Atomfysik och kärnfysik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Den industriella revolutionen
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Sumererna i södra Mesopotamien
E n e r g i.
Hans och Greta.
Hur fungerar kärnkraft?
En vetenskaplig revolution
Soldater i trettioåriga kriget
En värld i lågor Andra Världskriget.
Mellankrigstiden.
KÄRNENERGI Energi ur atomkärnor Kap 12.3 s
Radioaktivitet Kap 12.2 s Upptäckt  Upptäcktes av en slump av fransmannen Henri Becquerel år 1896 när han undersökte ett uransalt.  Marie.
Atomfysik Marie Curie, kärnfysiker, 1867 – Heliumatom
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Energiformer och energikällor
Kriget efter 1940.
Atomen och atompartiklar
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Revolution Vad är en revolution?.
ATOMFYSIK.
Atomfysik ht 2010.
USA under andra världskriget
Jonföreningar och molekyler
Energi Vad är energi?.
Strålning inifrån Vi har strålning runt omkring oss och faktiskt i oss
Fusion (sammanslagning) & fission (sönderdelning)
Andra Världskriget En värld i lågor
Var finns energi?.
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Spökstad. Grej of the day.
Andra Världskriget Vad hände sedan?
Atomfysik Trådkurs 7.
Atombomb.
Sven Svensson Norregård 2012
ATOM & KÄRNFYSIK.
Vid fission skjuts en neutron in i en Uran235-atom.
Atom och kärnfysik.
Isotoper Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför.
Atom och kärnfysik.
Atom- och kärnfysik.
25 Juli 2006 på Forsmark  Kortslutning ställverk utanför Forsmark 1 – Forsmark blir utan ström  Finns flera säkerhetssystem för att klara ett strömavbrott.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Andra Världskriget En värld i lågor
Kalla kriget! Vad hände sedan?
Atombomben (Fissionsbomb)
Fission (kärnklyvning)
Atomfysik och kärnenergi.
Atomfysik och kärnfysik
Kärnfysik och energiproduktion
Tre strålningstyper från atomkärnan
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Radioaktivt ämne Det behövs lagom många neutroner för att protonerna
Jordbävningar Hur uppkommer de?.
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Radioaktivt ämne Det behövs lagom många neutroner för att protonerna
Föreläsning Kärnenergi Sid Går det att skapa nya grundämnen på konstgjord väg? Ja Redan 1919 genomförde Rutherford ett experiment där han sköt.
En värld i lågor Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –
1700-tal Industriella revolutionen kom med industrier, folk flytta från landsbygd till stad.
Föreläsning Kärnenergi
ICAN International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Sönderfall.
Upptäckten av atomen Robert Brown upptäckte 1807 det man kallar för: Brownsk rörelse Albert Einstein kunde lämna en Förklaring Förklaring.
Atom och kärnfysik Mot materiens inre.
Atomfysik Mälarhöjdens skola Ht 15.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Den Nya tiden e. Kr.
Den ryska revolutionen
Presentationens avskrift:

Atomfysik och kärnfysik Fission

Efter det här avsnittet ska du veta vad som menas med fission känna till vad kärnkraft innebär

Kärnklyvning När urankärnor träffas av neutroner (neutronstrålning) får de så mycket energi att varje kärna delas i två mindre kärnor Denna process kallas fission, som betyder klyvning på latin. Samtidigt som urankärnan delas, frigörs den energi som finns lagrad i kärnan. Energin som frigörs kallas kärnenergi.

Kedjereaktioner När en urankärna klyvs bildas alltså två mindre atomkärnor. Dessa kastar i sin tur ut två nya neutroner som i sin tur kan träffa två andra urankärnor så att de också klyvs. Vi har fått en kedjereaktion.

Kedjereaktion

Atombomben I slutet av 1930-talet förstod forskare runt om i världen att kedjereaktionen var så oerhört kraftfull att den kunde användas till vapen, atombomber. Flera länder försökte utveckla detta vapen och framförallt i USA tog utvecklingsarbetet av atombomben fart. 1945, i slutet av andra världskriget, släpptes två amerikanska atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Förödelsen var fruktansvärd och över 100.000 dödades direkt. Effekten av den joniserade strålningen var dock ännu värre eftersom den gjorde att människor långt tid efter atombomben drabbades av cancer eller fick missbildade barn.

Kärnkraft Efter andra världskriget kunde man börja använda kärnenergin mer kontrollerat. Om man fångar upp en del av neutronerna som bildas vid kärnklyvningen får man ingen förstärkt kedjereaktion. Kärnklyvningen kan gå med jämn och kontrollerad hastighet. Kärnenergin omvandlas till elektrisk energi.

Risker med kärnkraft Reaktorerna i ett kärnkraftverk kräver exakthet och noggrannhet, annars kan det leda till svåra olyckor. Ett exempel är kärnkraftverket Tjernobyl i Ukarina. 1986 blev det alldeles för varmt i en av reaktorerna och bränslet förångades och exploderade i flera explosioner. Radioaktiva ämnen spreds över delar av Europa. Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens bristfälliga konstruktion och operatörsfel. Operatörerna hade stängt av flera säkerhetssystem, vilket var helt i strid med gällande regler. Sovjetunionen försökte först hemlighålla olyckan men den upptäcktes genom att man på Forsmark, som är ett svenskt kärnkraftverk, uppmätte höga värden av joniserande strålning. Efter många mätningar och satelitbilder förstod man att strålningen kom från Tjernobyl, som ligger 110 mil från Forsmark.

Förvaring av använt kärnbränsle Ämnena som blir kvar efter kärnklyvningen är fortfarande radioaktiva och måste tas om hand på ett säkert sätt. Idag lägger man kärnavfallet i kraftiga behållare som sedan transporteras till en underjordisk anläggning utanför Oskarshamn. Därefter är det tänkt att kärnavfallet ska föras till en inkapslingsstation, för inneslutning i kopparkapslar, och att det därefter ska läggas på slutförvaring. Om man inte hittar något annat användningsområde för kärnavfall, måste det förvaras säkert i upp till 100 000 år.

Dosimeter Personer som arbetar med joniserande strålning (exempelvis på sjukhus och kärnkraftverk) har en mätare fastsatt på kläderna som kallas dosimeter. Detta är en säkerhetsåtgärd för att se till att personalen inte utsätts för så mycket strålning att det finns risk för skador.

Tjernobylolyckan