- underlag och beslutsprocess

7 7 OM VI GÅR MED I EMU Penningpolitiken styrs från Frankfurt Men Sverige är “i fas” Och risken för “asymmetriska chocker” är låg Men Sverige är litet... …och vi kan glida i sär Därför behövs nationell stabilisering Ansvaret åvilar finanspolitiken - som inte har samma ramverk som penning- politiken

8 8 SVERIGE I FAS MED EMU Differens mellan outputgap

9 9 SLUTSATS: FINANSPOLITIKEN BÖR LÄRA AV INFLATIONSMÅLETS INSTITUTIONER Separera ut stabiliseringspolitiken Ge den ett tydligt mål och definiera medlen Ge den en tydlig beslutsregel Öka transparensen Överväg ny myndighet - men det är nog det minst viktiga Den ultimata hyllningen till inflationsmålet!


Ladda ner ppt "1 Klas Eklund SNS, 19 november 2002 TIO ÅR MED RÖRLIG VÄXELKURS OCH INFLATIONSMÅL: BARA ETT KVAR VAD KAN VI LÄRA FÖR FRAMTIDEN?"

Liknande presentationer


Google-annonser