Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljömålsrådet En plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljömålsrådet En plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och."— Presentationens avskrift:

1 Miljömålsrådet En plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet.

2 Det svenska miljömålssystemet
Det svenska miljömålssystemet innehåller ett generationsmål, sexton miljökvalitetsmål och tjugofyra etappmål (per oktober 2015). Generationsmålet har beslutats av riksdagen och anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att miljökvalitetsmålen ska nås. Generationsmålet är därför vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. I målet står också att arbetet med att lösa de svenska miljöproblemen inte ska ske på bekostnad av att vi exporterar miljö- och hälsoproblem till andra länder. Miljökvalitetsmålen har beslutats av riksdagen och beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till. Det finns även preciseringar av miljökvalitetsmålen, vilka beslutats av regeringen. Preciseringarna förtydligar målen och används i det löpande uppföljningsarbetet av målen.   Etappmålen är steg på vägen för att nå generationsmålet och ett eller flera miljökvalitetsmål. De visar vad Sverige kan göra och tydliggör var insatser bör sättas in. Etappmålen anger inte önskade tillstånd för miljön, utan de läggs fast i miljökvalitetsmålen med preciseringar. Ett etappmål antogs av riksdagen år 2009 för miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Övriga etappmål har beslutats av regeringen och handlar om områdena avfall, biologisk mångfald, farliga ämnen och luftföroreningar. Tjugofem nationella myndigheter och länsstyrelserna har inskrivet i sina instruktioner att de ska verka för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. Sexton av dem plus länsstyrelserna är representerade i Miljömålsrådet. Åtta myndigheter samordnar uppföljning och utvärdering av miljökvalitetsmålen.

3

4 Myndigheter och 4

5 Syftet med Miljömålsrådets arbete
Stärka berörda myndigheters roll i genomförandet av miljöpolitiken. Verka för att kostnadseffektivt öka takten i arbetet med att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Ge underlag för regeringens politik genom att vid behov lämna förslag till insatser till regeringen. Till skillnad från det miljömålsråd som fanns förr ska Miljömålsrådet inte fokusera på uppföljning och utvärdering av miljömålen.

6 Uppdrag som rör Miljömålsrådet
Inrättande av Miljömålsråd och förordnande av rådets ledamöter (regeringsbeslut I:16, M2015/213/Mm) Uppdrag, till rådets myndigheter inklusive samtliga länsstyrelser, att bistå Miljömålsrådet (regeringsbeslut 1:17, M2015/214/Mm). Uppdrag till myndigheter med ansvar i miljömålssystemet, att analysera hur myndigheterna ska verka för att nå miljömålen och upprätta plan med åtgärder - viktiga underlag för Miljömålsrådets arbete (regeringsbeslut I:26, M2015/2633/Mm).

7 Miljömålsrådets ledamöter
Generationsmål Miljömålsrådets ledamöter Ordförande Maria Wetterstrand Janna Valik, Boverket Johan Carlsson, Folkhälsomyndigheten Ingemar Berglund, Havs- och vattenmyndigheten Nina Cromnier, Kemi Gunnar Larsson, Konsumentverket Stig Orustfjord, Livsmedelsverket Lena Sommestad, länsstyrelserna Björn Risinger, Naturvårdsverket Lars Amréus, Riksantikvarieämbetet Monika Stridsman, Skogsstyrelsen Erik Brandsma, Energimyndigheten Leif Denneberg, Jordbruksverket Mats Persson, Strålsäkerhetsmyndigheten Lena Söderberg, SGU Lena Erixon, Trafikverket Gunilla Nordlöf, Tillväxtverket Maria Ågren, Transportstyrelsen 7

8 Miljömålsrådets ledord

9 Miljömålsrådets uppdrag
Vill du veta mer? Miljömålsrådets uppdrag Miljömålrådet ska publicera en gemensam åtgärdslista med åtgärder som myndigheterna avser att vidta i samverkan för att öka takten i arbetet med att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet, senast den 1 mars 2016, 2017 och 2018. till regeringen föreslå strategiskt viktiga, konsekvensanalyserade åtgärder och förslag på utredningar som ligger utöver myndigheternas mandat, senast den 1 mars 2016, 2017 och 2018. slutredovisa sitt arbete den 18 oktober 2018. FOTO: LARS P:SON/JOHNÉR 9

