Big bang ca 13,7 miljarder år sedan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Solen Solen är en stjärna..
En vetenskaplig revolution
ASTRONOMI.
Universums uppkomst.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Solen är vår närmaste stjärna.
Jordens och universums uppkomst
ATOMFYSIK.
Universum uppkomst.
Rymden Kajsa.
Rymden Bilder: Clipart
Radioaktiva ämnen En atomkärna kan också avge strålning om den innehåller för mycket energi. Många grundämnen har isotoper där kärnan innehåller för mycket.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
De fyra elementen.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Universum Högstadiet Mellanstadiet
Universum Vad är det?.
STJÄRNOR Solen - en relativt liten stjärna av miljarders miljarder stjärnor i universum Klot bestående av heta gaser, främst helium och väte I solens centrum.
Universums densitet?. För Enkel Wolfram Alpha Svar: g/cm 3.
Föreningar Kemi.
Universum för nyfikna Först skapade Gud hårdrocken…
Rymden Av Kristian Ottosson.
Atomens inre Förra veckan lärde vi oss att atomen bestod av tre partiklar. Protoner, neutroner och elektroner.
Universum Kurs i kosmologi Vbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.
En världsbild som har förändrats flera gånger
Universums födelse och undergång
Universum Föreläsning 2A.
Grundämne byggnad.
- Atommodellen & periodiska systemet
Big Bang - Evolution.
Vid fission skjuts en neutron in i en Uran235-atom.
Ämnens olika faser.
Vintergatans enda stjärna
Stjärnor, solsystem, planeter, supernovor och svarta hål
Stjärnor Stjärnor uppträder ofta i grupper
Strålning.
Kosmologi 3 Universums framtid.
ATOMEN.
Repetition.
Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen.
Kurs i kosmologi ht 15 åk 8 katarina norra skola Föreläsning 1
Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.
ASTRONOMI.
I rymden kan ingen höra dig gråta
Rymden Av Nicolina 4B.
Rymden Av Nicolina 4B.
ATOMEN Atomen är odelbar!
Universum nu – sammandrag
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.
Hur ser universum ut? När vi tittar upp på himlen en natt så kan vi med blotta ögat se ett antal små prickar & ofta en större prick, månen. Den del av.
Bilder astronomibegrepp
Stora tänkare inom kemin
Värme Vad är egentligen värme, när blir du varm? Allting runt omkring oss består av molekyler som hänger ihop. Molekylerna i ett material står aldrig helt.
Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum.
Sedan 1857 har fysiker använt en metod kallad spektralanalys för att bestämma sammansättningen av stjärnans yttre lager. Metoden bygger på det faktum att.
De fyra elementen.
Astronomi.
Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.
Hur uppstod materian som finns?
Atomer finns överallt Supersmå Bygger upp allting
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.
Atom och kärnfysik.
Atomens byggnad del 1 Vi ritar grundämne 1-20!.
Vad kan du om kemi?.
Mörk materia Galaxers rörelse kräver mer massa än den vi ser
Galaxer stora stjärnsamlingar
Bakgrundsstrålning efter Big bang,
Presentationens avskrift:

Big bang ca 13,7 miljarder år sedan Bevis Utvidgning: Alla galaxer på väg från varandra Bakgrundsstrålningen: det vill säga att det finns lite, lite värme, men exakt lika mycket, överallt i universum Universums sammansättning och fördelningen av grundämnen: 98%väte och helium. 100´000 ljusår Bakgrundsstrålning efter Big bang, upptäcktes 1964

Man kan aldrig bevisa en vetenskaplig teori utan bara försöka motbevisa den. Teorin om Big Bang vilar på tre pelare, som på varsitt sätt har övertygat de flesta astronomer om att den ger den hittills bästa beskrivningen av universums utveckling. Den första pelaren är universums utvidgning, som följer den så kallade Hubble-lagen. Astronomerna har observerat hur galaxerna rör sig bort från varandra och har därför mycket logiskt räknat tillbaka till den tidpunkt då all materia var samlad i en punkt. Den andra pelaren är fördelningen av grundämnen i universum. Universum består av tre fjärdedelar väte och en fjärdedel helium plus en mycket liten del tyngre grundämnen. Enligt Big Bang bildades väte först. Efter ett par minuter omvandlades en del av detta väte till helium i en serie kärnreaktioner. Dessa reaktioner upphörde efterhand som materian förtunnades och spreds, och beräkningar ger just den fördelning av väte och helium som vi observerar. Den tredje pelaren är bakgrundsstrålningen, som når oss från alla riktningar. Enligt Big Bang-teorin uppstod denna strålning, då universum var 380000 år gammalt och hade kylts ned till en temperatur på omkring 3000 grader. I dag ser vi strålningen vid en temperatur på knappt tre grader över den absoluta nollpunkten. Det beror på att universum har utvidgats mer än 1000 gånger sedan strålningen blev till för miljarder år sedan.

Big bang tidsaxel Big bang ca 13,7 miljarder år sedan Oerhörd energi, ca 1030 grader varmt Protoner och neutroner bildas några sekunder efter Big Bang. Protoner och neutroner går samman och atomkärnor, väte- och heliumkärnor bildas någon minut efter Big Bang. Avkylningen går snabbt och inga större atomkärnor bildas 100´000 ljusår

Big bang tidsaxel Efter 3 - 400 000 år efter Big Bang så är det så avkylt att atomer kunde bildas, dvs elektroner ansluter sig till kärnorna. 200 000 år efter Big Bang bildas de första stjärnorna 700 000 år efter Big Bang bildades galaxer 10 000 000 000 år efter Big Bang bildades Jorden. 100´000 ljusår

Att fundera på Vad fanns innan Big Bang? En enorm energi utvecklades ur små energifluktuationer vilket gav upphov till Big bang Varken tid eller rum fanns, så vi kan inte veta I början gällde inte våra fysikaliska lagar, så vi kan inte veta Det var oändligt litet, men annars så vet jag inte

Läxa Uppgift 1 Vilka bevis finns att Big Bang har ägt rum. Uppgift 2 Vilken av följande är baserad på dagens teorier om Big Bang? Motivera hur du har tänkt. A. Vid Big Bang kolliderade flera svarta hål. B. Big Bang uppstod i en väldig nebulosa. C. Vid Big Bang bildades materia och strålning D. Universum krympte samman till ett svart hål.