Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Enskild verksamhet 170405 Ni är så välkomna!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Enskild verksamhet 170405 Ni är så välkomna!."— Presentationens avskrift:

1 Enskild verksamhet Ni är så välkomna!

2 Information från akademiledningen
Workshop den 26/4 för utvecklande av programmet ”Humaniora, samhällsvetenskap och digitalisering”. Sökkonferens den 28/4 för Masterutbildningen i utbildningsvetenskap. Ny rektor installerad på HH: Stephen Hwang

3 Kompetensutveckling ht 2017
RUC:s kursutbud ht 2017 Kompetensutveckling ht 2017

4 Poänggivande kurser Svenska som andraspråk, 30 hp (genomförande ht17-vt19, kvartsfart) Förfrågan kommer skickas. Svenska som andraspråk, 1-15 hp (genomförande ht17-vt18, kvartsfart) Kattegattgymnasiet Digitaliseringens möjligheter och utmaningar för lärande, 15 hp (reguljära utbildningsutbudet)

5 Ej poänggivande kurser
Svenska som andraspråk, ej poänggivande (Varberg) Handledarutbildning inom Läslyftet (ev. endast för förskola) Analyskompetens för skolledare, förfrågan kommer skickas Digitalt lärande och naturvetenskap i förskolan VR/AR/360/360VR

6 Forts. ej poänggivande kurser
Matematik, programmering och digital kompetens Matematik riktad till förskoleklass (ryms ej i nuvarande budget) Integration, 3 kurser Att sätta ord på det man gör – en kurs i kollegial handledning för förstelärare Digitalt skapande för skolledare

7 Lärarlyftskurs 30 hp – matematik
Anmälan och information: hh.se/lararlyft Ansökan är öppen 15 mars – 18 april - Matematik för lärare åk 1-3 (1-30 hp) - Matematik för lärare åk 4-6 (1-30 hp)

8 Förskollärarkurser Kurs: Dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla förskolans kvalitet - systematiskt kvalitetsarbete. Målgrupp: Förskollärare och förskolechefer /biträdande förskolechefer Kurs: Leda och organisera det systematiska kvalitetsarbetet - förskolechefens ansvar för förskolans kvalitet. Målgrupp: Förskolechefer /biträdande förskolechefer Kurs: Utmana och stödja varje barns utveckling och lärande i förskolan. Målgrupp: Förskollärare Kurs: Naturvetenskap och teknik i förskolan -med didaktisk inriktning. Målgrupp: Förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal Kurs: Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan.

9 matematik- och språknätverken
Stöd från skolverket matematik- och språknätverken Kurs 7,5 hp – svenska som andraspråk för 1-6 Kursen riktar sig framförallt de lärare som inte undervisar i svenska som andraspråk. Ansökan öppnar 18 april på antagning.se - Det globala klassrummet, introduktionskurs i svenska som andraspråk ” Handleda vidare” Två dagar under nästa läsår för att bibehålla och stärka det kollegiala lärandet inom: - språk-, läs- och skrivdidaktik - matematik och naturvetenskap/teknik För lärare som tidigare har haft ansvar för att leda ämnesdidaktiska diskussioner/kollegialt lärande eller har haft en handledande roll: - inom Läslyftet - inom Matematiklyftet eller NT-satsningen

10 Matematiknätverket Lärarlyftet i matematik, 30 hp
Matematik, digital kompetens och programmering Handledarutbildning MaNT Förskoleklassprojektet skrivarläger Ska vi presentera på matematikbiennalen? Ej poänggivande kurs Årskurs 2-projektet. Hur gör vi för att få med de kommuner som inte är med på mötena? Hur gör vi för att få en breddning av deltagare från högstadiet och gymnasiet?

