Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Så styrs Sverige -en introduktion.
Demokrati och diktaturer
Demokrati.
Har du det du behöver? Penna Papper
Så styrs Sverige.
Demokrati Sveriges statsskick
Demokrati.
Att kunna till provet i…
Till nästa vecka Läs i Millennium, s och svara på följande frågor:
Från teori till praktik
Hur använder vi demokratin?
Så styrs Sverige – Riksdag & Regering
Styrelseskick.
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
PRIVATJURIDIK Lagar och andra rättskällor, kap 3.
Så styrs Sverige.
Främmande länders statsskick
Parlamentarismen Demokratins kärna.
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
Hur lagar kommer till. Kap1
Riksdagens uppgifter! Riksdagen beslutar om lagar i Sverige
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Demokrati, politik och val.
Vilken ska bort och varför
Lag och rätt – del 1 Lagar.
Det beskrivs i författningen, alltså de fyra grundlagarna.
Så styrs Sverige.
Statsskick.
Demokrati.
SÅ STYRS SVERIGE.
Demokrati Och Diktatur.
Regering.
Riksdag.
Val 2014 och riksdagen.
Så styrs Sverige - Riksdag & Regering
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Bakgrund Svår ekonomisk situation Osäker framtid Positiva ordalag om sammanslagning.
Demokrati.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Så styrs Sverige.
LAGSTIFTNINGS- PROCESSEN
Riksdag, Regering och ett ärendes gång
Viktiga ord och begrepp
Demokrati och vår Riksdag
Demokrati och vår Riksdag
Så styrs Sverige.
Vem bestämmer i Sverige?
Demokrati.
Riksdagen.
Vem gör vad i svenskt parlament?
Vem ska besluta om vad? Grundlagar och val i Sverige.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Vad menas med värdegrund? En värdegrund kan beskrivas som en samling viktiga normer eller värden. Den gemensamma statliga värdegrunden reglerar statsförvaltningens.
Riksdagen- 349 personer från åtta partier. Stiftar lagar. Bestämmer kring inkomster/utgifter. Kontrollerar regeringen.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Så styrs Sverige - Riksdag & Regering
Hur styrs Sverige?.
Så styrs Sverige – Riksdag & Regering
Gemensam värdegrund för statligt anställda
KOMMUN-STYRELSEN KOMMUN-FULLMÄKTIGE
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Så styrs Sverige.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
Riksdagen.
Främmande länders statsskick
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Land ska med lag byggas Sveriges Grundlagar.
Presentationens avskrift:

Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki. Så styrs Sverige Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki. Vår demokrati bygger på fyra grundlagar: Successionsordningen, yttrandefrihetsförordningen, tryckfrihetsförordningen och regeringsformen.

Hur väljs riksdag och regering Folket väljer vilka som ska sitta i riksdagen Val vart fjärde år Talman väljs Statsminister väljs Riksdagen Statsministern utser vilka som ska ingå i den nya regeringen Regeringen

Riksdagen Beslutar om lagar Beslutar om statsbudgeten – statens utgifter och inkomster Kontrollerar regeringen Utrikespolitiska frågor EU-frågor Beslutar om lagar En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma i en motion från en eller flera riksdagsledamöter. Alla lagförslag förbereds i utskott innan riksdagen fattar beslut. För att lagförslaget ska bli verklighet måste en majoritet av ledamöterna i riksdagen rösta för det. Riksdagen meddelar sitt beslut till regeringen, som ger ut den nya lagen och ser till att det blir som riksdagen beslutade. Beslutar om lagar Beslutar om statsbudgeten Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statsbudgeten. Det gör riksdagen efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för statsbudgeten och genomför riksdagens beslut. Beslutar om statsbudgeten Kontrollerar regeringen Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen. Konstitutionsutskottet (KU) granskar att regeringen följer reglerna. Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern har den möjlighet att göra en misstroendeförklaring. Medborgare som är missnöjda över myndigheters handläggning kan vända sig till JO. Riksrevisionen granskar hur staten använder sina pengar. Arbetar med EU-frågor Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU:s institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagens och regeringens arbete med EU-frågor bedrivs på olika sätt i kammare, utskott och EU-nämnd. Arbetar med EU-frågor Utrikespolitiken En av riksdagens uppgifter är att tillsammans med regeringen forma den svenska utrikespolitiken. I utrikesnämnden diskuterar och samråder regeringen med riksdagen om utrikespolitiken. Utrikespolitiska beslut som riksdagen fattar är bland annat till vilka länder som Sverige ska skicka fredsbevarande styrkor och hur stor andel av bruttonationalinkomsten (BNI) som ska gå till biståndet. Utrikespolitiken

Regeringen Regeringen genomför de beslut som tas i riksdagen Regeringen kommer också med förslag för nya lagar till riksdagen

Utskott Det finns 15 utskott, T ex Utbildningsutskottet, Försvarsutskottet, socialutskottet osv… I varje utskott sitter det 17 riksdagsledmöter, man kan kalla det en ”miniriksdag”. I utskotten förbereder man beslut som ska tas i riksdagen, där undersöker man fördelar och nackdelar, frågar experter inom området och diskuterar och kompromissar med de andra partierna i utskottet.

Från förslag till lag Regeringen skickar en proposition till riksdagen eller en ledamot skickar in en motion. Talmannen tar emot förslaget och skickar det på remiss till ett utskott. Utskottet arbetar med förslaget och förbereder inför ett beslut. Utskottet kan också skicka iväg förslaget till myndigheter och experter för utlåtande. Debatt och diskussion sker i riksdagen och röstning sker. Beslut tas och talmannen klubbar beslutet. En riksdagsskrivelse skickas till regeringen med riksdagens beslut. Regeringen utför beslutet.