Älg Isak Magnusson 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Advertisements

En planet föds..
Jättepandan.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Jorden fem miljarder år Här är jorden bara ”ett år”
Jorden - fem miljarder år
Jorden - fem miljarder år på ett år
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Hur fick giraffen sin långa hals?
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Järv Timmy Svensson 2012.
Vad kan ni se i eran naturruta. Vad kan ni se i eran naturruta.
Triceratops Triceratops betyder trehornsansikte.
Ekorren – skogens akrobat
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
De vanligaste ekosystemen på land (terrestra).
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Över flyg- avgångar varje år. Enkelt och nära. Som livet ska va’. 40 mil havskust. 175 mil vinterleder. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per.
Växtätande rovdjur.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Dovhjort – Ett intressant vilt
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
känna igen, artbestämma, sortera
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
”Havremaskinen”… … en av människan bästa hjälpare.
Uppstart projekt oktober 2014
Utrotningshotade djur
Marken och skogen.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Text av Emran Safi Myskoxe.
Över flyg- avgångar varje år. Enkelt och nära. Som livet ska va’. 40 mil havskust. 175 mil vinterleder. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per.
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Savannen Av: Felicia och Oliver.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av: Elina Räv.
Vargen.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Rymden Av Nicolina 4B.
Biologi Livets former.
Rådjur Ett hanrådjur väger ungefär kilo och ett honrådjur väger ungefär kilo. Det är det mest vanligaste djuret som finns i våra tregårdar.
IGELKOTT IGELKOTT.
Det finns två olika slags Skogar. Lövskogar Barrskogar.
Av: Julia Almén Rådjur.
Delfiner En vanlig storlek på delfiner är mellan 1,40 och 4,00 lång. Den största arten är späckhuggare. Späckhuggaren kan bli till tio meter lång. Den.
Brunjord - Lövskog Förna Mull.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Europas sista vildmark
Ing behållning årets början187 Intäkter Bidrag vägar143 Övriga intäkter 30 Uttaxering240 Summa413 Kostnader Drift sommar 270 Drift Vinter 120 Övriga kostnader.
eller vad den också kallas: cykeln för undervisning och lärande
Jordyta/Jordskorpa, Yttre- och inre mantel, Yttre- och inre kärna. Jorden - Vulkaner.
Årstiderna På högre breddgrader både i norr och i söder har vi olika årstider med olika temperaturer Det beror på att jordaxeln lutar 23,5 grader. Jorden-
Skogen som ekossystem.
Naturen på vintern Åk
Projekt: Sniglar En dag när vi var ute vid ”huset” behövde några barn kissa. Vi gick för att kissa bakom en buske, och under den upptäckte barnen att det.
Veckans fördjupning handlar om något som finns i Sverige. Vet du vad
Ett land och ett folk i flera länder
Dagens ledtråd: Faller på vinter...
Fakta om rådjur Storlek: kilo, cm hög, vårt minsta hjortdjur Funnits: år i Skandinavien Äter: Bärris och ljung under vintern. Även sälg,
Beskrivande texter Svenska vt-19 v Marlene, Camilla och Johan.
Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken.
Presentationens avskrift:

Älg Isak Magnusson 2012

Utseende Älg är Europas största däggdjur. Den kan bli 2,8 m hög och 2,5 m lång. Och den kan väga otroliga 500 kilo! Färgen är ljusgrå till svartbrun och benen är ljusa. Kalvarna är rödbruna när de föds men de blir lika sina föräldrar fort. Bara hanarna har horn som de fäller på hösten.

Utbredning Taigaområdet = norra Nordamerika, norra Norden och norra Ryssland. Älgen lever på de norra delarna av jorden bl.a i Nordamerika i Norden och i norra Ryssland. Förr levde de även i Centraleuropa. Älgen lever mest i Taigaområdet. Älgen trivs bäst i skogar.

Föda Älgen är idisslare. Älgens föda består uteslutande av växter. På vintern äter de kvistar från lövträd och barrträd. På våren äter de mest Ljung och bärris. Och på sommaren äter de blad, örter, gräs och vattenväxter.

Levnadssätt Älgen är mest aktiv i skymningen, gryningen och på natten. De kan vandra upp till 15 mil mellan sommarbetet och vinterbetet. Hanarna brukar mest strosa omkring ensamma och honorna med sina kalvar. Men ibland slår hanarna ihop sig till ungkarlsflockar.

Fortplantning Älgen föder 1-2 älg kalvar om året. Älgtjuren markerar sitt revir genom att skaka om buskar och småträd med sina horn. Dessutom sparkar han upp en brunstgrop med framhovarna. Gropen kan vara 30-40 cm djup och ha en diameter på 1,5 meter. Den kissar han sedan i och rullar runt i. Sen luktar han verkligen som en älgtjur. I slutet av maj eller i början av juni tittar 1-2 små rödbruna älgkalvar fram. Älgkon är könsmogen som 1-åring, men brukar inte bli dräktig förrän hon är två eller tre år. Älgtjuren blir könsmogen vid två års ålder.