Särskilt pedagogiskt stöd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Brukarfokus i biståndshandläggning
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Reviderad förordning stöd till kommersiell service Gäller från 1 januari 2012.
Kulturmiljöfrågor i PBL
Aktualiteter SPSM; döv-hörselområdet
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Handläggning enligt SoL
Behov av habilitering och rehabilitering
Verksamhetsstöd gymnasiet
Socialtjänstlagen, SoL
Lagar och överenskommelser
Arbetsanpassning och rehabilitering
Yhmyndigheten.se Vad är Yh-utbildning? Utbildningar på eftergymnasial nivå (6 mån – 3 år långa) Skräddarsydda utifrån näringslivets behov Avgiftsfria och.
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Regional.
Verksamhetsstöd Fristående gymnasieskolor 24 april SIDAN 1.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Information och idéutbyte.
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
1 Vilket stöd finns vid rehabilitering?. Arbetsplatsnära stöd Mars 2014 Sida 2 Arbetsplatsnära stöd Nytt bidrag till arbetsgivare för att förebygga och.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Erfarenheter av särskilt pedagogiskt stöd till studerande Jan Hallén, rektor Annette Gottfridsson, specialpedagog.
Eva Lindgren och Annette Wisén Myndigheten för yrkeshögskolan
Tillgänglighet som diskrimineringsgrund Regionjurist: Sanna Othman
Konst- och kulturutbildningar
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Yrkeshögskolan. Vad är Yrkeshögskolan? Yrkeshögskolan är ingen institution utan är en utbildningsform. Den är till för de som vill utbilda sig till ett.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Så arbetar du på Mina sidor - välkommen
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Välkommen till oss! Introduktion om staten och hur det är att jobba och ha praktik här.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Sid 1 Pia Heyman Nya regler.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Annika Davidsson Avdelningen för Redovisning och Intern revision 1 Intern styrning och kontroll i den svenska statsförvaltningen Annika Davidsson.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Information från Överförmyndarförvaltningen
Bidrag för bostadsanpassning - För ett självständigt liv i eget boende
Kommunstyrelsen har beslutat
Elevers frånvaro CB+AL Vilka är vi varför är vi här idag.
Utbildningsdepartementets arbete med den nya förvaltningslagen (2017:900) Anita Stawarz, kansliråd Utbildningsdepartementet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Upplägg Utredningens uppdrag Våra arbetshypoteser kring vägledning
Presentationens avskrift:

En tillgänglig yrkeshögskola Annette Wisén och Eva Lindgren Myndigheten för yrkeshögskolan

Särskilt pedagogiskt stöd Regleras i förordning (2009:130) om yrkeshögskolan. 2 kap. 3 § Ansvarig utbildningsanordnare 3 § För varje utbildning ska det finnas en ansvarig utbildningsanordnare som ansvarar för att utbildningen genomförs enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan och enligt denna förordning. Den ansvariga utbildningsanordnaren ska se till att det finns vägledning om studiealternativ, antagning och tillträde samt yrkesvägledning. Utbildningsanordnaren ska också se till att de studerande som behöver särskilt pedagogiskt stöd i utbildningen får sådant stöd.

Särskilt pedagogiskt stöd 5 kap. Statlig finansiering Inledande bestämmelser 1 § Statlig finansiering i form av statsbidrag eller särskilda medel får lämnas för utbildningar inom yrkeshögskolan enligt bestämmelserna i lagen (2009:128) om yrkeshögskolan och i denna förordning. För utbildningar inom yrkeshögskolan får statsbidrag lämnas till kommuner, landsting eller enskilda fysiska eller juridiska personer och särskilda medel får lämnas till universitet eller högskolor som har staten som huvudman och som omfattas av högskolelagen (1992:1434). 2 § Statsbidrag respektive särskilda medel får även lämnas till dem som anges i första stycket för kostnader för särskilt pedagogiskt stöd till studerande med funktionsnedsättning i utbildningarna. Förordning (2014:1098). 3 § Statsbidrag och särskilda medel enligt denna förordning får lämnas i mån av tillgång på medel. Statsbidrag eller särskilda medel får inte lämnas för en sådan del av en utbildning för vilken statsbidrag eller särskilda medel lämnas på annat sätt.

Det innebär: Utbildningsanordnaren är skyldig att ge studerande som har behov av stöd i sina studier sådant stöd Den studerande ska kunna styrka behovet av stöd Utbildningsanordnaren ska ha rutiner för hur man kartlägger stödbehovet Myndigheten kan bevilja utökat statsbidrag/särskilda medel i form av särskilt pedagogiskt stöd till utbildningar som får statsbidrag för studerande med funktionsnedsättning.

Vad? Innebär olika former av insatser och åtgärder för att kompensera svårigheter som kan uppkomma i studiesituationen på grund av funktionsnedsättning Exempel på pedagogiskt stöd kan vara anteckningsstöd, utökad undervisningstid, inläsning av litteratur eller teckenspråkstolk Det pedagogiska stödet ska vara kunskapsbärande

Särskilt Pedagogiskt Stöd Annette

Hur? Utbildningsanordnaren ansvarar för att i dialog med den studerande utarbeta en individuell studieplan över vilka åtgärder som är nödvändiga för att den studerande ska nå utbildningens mål Ansökan görs via Mina sidor Ett underlag som bekräftar den studerandes funktionsnedsättning ska bifogas Krävs externa stödinsatser ska offerter från flera leverantörer tas in och redovisas

Hur? Kostnadskalkyl Ansökan om särskilt pedagogiskt stöd görs för ett år i taget Det går inte att ansöka om särskilt pedagogiskt stöd retroaktivt Vid oklarheter kan kompletteringar av ansökan ske Myndigheten hanterar dessa ärenden skyndsamt Det utökade statsbidraget betalas ut i efterhand vid rekvirering

Studerandeperspektiv Totalt sett, i vilken grad får du stöd i dina studier utifrån din/dina funktionsnedsättning?

Hur många informerar på sin webbsida om SPS/studera med funktionsnedsättning?

Fysisk tillgänglighet Enligt plan-och bygglagen (2010:900) räknas skolor som arbetslokaler och de studerande räknas som arbetstagare. Av 6 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning framgår; ”Arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen ska, om det behövs, vara tillgängliga och kunna användas av arbetstagare med funktionsnedsättning”. Från och med 1 januari 2015 infördes bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen. Det nya förbudet mot diskriminering ska bidra till att öka tillgängligheten i samhället så att personer med funktionsnedsättning kan delta på likvärdiga villkor.

Bra att veta! Inläsning av litteratur: www.legimus.se Informationsmaterial: Specialpedagogiska skolmyndigheten, www.spsm.se Särskilt pedagogiskt stöd: www.myh.se Diskrimineringslagen: www.do.se Myndigheten för delaktighet www.mfd.se

Kontaktuppgifter Annette Wisén Telefon: 010-2090196 E-post: annette.wisen@myh.se Eva Lindgren Telefon: 010-2090195 E-post: eva.lindgren@myh.se