Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Patientnämnden. Nämnden består av Fem ledamöter och tre ersättare som utses av de politiska partierna i landstingsfullmäktige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Patientnämnden. Nämnden består av Fem ledamöter och tre ersättare som utses av de politiska partierna i landstingsfullmäktige."— Presentationens avskrift:

1 Patientnämnden

2 Nämnden består av Fem ledamöter och tre ersättare som utses av de politiska partierna i landstingsfullmäktige

3 Patientnämnden Patientnämnden har funnits i över 25 år först på försök i 10 år. Lagen om patientnämnden trädde i kraft 1992 och omfattar all offentlig finansierad hälso- och sjukvård. Patientnämnden i Östergötland har avtal med tolv av Östergötlands 13 kommuner och fungerar där som patientnämnd.

4 Patientnämnden Ska främja kontakten mellan patienten och vårdpersonalen.

5 Patientnämnden Ska hjälpa patienter/anhöriga att få den information de behöver för att kunna ta tillvara sina intressen i hälso- och sjukvården. Är patienten vårdens mest outnyttjade resurs??

6 Patientnämnden Ska rapportera iakttagelser och avvikelser till vårdgivare och vårdenheter. Skall årligen inlämna rapport till Landstingsstyrelsen, Hälso-och sjukvårdsnämnden samt Socialstyrelsen.

7 Patientnämnden Handläggning av ärende •Patientnämnden i Östergötland behandlar cirka 800 - 900 ärenden per år. År 2007 hade patientnämnderna i Sverige sammanlagt 24 500 ärenden.

8 Patientnämnden Kontakt med Patientnämnden tas genom: •telefon •brev •fax •besök

9 Patientnämnden •Patientnämnden sammanträder sex gånger per år. •Nämnden kan också göra studiebesök ute i verksamheterna.

10 Patientnämnden Alla i Patientnämnden har tystnadsplikt

11 Patientnämnden Ärendeinnehåll Behandlingsärenden Bemötande frågor Organisationsfrågor Sekretessfrågor

12 Patientnämnden Stödpersonsverksamhet Nämnden har i uppgift att utse stödpersoner till patienter som vårdas enligt LRV, lagen om rättspsykiatrisk vård, eller LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.


Ladda ner ppt "Patientnämnden. Nämnden består av Fem ledamöter och tre ersättare som utses av de politiska partierna i landstingsfullmäktige."

Liknande presentationer


Google-annonser