11 Regionalt nätverk för språk-, läs- och skrivutvecklare
Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) har uppdraget att stimulera huvudmän och skolor att aktivt arbeta med språk-, läs- och skrivutveckling. Som en del i det arbetet och för att främja ett långsiktigt och systematiskt kvalitetsarbete inom området samarbetar NCS med regionala nätverk av språk-, läs- och skrivutvecklare runt om i Sverige. Idag har ungefär 200 huvudmän minst en språk-, läs- och skrivutvecklare som är ansluten till ett av landets 17 nätverk. En språk-, läs- och skrivutvecklare är en erfaren förskollärare eller lärare med goda kunskaper i barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling. Språk-, läs- och skrivutvecklaren arbetar hela eller en del av sin tjänst på huvudmannanivå och kan ge huvudmän, förskolechefer och rektorer stöd i det systematiska kvalitetsarbetet.

12 Regionalt nätverk för språk-, läs- och skrivutvecklare
Kommuner med representanter: Kungsbacka (4st) Varberg (1st) Falkenberg (2st) Hylte (2st) Halmstad (4st) Laholm Båstad Ängelholm (1) Gnosjö (3?) Fokus 16/17: Pojkars och flickors lärande i ett flerspråkigt perspektiv Föreläsare: Gunilla Molloy Ann-Sofie Holm Mia Heikillä Ann-sofie Nyström Cilla Dalén & Annelie Drewsen Ann Pihlgren Barbro Westlund (ht17)

13 Regionalt nätverk för språk-, läs- och skrivutvecklare
Vilka språk- och kunskapsutvecklande processer ska inledas, implementeras eller institutionaliseras hos huvudmannen och hur kan det regionala nätverkets vidare fokus och satsningar vara ett stöd i detta arbete på regional och lokal nivå? Maila era reflektioner och tankar till:

14 Digitalt lärande i skolan
Med stöd av Digitalt laborativt centrum och Future Classroom Lab

15 Utbildningsdepartementet (Statssekreterare Erik Nilsson, 2017)
En uppdatering av skolans styrdokument är i full gång. Just nu arbetar man med att beskriva digitala kompetenser och förmågor på ett tydligare sätt i ämnesplanerna Om ämnesplanerna sätter nya kvalitetskrav, till exempel genom att programmering ska bli en del av undervisningen, måste staten, enligt finansieringsprincipen, ge bidrag till kommunerna för att möjliggöra kurs- och läroplaner ska revideras med jämna mellanrum Skolverket kommer att få ett större ansvar för att bestämma vilken slags skolutveckling som behövs, och detta arbete kommer att bedrivas inom ramen för uppdraget med nationella skolutvecklingsprogram. Det krävs en mer aktiv stat och en regionalt och lokalt närvarande struktur som ser till att förändringarna verkligen genomförs och som håller ihop den nationella utvecklingen skapa arenor för samverkan och lärande mellan huvudmän och för att se till att inga huvudmän halkar efter.

16 öka likvärdigheten inom kritiskt tänkande, medie- och informationskunnighet och digital kompetens.
Vilka grundläggande förmågor har en längre livslängd och gör det möjligt att ställa om när samhället förändras? Hur kan de digitala möjligheterna användas för att utveckla och förbättra undervisningen inom de områdena? Teknikutvecklingen ska användas för att ge elever med syn- och hörselnedsättning och neuropsykiatriska hinder en mer anpassad undervisning och underlätta arbetet med progressionen för sent anlända elever. Ett sätt att göra detta är att arbeta parallellt med svenskan och modersmålet i undervisningen, och här kan man till exempel dra nytta av digitala läromedel och studiehandledning på nätet. Den digitala utvecklingen kan också skapa också nya vägar att hantera den växande lärarbristen och de logistiska problemen kring kompetensförsörjningen i glesbygden. ”Genom en mer utvecklad och systematisk användning av distans- och fjärrundervisning, kan man använda och dra nytta av kompetens som inte är på plats rent fysiskt.” Just nu lägger lagen hinder i vägen… utredning redovisas 30/5.

