Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Radioaktiva ämnen En atomkärna kan också avge strålning om den innehåller för mycket energi. Många grundämnen har isotoper där kärnan innehåller för mycket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Radioaktiva ämnen En atomkärna kan också avge strålning om den innehåller för mycket energi. Många grundämnen har isotoper där kärnan innehåller för mycket."— Presentationens avskrift:

1 Radioaktiva ämnen En atomkärna kan också avge strålning om den innehåller för mycket energi. Många grundämnen har isotoper där kärnan innehåller för mycket energi. De strävar efter att göra sig av med energi för att komma i balans igen. Atomkärnan ”sönderfaller” när den sänder ut strålning.

2 3 typer av strålning Alfastrålning, α Betastrålning, β
Gammastrålning, γ Ämnen som sänder ut strålning på det här sättet (från kärnan) kallas radioaktiva

3 Alfasönderfall När en kärna sänder ut alfastrålning är det egentligen en heliumkärna som den skickar ut. En heliumkärna består av 2 protoner och 2 neutroner.

4 Betasönderfall Betastrålning består av negativt laddade elektroner. Dessa kommer av att en oladdad neutron omvandlas till en proton och en elektron. Elektronen lämnar kärnan och kvar blir protonen. Antalet protoner ökar i kärnan och då bildas ett nytt ämne.

5 Gammastålning Består inte av någon partikel, utan är en strålning som fungerar som ljus eller röntgen. Är väldigt energirik och är farlig för kroppen.

6 http://www. colorado. edu/physics/2000/isotopes/radioactive_decay3

7 Valentin, En bok om strålning, © Nordstedts 1987

8 Valentin, En bok om strålning, © Nordstedts 1987

9 Valentin, En bok om strålning, © Nordstedts 1987


Ladda ner ppt "Radioaktiva ämnen En atomkärna kan också avge strålning om den innehåller för mycket energi. Många grundämnen har isotoper där kärnan innehåller för mycket."

Liknande presentationer


Google-annonser