Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Befolkningsprognos – färre ska försörja fler

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Befolkningsprognos – färre ska försörja fler"— Presentationens avskrift:

1 Befolkningsprognos – färre ska försörja fler

2

3 Utvecklingen i korthet
Ökad andel äldre ger ökat antal sjukfall Förändringar i befolkningens storlek och ålderssammansättning påverkar utvecklingen mest, mindre än riskutvecklingen för olika sjukdomar. Det blir än mer angeläget att hälso- och sjukvården har fokus på de vanligaste kroniska sjukdomarna (prevention och behandling) Exempel på kroniska sjukdomar: diabetes, hjärtkärlsjukdom, lungsjukdomar (astma, kol), cancer, ledsjukdomar, demenssjukdomar, smärta, och psykisk ohälsa.

4 Beräknade kostnader tkr, per åldersgrupp 2015, 2025 och 2035

5 Nationella synpunkter: Vikten av att fokusera på hälso- och sjukvård för kroniker
Utvecklingen av hälso- och sjukvården för personer med kroniska sjukdomar är avgörande för att skapa ett socialt och ekonomiskt hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Det finns två saker att ta fasta på: Kronisk sjukdom är i stor utsträckning möjlig att förebygga, Den successiva försämring som är typisk för kroniska sjukdomar, kan bromsas. (Utdrag ur Ö.K. regeringen-SKL år 2017 samt Hälso- och sjukvården år 2035, SKL år 2016.)

6 Vårdens utmaningar som de ser ut 2016
Ett nytt sjukdomspanorama och en ohållbar kostnadsutveckling. En föråldrad sjukvårdsstruktur (fokus sjukhus, vårdplatser, ge vård vid akuta sjukdomstillstånd och ta hand om skador) möter ett nytt sjukdomspanorama. Digitalisering och standardisering. Framtidsbild. Prevention är förstahandsstrategi år 2035 Vården har flyttat ut från sjukhusen år 2035 (Utdrag ur hälso- och sjukvården år 2035, SKL, 2016) Ett nytt sjukdomspanorama (kroniska sjukdomar dominerar, en allt äldre befolkning lever allt längre med kronisk sjukdom) Exempel på kroniska sjukdomar: diabetes, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdomar (astma, kol), cancer, ledsjukdomar, smärta, och psykisk ohälsa.

7 Andel över 65 år 2013 och år 2035

8 Region Norrbotten pågående arbete och reflektioner
Pågående prognosarbete till år 2035 för äldre; hjärtinfarkt, stroke, diabetes, cancer, höftfraktur och demens. Viktigt att på sikt standardisera arbetet med prevention och behandling av kroniker. Digitalisering. Viktigt också att hantera variation. Åldersfördelningen i länet varierar därför behövs riktade insatser. Samprojektet och hälsosamtal med provtagning i östra området. Uppmärksammat och gör.


Ladda ner ppt "Befolkningsprognos – färre ska försörja fler"

Liknande presentationer


Google-annonser