Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stuprör och hängrännor Sektorövergripande planering för attraktiv och hållbar livsmiljö Eva.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stuprör och hängrännor Sektorövergripande planering för attraktiv och hållbar livsmiljö Eva."— Presentationens avskrift:

1 1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stuprör och hängrännor Sektorövergripande planering för attraktiv och hållbar livsmiljö Eva Hägglund Sveriges Kommuner och Landsting

2 2 Stuprör och hängrännor

3 3 Samverkan kräver goda förutsättningar Ledarskap Lerum: Rullande översiktsplanering i projektform Växjö: Politisk enighet om fossilbränslefri kommun Budget Aneby: Omorganisation ledde till bättre ekonomistyrning Umeå: Årshjul och styrhjul för nödvändig förändring Organisation Härryda: Organisation utan facknämnder gynnar samverkan Örebro: Omorganisation för tydlig styrning och resurseffektivitet Botkyrka: Organisation med medborgaren i fokus

4 4 Samverkan kräver goda förutsättningar Metoder och verktyg Helsingborg: Tillit till partner – recept för lyckat resultat Landskrona: Cultural planning – metod med kultur i vidare mening Malmö: Tematiska frågor för samarbete Individuella incitament Utvärdering och uppföljning – Forskning och utveckling Uthållig kommun Den Goda Staden Partnerskap för hållbar samhällsutveckling

5 5 Reflektioner Vilja och uppdrag Det måste finnas en vilja och ett tydligt uppdrag från ledningen, den politiska och / eller förvaltningsledningen, att samarbeta och att samverka. Långsiktigt arbete Precis som i många andra frågor måste det finnas en långsiktighet, en trygghet i att spelreglerna håller över tid.

6 6 Reflektioner Förankrat arbetssätt I ett samverkansarbete är det viktigt att få med sig alla berörda. Det gäller därför att förankra arbetssättet hos såväl politiker som förvaltningsorganisationen. Metoder och verktyg Det finns många olika metoder och verktyg. Vilka man använder beror på situation och utgångsläge, vilken fråga som ska lösas, kommunstorlek eller organisation, etc.

7 7 Reflektioner Tillräcklig tid Samverkansprocessen måste få ta tid! Ledningen och individen får inte uppleva att samverkan stjäl tid det uppfattas som en naturlig del av arbetet. Effektivitet leder till vinst Ett gott samverkansarbete resulterar ofta i effektiviseringsvinster. På sikt kan det resultera i att organisationen arbetar smartare – inte mer. Det gäller att hitta sin förbättringspotential.

8 8 Reflektioner Personlig vilja Hos den enskilde individen måste det finnas en vilja att samarbeta. Därtill måste det finnas en legitimitet och uppskattning från chefen.

9 9 Det är inte nödvändigt att gå från stuprör till hängrännor. Ett bra resultat kräver båda!


Ladda ner ppt "1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stuprör och hängrännor Sektorövergripande planering för attraktiv och hållbar livsmiljö Eva."

Liknande presentationer


Google-annonser