Risk- och krishantering, nu en angelägenhet för alla

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
LSO på skadeplatsen.
Advertisements

Krishanteringssystemets framväxt Samordning, samverkan utmaningar
ÖPPNA JÄMFÖRELSER Trygghet och säkerhet ÖPPNA JÄMFÖRELSER Trygghet och säkerhet 2010.
Kursplaner (årskurs 7-9)
Nationell riskbedömning
Systematiskt säkerhetsarbete i Åtvidabergs kommun
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB
Det händer inte … Det händer inte mig….
Lag om skydd mot olyckor
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Risk- och sårbarhetsanalyser Handlingsprogram
Landstingsstyrelsens förvaltning
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
i kommuner, landsting/regioner
Strategi för tryggande av samhällets vitala funktioner 2006 STRATEGI FÖR TRYGGANDE AV SAMHÄLLETS VITALA FUNKTIONER Statsrådets principbeslut
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
72 timmar som gör skillnad
Regional krissamverkan i Jönköpings län. Regional krissamverkan i Jönköpings län Fördjupa samverkan mellan myndigheter och samverkande organisationer.
Landstingsstyrelsens förvaltning
Krisberedskap – före – under - efter
Storstockholms brandförsvar
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Piteå kommuns beredskapsplaner.
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Nätverksträff för KIs informatörer och redaktörer 6 april 2011.
UDDEVALLA KOMMUN DÄR MÄNNISKOR VÄXER OCH ERBJUDS GOD LIVSKVALITET Övergripande kommunala strategier för breddat och fördjupat föräldrastöd Föräldrastödskonferens.
Vad är FRG? En organiserad grupp av frivilliga med särskild utbildning
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Lokalt exempel RSA & HP med helhetssyn
VÄLKOMNA TILL Länsplandag Klimatanpassning i den fysiska planeringen 17 april 2012.
Utvecklingsprocess för centrala myndigheter
Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga principer
Vad är FRG? En organiserad grupp av frivilliga med särskild utbildning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Vad? Varför? Stabens delar.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
72 timmar som gör skillnad
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Trygghet och säkerhet En allt viktigare politisk fråga?
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Kriskommunikationssamverkan i Västra Götalands län – inriktning och rutiner.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Katastrofmedicinsk beredskap Stockholms läns landsting
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Trelleborgs kommun Krishantering
72 timmar som gör skillnad
POSOM Psykiskt och Socialt Omhändertagande vid olyckor och katastrofer som inträffar i kommunen eller berör kommunens invånare Består av en Ledningsgrupp.
Risk- och sårbarhetsanalyser
-vad innebär det för oss inom Region Östergötland?
”Hur arbetar vi i ambulanssjukvården som en del i framtidens sjukvård”
Miljömålen består av tre slags mål
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Miljömålen består av tre slags mål
Hot och hat mot förtroendevalda
Räddningstjänstens roll i kommunalt säkerhets- och räddningsarbete
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Försäkrings AB Göta Lejon
Presentationens avskrift:

Risk- och krishantering, nu en angelägenhet för alla

Målen för samhällets krisberedskap Minska risken för och konsekvenserna av allvarliga störningar, kriser och olyckor, trygga hälsan och den personliga säkerheten för barn, kvinnor och män hindra eller begränsa skador på egendom eller miljö.

World Trade Center, New York 2001

2000-talet Storskalig internationell självmordsterrorism Extrema natur- och väderhändelser Hot mot internet (informationssäkerhet) Bidrar slutgiltigt till att ”samhällets krisberedskap” hamnar högst upp på den politiska agendan dvs. blir ett eget politikområde från 2008!

Politikområde “Samhällets krisberedskap” Politikområde “Samhällets krisberedskap” består av Krisledningsförmåga, Operativ förmåga, Skydd mot olyckor och Förmåga i samhällsviktig verksamhet att motstå allvarliga störningar. Målen för politikområdet är att : 1: minska risken för och konsekvenser av olyckor och svåra påfrestningar på samhället i fred, 2: minska lidande och skadeverkningar av olyckor och katastrofer i andra länder.

Tänkvärt Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka! Källa: Albert Einstein

Lagen om extraordinära händelser Göteborgs Stad skall inför extraordinära händelser inför kris och krig Utöva geografiskt områdesansvar Genomföra risk- och sårbarhetsanalys Ta fram plan för mandatperioden Initiera storstadssamverkan

Grundprinciper Krishanteringssystemets tre grundläggande principer Ansvar Likhet Närhet

Lag om skydd mot olyckor Göteborgs Stad skall verka för skydd mot olyckor Göra en samlad risk- och sårbarhetsanalys Ha en handlingsplan för det förebyggande arbetet I övrigt generellt verka för ett gott skydd mot olyckor inom dess geografiska område

”Vanliga olyckor” I år kommer ungefär 2800 människor i Sverige att omkomma i olyckor! I år kommer också ungefär 100 000 människor att skadas så svårt i olyckor att de behöver läggas in för vård på sjukhus!

