Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Maria Ågren, Generaldirektör för Naturvårdsverket
Advertisements

Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålsberedningen. Om Miljömålsberedningen •Parlamentariskt sammansatt •Ger råd till regeringen om hur miljömålen kan nås •Strategier för områden som.
Miljömålsberedningen Miljömålen i förändring – exemplet långsiktigt hållbar markanvändning Rolf Annerberg Miljömålsberedningens ordförande.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Svensk konsumtion och global miljöpåverkan Hur fortsätter arbetet ?
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sammanfattning av gruppdiskussioner Miljömålsdagarna maj Umeå.
Miljömål och klimatstrategi
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Välkommen!. Program 10.00Välkommen och uppdatering av vad vi åstadkommit hittills i gruppen (Gunne) 10.20Hur kan ett optimalt styrdokument se ut? Vad.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Miljödepartementet Regeringens arbete för att nå miljökvalitetsmålen Anders Flanking Statssekreterare, Miljödepartementet.
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Fokus III & UP-System AES-konferens i Katrineholm 7 maj 2009 Jörgen Sjödin & Lars Ingelstam.
Miljödepartementet. Meddelande om bättre genomförande av EU:s miljölagstiftning, COM (2012) 95 Hur står det till med genomförandet av vår gemensamma.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Näringslivets miljöarbete
RCC p 1 Multidisciplinär konferens (MDK)definition
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Miljömålsberedningen (M 2010:04)
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Miljömål och hållbar samhällsutveckling
Miljödepartementet Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013 Petronella Troselius Miljömålsenheten, Miljödepartementet.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Miljömålen Linda Tollemark
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Färdplan 2050 – ett Sverige utan klimatutsläpp. Nationell färdplan till 2050 Klimatvisionen Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.
Sveriges miljökvalitetsmål
Miljömålsberedningen
Michael Anefur Nationell hemlöshetssamordnare Socialdepartementet
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Utvärdering av miljömålssystemet Statskontoret Johan Sørensson.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Miljömålsberedningen
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Miljöhandlingsprogram
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
Miljömål Miljövetenskap i teori och verklighet Håkan Pleijel Växt- och miljövetenskaper GU.
… i miljömålsarbetet Ylva Rönning.
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Miljömålsberedningen Miljömålsberedningen pågående utmaningar Viktoria Ingman Miljömålsdagarna 6 maj.
Ekonomistyrning i staten Gästföreläsning vid Uppsala universitet den 3 mars 2010 Ingvar Mattson.
Miljömål och klimatstrategi
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Miljömålsrådet En plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och.
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen nu och framåt!
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Presentationens avskrift:

Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik

Miljömålsberedningen Miljömålen Det övergripande målet för den svenska miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta Riksdagen har beslutat om 16 miljökvalitetsmål och ett generationsmål Miljömålen är grunden för den svenska miljöpolitiken

Miljömålsberedningen Samverkan på alla nivåer Miljömålssystemet ger en struktur och gemensam målbild för arbetet nationellt, regionalt och lokalt Det miljöarbete som sker regionalt, inom kommuner, i näringslivet och ideella organisationer är avgörande för att nå miljökvalitetsmålen

Miljömålsberedningen Parlamentariskt sammansatt beredning som ger råd till regeringen om hur miljömålen kan nås genom att ta fram förslag till strategier Fokus på svåra områden som kräver politiska avvägningar Bred samhällsdialog Beredningens uppdrag gäller tom 2020

Miljömålsberedningen Beredningens arbete hittills Förslag till handlingsplan för att ta fram strategier under : –Långsiktigt hållbar markanvändning med landskapsfokus –En sammanhållen vattenpolitik –Sveriges internationella arbete för giftfri miljö, inkl. läkemedel och miljö –Fortsatt bevakning av områdena Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö

Miljömålsberedningen Beredningens arbete hittills Utredning om etappmål i miljömålssystemet tom 31 mars 2011 –beredningen utreder områdena luftföroreningar, farliga ämnen, avfall, biologisk mångfald Kriterier för etappmål: –den samhällsomvandling som behövs för att vi ska nå miljökvalitetsmålen –ambitiösa men möjliga att nå –kopplade till åtgärder och styrmedel –tidsatta –konsekvensbedömda

Miljömålsberedningen Beredningens fortsatta arbete – samråd i fokus Miljömålsberedningen har i uppdrag att föra en bred dialog med det omgivande samhället under sitt arbete Huvudsyftet är att inhämta kunskap och föra dialog om idéer och förslag Miljömålsberedningen ska särskilt stärka det lokala och regionala perspektivet i sitt arbete

Miljömålsberedningen Miljömålsberedningens hemsida