Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0"— Presentationens avskrift:

1 ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0
17 maj 2017

2 Tidtabell för införande.
När måste nya normen följas? När det gäller all nyritning ska givetvis den nya normen följas, men frågan är vad som gäller för kartor ritade efter den gamla normen.  Internationella orienteringsförbundet gick nyligen ut med att alla kartor som ska användas till internationella tävlingar 2018 och framåt ska vara ritade efter nya normen. För svensk del gäller följande:   Alla kartor på tävlingar inom nivå 1 ska snarast möjligt vara ritade efter nya normen, men senast på tävlingar 2019 och framåt. Alla kartor på tävlingar inom nivå 2-3 ska också snarast möjligt vara ritade efter nya normen, men senast på tävlingar 2020 och framåt. 

3 Hybrider ej tillåtna En blandning av symboler är inte tillåtet, men så länge minimimåtten uppfyller båda normerna spelar det ingen roll om kartan i övrigt innehåller nya eller gamla symboler, bara de inte blandas mellan nya och gamla normen. För banpåtrycket är det tillåtet att använda nya kartnormen på en karta ritad efter gamla normen. Det ska framgå både på kartan och i tävlings-PM efter vilken norm kartan är ritad efter.

4 Digitalisering De inledande texterna i normen har blivit betydligt mer omfattande och detaljerade. En stor mängd mått har tillkomit som reglerar storleken och utseende på karttecknen. Det har också satts fler mått på mellanrum mellan detaljer och storlekar på hål i ytor. Kartnormen har på detta sätt blivit betydligt mer detaljstyrd eller om man så vill, teoretisk. Ta upp kartnormen i PDF

5 Diskussionsämnen Hur hanterar vi alla mått?
Går det att mäta sig fram till bra kartor?

6 Definitioner i normen. Avsnittet definitioner har till kommit. Här förklaras begrepp som används i normen. Måste / Ska / Krävs innebär att definitionen är ett absolut krav. (Must / Shall / Required) Måste inte / Ska inte innebär att definitionen är ett absolut förbud. (Must not / Shall not / May not) Bör / Rekommenderas innebär att det kan finnas giltiga skäl för att under speciella omständigheter frångå ett krav, men att konsekvenserna måste förstås och noggrant övervägas innan kravet frångås. (Should / Recommended) Bör inte / Rekommenderas inte innebär att det kan finnas giltiga skäl under speciella omständigheter för att använda en funktion, men att konsekvenserna måste förstås och noggrant övervägas innan funktionen används. (Should not / Not recommended) Kan / Valfritt innebär att beskriven regel är frivillig att använda. (May / Optional)

7 Förändringar från tidigare norm.
Löparna kommer, med några få undantag, inte att märka någon skillnad. Rekognoseringen påverkas ganska lite. Det är främst digitaliseringen som berörs. Några helt nya tecken. Några tecken i nya varianter. Några tecken med helt nytt utseende. Många nummer förändrade. Många mått förändrade. Mer fokus på mellanrum mellan detaljer i samma färg. Meridianer parallella med kartkanten.

8 Rekognosering Nya tecken 215, Värn 302, Grund vattenyta
411, Skog opasserbar 522, Skärmtak

9 Diskussionsämnen 215, Värn Vad kan vi använda detta tecken till?
411, Skog opasserbar Vad innebär det för övriga gröna ytor? 522, Skärmtak Ofta har skärmtak väggar åt något eller några håll hur visar vi det?

10 Rekognosering Tecken i nya varianter.
402, Öppenlättlöpt mark med buskar / buskage. 404, Öppen mark med normal löpbarhet och spridda buskar / buskage. 508, Rågång, drivningsväg eller annan smal öppning. 521, Byggnad, stor 201 Opasserbar brant

11 Diskussionsämnen 402, Öppenlättlöpt mark med buskar / buskage.
I vilka fall skulle vi kunna använda detta tecken? Vilka fördelar/ nackdelar har detta tecken gent emot hur vi ritat tidigare? 404, Öppen mark med normal löpbarhet och spridda buskar / buskage. 508, Rågång, drivningsväg eller annan smal öppning. Tre nya varianter för att visa framkomlighet. Hur använder vi detta. 521, Byggnad Hur stor ska en byggnad vara för att ritas så här?