Målen för samhällets säkerhet Värna befolkningens liv och hälsa värna samhällets funktionalitet värna vår förmåga att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättsäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.

Säkerhetsskyddslagen Göteborgs Stad skall för att motverka verksamhet som kan utgöra ett hot mot samhällets demokratiska styrsystem genom sabotage och terror Göra en säkerhetsanalys av känslig verksamhet Planera och genomföra behövliga åtgärder i form av att säkra information, begränsa den fysiska tillgängligheten och svara för en säkerhetsprövning av berörd personal

RISKHANTERING KRISHANTERING Sårbarhet som går att förebygga bort Sårbarhet som kräver beredskap KRISHANTERING

År Händelse Omk. Skadade

Så här ska det fungera! Varje verksamhet har ett eget ansvar och skall planera/öva för att ta första stöten Andra vågen, snabbt på plats, utgörs av räddningstjänst / polis /ambulanssjukvård , Övrigt samhällsstöd kopplas in successivt genom bla krissamordningsgruppen

Kommunstyrelse/Krisledningsnämnd Politiska beslut, övergripande Rådgivande Politisk tvärgrupp Krissamordningsgruppen Förvaltningsövergripande samordning Supportfunktioner Grundbemanning Samverkande organisationer Info Koordinator IT- & telekom- support Vaktmästeri Logistik Stadsdirektör Räddningstjänst Trafik Infrastruktur Energi SDF-samordning VA Info Miljö Övr mht situation Polis Sjukvård Länsstyrelse Försvarsmakten SOS- Alarm Trossamfund Övr mht situation Fältenhet samordning, samverkan Samordnings funktion Förvaltningar och bolag, situationsspecifik verksamhet enligt ansvarsprincipen 10 stadsdels- förvaltningar Övriga förvalt- ningar, ca 20 st Bolag, ca 30 st

Diskoteksbranden, Göteborg 1998

KSG har följande uppdrag Se till att alla aktörer kommer upp och är med på banan.  Vara ett naturligt forum för samverkan dit alla aktörer vänder sig. Informera och framlägga förslag till beslut för stadens politiska ledning (Krisledningsnämnd - KS). Svara för ledningsinformation till respektive aktörs krisledningsgrupp. Bevaka frågan: ”Vem som äger ansvaret för lösningen på de olika problemen”? Verka för att Förvaltnings-/Bolagsövergripande problemlösning kommer tillstånd.

Typscenarier Extrema vädersituationer Energi,- vatten, tele/IT och transportförsörjningssystem Tillverkning, transporter och användning av ”farliga ämnen” En pandemi slår till mot Göteborgssamhället Gängkriminalitet, organiserad brottslighet, hot mot personal och förtroendevalda, sabotage och terrorism – Social oro Samhällets informationssäkerhet

Snökaos, Göteborg 1995

EU-toppmötet, Göteborg 2001

RISKHANTERING KRISHANTERING Sårbarhet som går att förebygga bort Sårbarhet som kräver beredskap KRISHANTERING

“Gemensamma” hot/risker Extremt väder med dess konsekvenser Infrastrukturhaveri: el, vatten, tele/it, transporter Utsläpp av farliga ämnen (C,B,R,N,E) Pandemi Ungdomsbrottslighet, gängorienterad och organiserad brottslighet, terrorism, hot och våld mot personal och förtroendevalda Social oro Stora olyckor med många offer

Källa: Rinaldi, Peerenboom, & Kelly, 2001 Hur hänger det samman? Källa: Rinaldi, Peerenboom, & Kelly, 2001

En aktiv riskhantering En fungerande krisberedskap Varje verksamhet: En Policy En aktiv riskhantering En fungerande krisberedskap

Risk-, Säkerhets- och Krishantering i Göteborgs stad Stadskansliet Samordning Krishantering Riskhantering Säkerhetsskydd IT-säkerhet Försäkrings AB Göta Lejon Förebyggande säkerhetsarbete Försäkringsskydd Nämndernas och bolagens ordinarie verksamhet: Arbetsplanering Personalplanering Lokalplanering Hushållning med begränsade resurser Syftar mot en robust och ekonomisk verksamhet med ett minimum av störningar, avbrott och olyckor Rådet för Tryggare och Mänskligare Göteborg Trygg, vacker stad (Ung och Trygg) Kunskapscenter Räddningstjänsten Stor Göteborg Räddningstjänst Förebyggande säkerhetsarbete

Årlig avstämning: Om ni politiskt valda och som ingår i nämnder och styrelser årligen begär en redovisning av arbetsläget så kommer det att ge positiv effekt på vår gemensamma utveckling inom området!

Göteborgs Stad