Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning"— Presentationens avskrift:

1 Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning
Färglära Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning

2 Vad är färg? Färger är olika frekvenser av elektromagnetisk strålning.
En del frekvenser ligger inom det område våra ögon kan se, andra ligger utanför.

3 Vilka färger kan vi se?

4 Färger Röd Orange Magenta Gul Grön Cyan Blå Indigo Violett

5 Regnbågen Vitt ljus splittras av regndropparna och delas upp i alla färger som finns i färgspektrat.

6 Additiv färgblandning

7 RGB – RÖD GRÖN BLÅ (Red Green Blue)
Används i additiv färgblandning Man utgår från svart (ingen färg) och lägger till tre färger i olika blandning för att skapa nyanser Används i TV-apparater och monitorer t.ex.

8 Subtraktiv färgblandning
cyan yellow magenta

9 CMYK – Cyan, Magenta, Yellow och Keycolour (Svart)
Används när bakgrunden är vit (reflekterat ljus) – t.ex. i trycksaker där pappret är vitt Man utgår från det vita ljuset och filtrerar fram den färg man vill ha genom att använda CMYK. (Kom ihåg att det vita ljuset redan innehåller alla färger!) (Även kallas för Processfärger)

10 Vad är skillnaden? RGB (Red, Green, Blue) är de färger som används för att bygga upp bilden på en skärm eller TV. CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) är de färger som används för att bygga upp bilder på trycksaker. I korthet kan man säga att RGB används för färger som lyser av sig själva (som i en datorskärm) medan CMYK används för fäger som filtrerar vitt ljus (som bilder tryckta på papper). Eftersom inga trycksaker lyser av sig själva ska CMYK-färger användas där, och du kan göra den inställningen i ditt bildbehandlingsprogram.

11 Vad betyder färgerna? Instinktiva kopplingar till olika färger – ett resultat av evolution? Vi ”lär” oss betydelsen av olika färger när vi växer upp – rosa är för tjejer / blått för killar?

12 Vanliga ”betydelser” av färger:
Röd Lila Blå Svart Vit Gul Grön

13 RÖD Brådska Passion Hetta Kärlek Blod

14 LILA Rikedom Kunglighet Förfining intelligens

15 BLÅ Sanning Värdighet Makt Kyla Melankoli tungsinne

16 SVART Död Uppror Styrka Ondska

17 VIT Renhet Renlighet Lätthet Tomhet

18 GUL Värme Feghet Klarhet Pigghet

19 GRÖN Natur Hälsa Gladlynthet Miljö Pengar Vegetation

20 Internationella konventioner
Färg kan också användas för att förmedla ett bestämt budskap. rött: orange: gult: blått: grönt:

21 Internationella konventioner
Färg kan också användas för att förmedla ett bestämt budskap, till exempel varning (rött), försiktighet (gult), säkerhet (grönt). rött: fara orange: varning gult: försiktighet blått: meddelande grönt: säkerhet

22 Dekor- och processfärger
Dekor- eller processfärger motsvarar de två vanligaste bläcktyperna som används för tryck. Kan användas i samma tryck.

23 Pantone Matching System (PMS)
Pantone är färdigblandade färger som används dels för att kunna garantera att en viss färg ALLTID ser precis likadan ut, oavsett vilket tryckeri som används, och dels för att skapa färger som inte går att få fram med vanligt fyrfärgs CMYK-tryck. (Även kallas för dekorfärger)

24 Processfärg - CMYK En maskin som trycker med CMYK har processfärgerna cyan, magenta, gul och svart. Processfärg är alltså de färger man använder vid tryck. En processfärg trycks genom att använda en kombination av fyra standardprocesstryckfärger: cyanblå, magentaröd, gul och svart (CMYK). Använd processfärger när ett arbete kräver så många färger att individuella dekorfärger både är för dyrt och för opraktiskt, t.ex. när du skriver ut färgfotografier.

25 Processfärg - CMYK För att den digitala, inlästa, RGB-bilden ska kunna tryckas måste den omvandlas till fyra så kallade processfärger – eller med ett annat ord, fyrfärg (färgseparation)– som i rätt blandning kan återskapa alla tryckbara färger. De fyra färgerna kallas för CMYK (Cyan, Magenta, Gul / Yellow och Svart /Key colour)

26 Bildserie Bilderna visar varje delfärg (C, M, Y OCH K) och hur de slutligen tillsammans bygger upp en fyrfärgsbild.

27 Färgseparation Processen att översätta additiv färg till subtraktiv (tryckfärg) kallas färgseparation.

28 Färgseparation En RGB bild kan ändras i t.ex Photoshop Image->mode från RGB till CMYK

29 Färgseparation Det är en fysisk omöjlighet att framställa absolut rena färger i den "subtraktiva världen". En tubfärg eller tryckfärg består av flera beståndsdelar som alla har olika förmåga att reflektera ljus. Den del av en färg som är själva färgämnet kallas pigment, men förutom pigmentet består färgen också av bindemedel, konsistensgivare, olika konserveringsmedel m.m.

30 Färgseparation Det blir ganska långt från den rena färg som man ser i RGB. (Alla färger finns inte som pigment utan de flesta måste blandas av andra färger och kanske med inslag av vitt pigment o.s.v. Kompromisser alltså. Förutom allt detta förlorar man också information vid övergången från RGB till CMYK. En översättning är ju alltid en kompromiss

31 Färgseparation Eftersom man inte kan trycka färgbilder direkt, måste de färgsepareras. Det betyder att man skapar fyra versioner av bilden, en för var och en av färgerna magenta, cyan, gult och svart. Dessa trycker man sedan separat ovanpå varandra, så att fyrfärgsbilden framträder.

32 Färgseparation När man trycker en färgseparerad bild på ett pappersark är bilden som ljusast när man tryckt bara en enda färg. Bilden blir sedan mörkare och mörkare, ju fler färger man lägger till, eftersom färgblandningen sker subtraktivt, snarare än additivt.


Ladda ner ppt "Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning"

Liknande presentationer


Google-annonser