12 Diskussionsämne Vad finns det för fördelar och nackdelar med respektive tecken?

13 Rekognosering Ytstorlekar. 401, Öppen lättlöpt mark, 110 kvm.
402, Öppen lättlöpt mark med spridda träd, 3600 kvm. Ändrat till 900 kvm. 403, Öppen mark med normal löpbarhet, 225 kvm. 404, ” Hygge”, 3600 kvm. Ändrat till 1400 kvm. 406, Skog löphindrande, 225 kvm. 408, Skog svårlöpt, 225 kvm. Ändrat till 110 kvm. 410, Skog svårframkomlig, 64 kvm. 411, Skog opasserbar, 144 kvm?

14 Digitalisering / rekognosering
Mer fokus på mellanrum mellan detaljer i samma färg.

15 Diskussionsämnen Är det möjligt att klara godkända mellanrum i en terräng av den här typen? Fler exempel.

16 Tecken med helt ändrat utseende.
Digitalisering Tecken med helt ändrat utseende. 115, Speciellt terrängföremål, jordkällare. 311, Brunn. 313, Speciellt vattenföremål. 402, Öppenlättlöpt mark. 509, Järnväg.

17 Digitalisering. Stenig mark och småkuperad mark har fått större punkter. Detta gör att alla områden med detta tecken måste redigeras vid konvertering till nya normen.

18 Digitalisering I normen står det att punkterna ska placeras slumpvis och på ett sådant sätt att de inte påverkar läsbarheten av kartan. Likväl har OCAD i sin teckenuppsättning yttecken för dessa där man inte kan styra var punkterna hamnar. Använd inte detta sätt att rita.

19 Digitalisering Hjälpkurvan har fått längre streck och kortare mellanrum. Detta gör att när man konverterar från tidigare norm måste man sätta ny styrpunkter för att få mellanrummen på lämpliga ställen.

20 Digitalisering I normen står det att block, (208) ska placeras slumpvis och på ett sådant sätt att de inte påverkar läsbarheten av kartan. Likväl har OCAD i sin teckenuppsättning yttecken för detta där man inte kan styra var blocken hamnar. Använd inte detta sätt att rita.

21 Digitalisering Passerbar brant har blivit smalare, 0,25 har blivit 0,20. Detta gör att det blivit ännu viktigare att se upp med hur stigar och då framför allt liten otydlig stig , 507 placeras i förhållande till kurvbilden.

22 Digitalisering Numreringen av kartecknen har ändrats. Detta påverkar konverteringen till nya normen. Man kan inte rakt av byta teckenuppsättning. Antingen skriver man en korsreferenstabell (crt-fil) eller också byter man tecken för tecken. I OCAD 12 finns en funktion för att göra konverteringen. Den kräver dock en del ”handpåläggning” för att man ska kunna byta till valfri teckenuppsättning.

23 Meridianer ska vara parallella med kartkanten.
Digitalisering Meridianer ska vara parallella med kartkanten. Det innebär att kartfilen skall vridas innan kartan trycks / skrivs ut. Efter det att filen vridits kan man inte lägga in detaljer med hjälp av GPS. Kartmaterial som ska användas för inläggning av GPS-spår under eller efter ett arrangemang får inte vridas. Man måste alltså ha två identiska kartfiler. En för att skriva ut tävlingskartor som är upprätad och en för GPS-spårning som inte är upprätad.

24 Balansgång Hur fixar vi detta?
Det läggs mycket stor vikt vid noggrannhet och läsbarhet i den nya normen. När dessa båda mål inte går att förena är det läsbarheten som ska prioriteras. All bedömning av läsbarheten utgår från att en elitlöpare med normal syn ska kunna läsa kartan i skala 1: när denne springer. Detta gäller också medeldistans även om kartan då är i skala 1: Hur fixar vi detta? Hur mycket kan vi generalisera innan kartan inte går att förstå? Hur mycket kan vi flytta detaljer i kartan utan att löparna får problem? Vad menas med att en elitlöpare ska kunna läsa kartan när han springer? Är det efter att denne anpassat farten efter rådande omständigheter eller är det när denne springer 4 min/km? Vad kan göras åt tryck och utskriftstekniken?

25 Utbildning Vilka behov av utbildning finns för kartritare i distriktet? Digitalisering , rekognosering, kartpromenader…………. Vilket behov av utbildning finns det för klubbarnas kartansvariga?


Ladda ner ppt "ISOM 2017 Internationella Kartnormen svensk översättning version 1.0"

Liknande presentationer


Google-annonser