Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Grekerna.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Språklig variation i sverige
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Från vårt studiebesök på Stockholm Makerspace
~ Den första mobiltelefonen ~
När blir ett ord svenskt då?
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Romantiken 1760 – 1840.
Olika typer av sagor.
Av: Simon och Jonatan.
Grattis alla samer på er nationaldag!
Minoritetsspråken i Sverige
Historia A, Anna-Karin Andersson, Slottegymnasiet
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
Nordiska språk.
Norge.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Svenska minoritetsspråk
Sveriges ursprungsfolk
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Finska.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
5 TIMMAR Varför 5 timmar? Vad kan du göra på den tiden?
Tillämpning av minoritetsspråklagen inom Norrbottens Läns Landsting
Minoritetsspråk i Sverige
16/12-14
skola. hamarkfilm. se/index
ATT GESTALTA ISTÄLLET FÖR ATT BERÄTTA
Utrotningshotade djur
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
google. se/search
Text av Emran Safi Myskoxe.
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Norge Bild tagen från clipart.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
1800-talet.
Island.
Norge.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Svenska minoritetsspråk
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Svenska språkets historia
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Samerna del 3 Samernas religion.
Samernas liv och kultur
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Samiska.
Finska som minoritetsspråk
Ett land och ett folk i flera länder
Språkens samhörighet.
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Veckans fördjupning handlar om en urpsrungsbefolkning
Sveriges ursprungsbefolkning
Presentationens avskrift:

Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14 detta kan vi om samer Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14

Vad är samer? Samer räknas som ett av världens ursprungsfolk. Det betyder att de har levt på en och samma plats sen urminnes tid. De flesta samer i Sverige bor i Sápmi. De flesta samer arbetar med renskötsel. En del samer arbetar även med turism, med nyheter av olika slag, och med konst och musik. Samernas traditionella levnadsområden är fjäll och skogs områden norr ut.

Samer då och nu… Forskare har dragit slutsatser om att samernas historia går ända tillbaka till istiden. Samerna arbetade med renar även förr, de fick allt de behövde från renarna. De får kött och skinn. Hornen blir bland annat till knivskaft och smycken. Samerna levde som normader. Det betyder att de inte lever på sanna ställe hela tiden. De följde med renarna på betet, på sommaren betade renarna på fjället och på vintern betade de nere i skogarna. Samerna bodde i små tält som kallades kåtor. Idag är det ca 2500 samer som arbetar med renskötsel. Nu använder dom flesta moderna hjälpmedel som t.ex snöskotrar, motorcyklar, mobiltelefoner och GPS.

Sápmi Det flesta samer lever i de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det lever ca 70 000 – 100 000 samer i Sápmi. I Sverige bor 20 000-40 000, Norge 50 000-65 000, Ryssland ca 2000, Finland ca 8000 Såhär ser den samiska flaggan ut

Vad pratar de för språk? Många tror att samiska är ett enda språk, som alla samer talar. Men egentligen handlar det om flera samiska språk. Samiska talas av samer och språket är besläktat med finskan. Långt ifrån alla samer talar samiska. Samiskan är uppdelad i huvudsakliga språk: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa kallas ibland huvuddialekter. Samiskan började användas som skriftspråk mycket sent så de flesta äldre samer har aldrig fått lära sig läsa eller skriva på samiska. På grund av svenska statens tidigare språkpolitik har språkbytet till svenska gått ganska fort.

Visste du att… Ett samiskt ordspråk är ”man tager vad man haver”. Vilket betyder att ”om man inte har tillgång till något annat får man använda det man har”. Samerna har en egen nationaldag den 6:e februari. Samerna har även en egen nationalsång ; https://www.youtube.com/watch?v=a4hjMzjbANE Jojken är det samiska sättet att sjunga. Det finns 51 samebyar i Sverige och en kvarts miljon renar.

Källor Sapmi.se Samer.se Youtube.se NE.se Faktahäftet