En teoretisk resa genom naturen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad.
Avbildningar av verkligheten
Enheter introduktion Hur lång är du?
Planera träningar med OCAD
Gul sträcka D 12 H 12 U 3 Öppen 2 Öppen 5.
På väggen bredvid telefonen finns Visaren med stora knappar med foton på. För att ringa lyfter du på luren och trycker på ett foto. Om en knapp blinkar.
5. Skala.
Kapitel 1 Geografi – världens ämne
5. Grafiska objekt Redan på övning fem av sex! Här handlar det om att rita själv, färglägga och att låta kreativiteten flöda. Något för dig? Ritverktyg.
Färgernas betydelse Man skulle kunna säga att färgerna har sitt eget språk. Olika färger har olika betydelser. Exempelvis brukar färgen grön ses som en.
Hur lär vi ut orientering?
Skyltning var och hur? Skyltningen utgår från varje lokals speciella förutsättningar och de behov besökarna kan tänkas ha. Skyltar behövs i regel på följande.
Färg.
Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Community Readiness Baseras på teorier om Community Developement -Organisationsteori -Psykologiteorier Har använts inom alkohol och drogmissbruk, våld.
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
Förklaring När du tittar på bilden av t.ex. den blå cirkeln träffas dina tappar av det blå ljuset från bilden och du ser blått därför att.
KARTKUNSKAP 1.
Kartor.
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Fysik Materia Del 2.
TOUR DE HALLAND juli juli 2012.
Till barn i grön/vit grupp och deras föräldrar Hej, Vi hoppas att ni har haft ett skönt sommarlov. Nu är det augusti och vi hälsar ALLA välkomna tillbaka.
Topografisk karta En topografisk karta är en ”vanlig” karta där det till exempel finns vägar, sjöar och städer. Kartan visar det man kan se med ögat.
Ljusets färger.
Orienteraren värnar allemansrätten Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vil göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
På väggen finns både en familjealmanacka och en anslagstavla där man kan skriva upp viktiga saker. I korgen kan man lägga plånbok, nycklar och mobiltelefon.
Arbetsgång 16/1 Gör uppgiften: ”Samma motiv på grundfärgerna”
Kartografi Att ha grundläggande kunskaper om kartor, projektioner, koordinatsystem samt kartografisk presentationsteknik gör en till en bättre GIS-användare.
TALANG 9, tisdag 1 april Tema: Tillämpning inkl. vägval Bana A 4700 m Skala 1:7500 Bana B 6600 m Skala 1:10000 SI på hela A, snitsel på del av B Startfönster.
Google SketchUp Del 1.
Grunder i att läsa och använda kartan
Orientering.
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Idrottsskador & Orientering
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbätra ngt som du vet att du gör.
Orientering 365 Kartminne HELA ÖVNINGEN bygger på det att DU funderar hur du vill göra din Orientering Du kan förbättra ngt som du vet att du gör.
Orientering.
RGB BokstavFärgEngelskt namn CCyan MMagenta YGulYellow KSvartBlack (Key color)
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Optisk illusion Rör det på sig, eller inte? Går det upp, eller ned? Finns det där, eller inte? Man tappar verkligen begreppet om saker och ting.
Kartor Skriv vad man kan ha en karta till
– levnadsmiljöer försvinner
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
- OCH alla felorienterar vi!! - För hård fart ……. - Det är ingen skam, KAN-VILL-VÅGAR - Du vill utmana dig men använd verktygen.
Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material SSL.
Karttecken Skala Färger Höjdkurvor Fler karttecken
Hur ser universum ut? När vi tittar upp på himlen en natt så kan vi med blotta ögat se ett antal små prickar & ofta en större prick, månen. Den del av.
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilket vägval är kortast?
En förenklad och förminskad bild av verkligheten sedd uppifrån himlen Vad är en karta?
Ta med dig kartan ut i skogen Du behöver inte ladda in några nya program. Du finner webbappen på adressen Du får information.
Torrträning 2016 Världscup, Arosa Schweiz del I
Orienteringsteori Dagens lektion Varför ska man lära sig att orientera? Vad ska ni kunna? Hur funkar en karta? Att passa en karta Karttecken Olika begrepp.
En snabbkurs i orientering
Banläggning / karta Färgutskrifter och karttryck Omaps
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Mål v.7 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på:
Passa på och njut av en trevlig stund i naturen!
Vilken färg har den här frukten?
Optisk illusion Rör det på sig, eller inte? Går det upp, eller ned? Finns det där, eller inte? Man tappar verkligen begreppet om saker och ting.
ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0
Komma igång med Scratch
Avbildningar av verkligheten
En teoretisk resa genom naturen
Presentationens avskrift:

En teoretisk resa genom naturen Orientering En teoretisk resa genom naturen

Kartan Kartan är en förminskad och förenklad bild av verkligheten. På kartan hittar du: Skala Olika färger Tecken Höjdkurvor

Skala Skalan anger hur mycket verkligheten har förminskats för att få plats på kartan. Orienteringskartor är vanligtvis i skalan 1:15 000. Alltså att en centimeter på kartan är 15 000 centimeter i verkligheten. 1 centimeter på kartan motsvarar då 150 meter i verkligheten. Stryk de två sista nollorna i skalan så omvandlar du centimeter till meter.

Skala Klicka på rubriken ovan för att ta reda på mer om skala. Hur långt är avståndet i verkligheten på en karta med skalan: 1:5 000 50 meter 1:10 000 100 meter 1:50 000 500 meter

Färger Vitt Kartans grundfärg är vit. Vit färg på kartan är skog där det är lätt eller ganska lätt att ta sig fram.

Färger Grönt Grön färg på kartan talar om att skogen är svårare att ta sig fram i. Ju grönare ett område är, desto tätare är skogen. Fundera på nytt vägval! Tomtmark är också grön. Där får du inte springa alls!

Färger Gult Den gula färgen på kartan betyder att det är öppna ytor i verkligheten. Exempel på öppna ytor är kalhyggen, åkermark och ängar. Ju mer gul kartan är desto öppnare är verkligheten.

Färger Blått Blå färg på kartan betyder vatten i verkligheten. Till exempel sjöar, vattendrag, kärr, diken och brunnar. Ju mer intensiv färgen är desto mer blött är det i verkligheten.

Färger Svart Svart är kanske kartans viktigaste färg. De flesta karttecknen ritas med svart färg. Tecken för småvägar, stigar, stenmurar, kraftledningar, stängsel, olika gränser och stenar.

Färger Brunt Alla nivåskillnader i terrängen, både uppåt och nedåt, är bruna. Till exempel gropar, fåror eller småhöjder. Höjdkurvor.

Höjdkurvor Ekvidistans – Höjdskillnad Det vanligaste är att ekvidistansen är fem meter, vilket betyder att det mellan varje höjdkurva är en höjdskillnad på fem meter Hur brant det är ser man på antalet höjdkurvor. Ju fler det är ju brantare är det i verkligheten. Om en höjd är väldigt liten, exempelvis en mindre kulle, så markeras detta med en brun prick - en så kallad "punkthöjd".

Passa kartan För att kunna passa karta måste du känna till var du är och ytterligare en punkt på kartan. När du har passat kartan ska du inte vrida kartan igen. Det är du som ska förflytta dig runt kartan under tiden som du orienterar.

Ledstänger När du orienterar ska du försöka hålla dig till säkra ”leder” för att inte tappa bort dig på vägen mellan två kontroller. Exempel på ledstänger: Vägar Stigar Bäckar Kraftledningar Diken, bäckar Hus

Källförteckning Alla bilder är från www.orientering.se