Etik och moral Vad är rätt och fel?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Advertisements

“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Barnanpassad utredning
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Metodstöd.
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
Hinduism - Indiens religion -
Demokrati och diktatur
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
”Existensen föregår essensen!”
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Människans äldsta historia
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Om jag hade möjlighet att fånga regnbågen hade jag gjort det för din skull och delat dens skönhet med dig.  
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Lag och Rätt.
Dagens lektion: Fångarnas dilemma + Utilitarism
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
En fördjupning i en samhällsfråga
HINDUISM - En världsreligion.
Förintelsen.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Etik- Modet att välja!.
Brott & Straff.
Etiska resonemangsmodeller
Välkomna!.
Ta ställning och handla!
Etik.
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Var rädd om DIN kommun!. Att elda kan bli dyrt. Brand i en papperskorg kan sluta med en nedbrunnen skola. Det som börjar med lek kan sluta med mordbrand,
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Filosofi 1.
Att argumentera.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Cyberbullying/ Nätmobbning
MAKTLEKAR.
1800-talet.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Ulrika Fagerström Ma12abc Källa: Upptäck samhälle från Liber
Etik och moral.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Etik - Att göra det rätta.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Regler, plikter och moraliska lagar.
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.
ETIK Att göra det rätta….
Presentationens avskrift:

Etik och moral Vad är rätt och fel?

Olika sätt att se saker Konsekvensetik: Pliktetik: Mest positiva effekter till flest personer möjligt Det är konsekvensen som är det viktiga – är den positiv är det rätt att göra så. Pliktetik: Det finns vissa allmängiltiga regler/plikter som alla människor måste följa – t.ex. att döda andra. Bryter man mot dessa gör man fel. Det är handlingen som är det viktiga – följer den plikter/regler är det rätt att göra så.

Olika sätt att se saker Något är fel därför att det finns lagar/regler/normer som säger det: ”jag stjäl inte för det är förbjudet” Något är rätt eller fel beroende på om det får ett bra eller dåligt resultat (konsekvens): ”vad händer om jag gör det här?”

Situationer En koncentrationslägerfånge samarbetar med lägervakterna och sköter gaskammaren för att rädda livet på sig själv och sin familj. Gjorde fången rätt i att samarbeta? En familj blir avrättade som förrädare efter att det upptäckts att pappan i familjen gömt judiska flyktingar i huset. Gjorde pappan rätt? Två atombomber fälls över japanska städer och dödar tiotusentals civila. Japan kapitulerar och det blir fred. Var det rätt att bomba?

Situationer Ett land beslutar att inte ta emot flyktingar som flyr från krig för att istället satsa pengar på skola och sjukvård för den egna befolkningen. Romer som bor i läger utanför en stad ska kunna tvingas bort om stadens myndighet anser att de skapar oro eller gör befolkningen oroliga för sin säkerhet. Polisen övervakar och skapar register över barn till brottslingar för att hindra nästa generation att bli brottslingar.

Situationer Människor som dömts för pedofili ska tvingas bära speciella fotbojor hela livet som kan spåras av alla på google earth. Fångar dömda för mord borde kunna tvingas delta i medicinska experiment så att vi snabbare får fram mediciner som kan rädda liv. Människor som bär på ärftliga sjukdomar där barnen löper hög risk att födas med fysiska eller mentala handikapp ska kunna tvingas att sterilisera sig så att de inte kan få barn.

Situationer Man ska inte ge pengar till tiggare eftersom det uppmuntrar fler att börja tigga.

Situationer Du ser en liten hemlös pojke som tigger. Du vill hjälpa till men har inga pengar. Du ser ett fruktstånd och tar en apelsin när försäljaren tittar åt andra hållet. Gjorde du rätt eller fel? Regel Konsekvens Sinnelag Plikt

Förslag på ställningstaganden Regel Det är fel att stjäla. Om du gör det får du stå ditt kast och bli straffad. Din handling var fel. Fanns det inte annat du kunde göra? Konsekvens Vad betyder en apelsin för försäljaren jämfört med för det hungriga barnet? Du gjorde rätt. Sinnelag Så länge du gjorde det för att göra gott är det ok men om du gjorde det för att du inte tyckte om just den försäljaren är det inte ok. Plikt Om du gjorde det skulle alla ha rätt att stjäla för att hjälpa någon som är utsatt. Vad skulle hända då?

Andra situationer Djurförsök för att få fram mediciner som hälper människor men gör djuren illa eller dödar dem. Du fuskar på ett prov. En kompis har klottrat på en vägg i skolan. När lärare frågar vem det var säger du inget. Du ser två killar som sparkar på någon som ligger ner men vågar inte göra något utan springer iväg.