1 Validering Regional arbetsgrupp 2010 09 23 2010 10 19.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Handlingsplan för matematikutveckling
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Modellen
”Validerad kompetens – värderad arbetskraft!”
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
17 december Dolda kunskaper 17 december
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
E-Validering Kompetensutveckling Marianne Andrén 2008 Marianne Andrén Projekt- och Forskningsledare Vård och omsorg Centrum för vuxnas lärande Off-e projektet.
Vård- och omsorgscollege Samarbetpartners: Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och Pacta.
Målseminarium för stöd för utbildning på forskarnivå Användarscenarier Annette Larsson
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Validering inom Vård- och omsorgscollege
Enl. McKinsey m.fl. Sammanhållen kvalitet i lärandet Lärarprofessionens mycket stora betydelse – lärarnas status, rekryteringen till yrket Kompetensutvecklingen.
Valideringsprocessen
Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010.
Pedagogiskt arbete vid avdelningen för energi- och miljöteknik - kursvärderingar Förutsättningar Kort historik Tre kurser för att exemplifiera; - Energiteknik,
Validering Av Livslångt Lärande
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Projektet Bakgrund, mål & syfte, målgrupp, tidsramar, processinnehåll, valideringsmaterialets användningsområde.
EDU-vuxen, Korsholm Validering på ÅLAND Ålands landskapsregering Europeiska socialfonden
1 Validering Regional arbetsgrupp Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Vad är VFU? Cecilia Netje, VFU-ansvarig, UHS.
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
ALLÈSKOLAN Entreprenörskap i skolan.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Vård- och omsorgscollege
IT Fördjupning Del 2 Lotta Annell. Mål Kursen ger grundläggande kunskaper inom området databaser. Den studerande erhåller kunskaper om att skapa en databas.
Erfarenheter av särskilt pedagogiskt stöd till studerande Jan Hallén, rektor Annette Gottfridsson, specialpedagog.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Förslag till kompetensutvecklingsprogram för anställda inom funktionshinderområdet i Halland, för åren Augusti 2015.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
V AD HÄNDER EFTER SFI?. S TUDIE - OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och.
Handledarutbildning steg 1-3 ska genomsyras av kunskap om och redskap för att kunna hantera de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet.
Validering En process för att kartlägga kompetens.
Utbildnings Bestämmelser. Utdrag ur ”Anvisningar för lure coursing verksamhet” vad gäller utbildning. 5 Utbildning och krav på lure coursing funktionärer.
Fördjupning och examination av VFU
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Validering inom Lärarlyftet
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Arbetsplatsförlagt lärande
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande
Årshjul VO-College Gävleborg 2018
Ta del av riktlinjerna här
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Tanum
Varmt välkommen till kursen Avslutande VFU, 13,5 hp. VT 2019
Handledarutbildning Steg 2.
VFU i CL-programmet
Presentationens avskrift:

1 Validering Regional arbetsgrupp

2 Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur den förvärvats.” (Regeringens definition)

3 Teoretiska kunskaper prövas + Praktiska förmågor och kunskaper prövas Validering av kurs inom VO-College - grundläggande principer – Utbildningen Ansvarig för validering av kunskaper Verksamhetens insyn i denna del av validering Verksamhet Ansvarig för validering av praktiskt kunnande Utbildningens insyn i denna del av validering

4 Den som har erfarenhet av arbete i vård- och omsorg erbjuds validering. Studerande, som får validera, skall ha minst ett års erfarenhet av arbete inom yrkesområdet, relevant för kurs som skall valideras. Utbildare testar först de teoretiska kunskaperna, för att sedan låta den studerande genomgå den praktiska delen av validering, vilken skall genomföras i verksamheten.

5 Verksamhet som validerar praktiska kunskaper inom VO-College skall ha tillgång till handledare/valideringshandledare, med godkänd utbildning för att vara handledare/valideringshandledare inom aktuellt VO-College. Vid den praktiska delen av validering prövas både det praktiska kunnandet och teoretiska kunskaper av betydelse i det direkta arbetet.

6 Arbetslivets baskompetens inom VO-College skall speglas i valideringen, både i den teoretiska och praktiska delen. En validering, både teoretisk och praktisk, bör omfatta en period av minst en vecka, då även det praktiska kunnandet kan studeras ur alla relevanta aspekter.

7 Sammanfattning bedömning Betyg Intyg i form av kompetensbevis Intyg i form av kompletteringsutlåtande

8 Länkar användarnamn och lösenord: voc

9 Valideringsprocessen 1.Information - validering - hur - vilka - vad 2.Kartläggning och kompetens - självskattning - samtal - dokumentation - valideringsplan

10 Valideringsprocessen, forts 3. Validering och betyg - muntligt - individuellt eller i grupp - skriftligt – individuellt - arbetsgivaren intygar den praktiska erfarenheten alt. Praktisk validering på skolan - ev komplettering enl individuell planering 4.Skriftlig examination för högre betyg - högre betyg genom skriftlig examination - individuell studieplan för kompletteringsutbildning