10 Myndigheternas uppdrag att bistå rådet
Vill du veta mer? Myndigheternas uppdrag att bistå rådet Myndigheterna ska bistå rådet med att identifiera effektiva samarbeten och åtgärder inom myndigheternas verksamhetsområden och befintliga resurser: ta fram en lista på åtgärder som myndigheten avser genomföra och som bidrar till att öka takten i arbetet med att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet, senast den 1 mars 2016, 2017 och 2018. i ordinarie budgetunderlag lämna de av rådets förslag till regeringen som har statsfinansiella konsekvenser eller andra konsekvenser för myndigheternas resurser och verksamhet. i årsredovisningen redogöra för hur arbetet fortgår med de åtgärder som myndigheten meddelat att den ska genomföra enligt både den egna och den gemensamma åtgärdslistan. FOTO: LARS P:SON/JOHNÉR 10

11 Miljömålsrådets kansli
Vill du veta mer? Miljömålsrådets kansli På regeringens uppdrag har Naturvårdsverket ett kansli som står till Miljömålsrådets förfogande. Miljömålsrådets ordförande leder kansliets arbete. Kansliet är självständigt i förhållande till Naturvårdsverkets verksamhet. Kansliet stödjer rådet i arbetet med möteskoordinering, underlag och konsekvensanalyser. FOTO: LARS P:SON/JOHNÉR 11

12 Organisation Myndigheterna bildar ett nätverk där personer från myndigheterna ingår. Nätverket ska stödja Miljömålsrådet i arbetet med underlag och konsekvensbedömningar. Vid behov ska nätverket föra en dialog med Skatteverket. Kontaktpersoner Myndighetens kontaktpersonen bereder frågor åt sin rådsledamot och bistår rådets ordförande och kansli, samt samordnar sin myndighets beredning av åtgärdslistor och förslag. Expertgrupper Miljömålsrådet utser de arbetsgrupper som behövs för att bereda åtgärdsförslag. Expertgrupperna kan vara tillfälliga eller utföra långsiktigt arbete. Expertgrupper bereder förslag åt Miljömålsrådet. Plattform för samhällsekonomisk analys Samverkan kring såväl metodik för konsekvensbedömningar, som genomförandet av konsekvensanalyser av förslag, sker inom den befintliga plattformen för samhällsekonomisk analys. Plattformen är ett nätverk för myndigheter som arbetar med samhällsekonomiska analyser och syftar till att myndigheterna ska utveckla samhällsekonomiska analyser i samarbete med forskare och andra aktörer (se  Deltagarna i plattformen bör nyttjas för att utföra konsekvensanalyser av Miljömålsrådets eventuella förslag till regeringen.

13 Arbetscykel 1 mars: Publicering av åtgärdslistor och redovisning av ev. förslag till regeringen April/maj: Strategi för året och beställningar till nätverket Augusti/september: Avstämning av arbetet och identifiera ev. förslag till regeringen som behöver konsekvensutredas December: Förslag på gemensamma åtgärdslistor samt beslut om vad som behöver rapporteras till regeringen Februari: Beslut om gemensamma åtgärdslistor och förslag till regeringen Uppföljning av åtgärder via myndighetens årsredovisning (från 2017) Grov tidsplan med aktuella deadlines och tid för möten med Miljömålsrådet. Alla aktiviteter gäller åren utom rapporteringen i årsredovisningen som gäller från och med 2017. Miljömålsrådet ska slutredovisa sitt arbete 18 oktober Extrainsatta möten och deadlines kan tillkomma. För 2015 ska myndigheterna lämna underlag till Miljömålsrådets möte 9/12, med förslag till samverkansåtgärder och ev. förslag riktade till regeringen, senast 30/11. Mötesdatum under 2016: 9/2, 12/4, 30/8, 29-30/11. KL är standardtid förutom tvådagarsmöten som är lunch-lunch.

14

15 VILL DU VETA MER? miljömål.se/miljömalsradet
FOTO: LARS P:SON/JOHNÉR 15


Ladda ner ppt "Miljömålsrådet En plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och."

Liknande presentationer


Google-annonser