17 Utmaningar för utbildningssektorn
En demokratisk och kulturell utmaning Nya skolor ska byggas IT-strategiernas implementering Nyanlända Brist på behöriga lärare ”Gamla” och nya digitala resursers påverkan på lärandet Skolans ledarskap Forskning/utvärdering En lärarutbildning i samspel med praktiken

18 Stärkt digital kompetens i läroplaner och kursplaner
att programmering införs som ett tydligt inslag i flera olika ämnen i grundskolan, framför allt i teknik och matematik att eleverna blir stärkta i sin källkritiska förmåga att eleverna ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik att eleverna ska arbeta med digitala texter, medier och verktyg att eleverna ska använda och förstå digitala system och tjänster att eleverna ska utveckla en förståelse för digitaliseringens påverkan på individ och samhälle Ändringarna ska tillämpas senast från och med den 1 juli Huvudmännen kommer att kunna välja när de ska börja tillämpa ändringarna inom ett ettårigt tidsspann från och med den 1 juli 2017.

19 Hur ser skolans framtida lärmiljöer ut?

20 FUTURE CLASSROOM LAB

21 Future Classroom Lab Syftet med Future Classroom Lab (FCL), som är utvecklad av Europeiska skoldatanätet, är att bidra till att skapa inspirerande inlärningsmiljöer som utmanar deltagare (lärare, skolutvecklare, företag, utbildningsinstitutioner, barn och ungdomar mm) att tänka kring sin roll och studenters/elevers/barns lärande kopplat till pedagogik, teknik och design i lärandemiljöer. Med stöd av DLC/FCL kan vi tillsammans med andra aktörer utforska och problematisera framtidens lärande inom områden som t.ex. elevers/barns och lärares kompetens och roller, inlärningsstilar, inlärningsmiljös design, nuvarande och kommande teknik, samt samhällstrender som påverkar utbildningen.

22 Förslag på aktiviteter kopplat till DLC/FCL
”Digitaliseringen är ett multibegrepp som borde hanteras på en mer finmaskig nivå än vad som görs idag.” (Carl Heath, 2017) Problematisera, analysera och kritiskt granska Mötet mellan analogt och digitalt skapande Digital Didaktisk Design (D3) Digital kommunikation och visualisering Den digitala och analoga lärmiljön – Pedagogikens ekologi

23 Studiebesök (genomförda och planerade vt17)
Region Halland Samtliga kommunchefer i Halland Länsstyrelsen Halmstads kommun: Hemvårdsförvaltningen, kommunledning, IKT-ansvariga, kulturansvariga, UAF, BUF Hylte kommun Falkenbergs kommun Laholms kommun Ängelholms kommun Båstads kommun 400 elever och lärare Imaile-projektet Högskolan i Telemark Jönköping University Lärosäten syd Högskolan i Gävle Högskolan i Dalarna Malmö Högskola Karlstads universitet Samtliga kulturchefer i Halland 100 Kulturarbetare i Halland Medborgarskolan Ip only Wespace Ledande entreprenörer Reklamhuset Webheltenkelt Teknikcollege Teknikföretagarna Lärarförbundet Svenskt näringsliv 30 VD:ar från regionala teknik- och webbföretag

24 Planerade utbildningar kopplade till DLC
Digitaliseringens möjligheter och utmaningar för lärande 15 hp ht17 Digitalt lärande och naturvetenskap i förskolan ht17 VR/AR/360/360Vr ht17 Digitalt skapande ht17 Matematik, programmering och digital kompetens ht17 Digitaliseringens möjligheter och utmaningar för kulturen 15 hp vt18 Digitala verktyg ht17 (arabiska)? Digitaliseringens möjligheter och utmaningar för näringslivet 15 hp vt18? Programmering för ämneslärare vt18? Grävmaskinistutbildning med stöd av VR?


Ladda ner ppt "Enskild verksamhet 170405 Ni är så välkomna!."

Liknande presentationer


Google-annonser