Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Färg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Färg."— Presentationens avskrift:

1 Färg

2 Färg När ljus bryts i ett glasprisma syns ett färgspektrum
Källa: När ljus bryts i ett glasprisma syns ett färgspektrum Ljus består av sju grundfärger: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett Regnbågen syns när ljuset bryts i tex vattendroppar Solljuset är en blandning av alla färgerna vilket uppfattas som vitt. Vi ser den färg som inte absorberas av ytan

3 Ljus är en elektromagnetisk strålning
Vi ser med våra ögon ljus som har våglängderna 400 – 700 nm (nm = nanometer = miljarddelsmeter =0, m Ögat uppfattar olika våglängder som olika färger.

4 Spektra Vitt ljus är en blandning av alla färger (våglängder) Ljus kan delas upp med hjälp av ett prisma till de olika färgerna Regnbågen är ett exempel på ett spektra där alla färger syns. Spektrats färger är röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett.

5 Varför olika färg på saker?
Olika föremål absorberar olika färger (våglängder). När en färg absorberas så är det ofta komplementfärgen man ser. Tex om grönt absorberas så ser man en rödaktig färg. Ett objekt som reflekterar alla våglängder uppfattas som vit Ett objekt som absorberar alla våglängder uppfattas som svart.

6 Additiv färgblandning
Egentligen finns det bara tre färger Röd, grön och blå En kombination av dessa gör att vi kan se olika färger Detta utnyttjas tex. i tv-apparater Finns på Dalenium

7 Blandar man olika målarfärger så kallas det subtraktiv färgblandning
Ju fler färger man blandar i desto mindre ljus reflekteras

8 Strålning Osynlig strålning
Källa: ingrid87.blogspot.com Osynlig strålning Ultraviolett strålning har kortare våglängd än synligt ljus (solbränna) Infraröd strålning har längre våglängd än synligt ljus (värme) Källa:


Ladda ner ppt "Färg."

Liknande presentationer


Google-annonser