Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL Livets kemi Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
kOLHYDRATER Samlingsnamn på ämnen som vi får (största delen av) vår energi ifrån. Kommer från växtriket. Används av växterna som Energikälla Energiförråd ”Byggmaterial” De 3 vanligaste sorterna: Socker Stärkelse Cellulosa
Socker Glykos - uppbyggnad Kemisk formel C6H12O6 En molekyl består alltså av kolatomer, väteatomer och syreatomer Kolatomerna är skelettet – sitter ihop i en kedja Finns flera olika sorters socker Olika molekyler, men liknande egenskaper Det finns ”enkla” och ”sammansatta” sockerarter Enklaste sockerarten: glykos H O C C C C C C
Glykos - uppbyggnad C Istället för väteatomer på alla tomma platser sitter det en syreatom på varje kolatom. Kemisk formel C6H12O6 En molekyl består alltså av kolatomer, väteatomer och syreatomer H O O O O O O O C C C C C C
Glykos - uppbyggnad Varje syreatom kan binda till två atomer. På ”andra sidan” har varje syreatom därför en väteatom. Kemisk formel C6H12O6 H H H H H H O O O O O O C C C C C C
Glykos - uppbyggnad C längst ut på kedjan – har plats för 2 H Som om inte det vore nog så har kolkedjan dessutom snott ihop sig till en 6-hörning istället för en rak kedja! Kemisk formel C6H12O6 O Kolkedjan finns kvar som skelett H H H O C C H O C C H O H H H H H C C O som har släppt sitt H och binder ihop kedjan O O H H
Glykos - uppbyggnad C längst ut på kedjan – har plats för 2 H Hur ritar man då strukturformeln för denna molekyl? För att förenkla brukar man inte märka ut kolatomerna och de ensamma väteatomerna. Kemisk formel C6H12O6 O Kolkedjan finns kvar som skelett H H H O C C H O C C H O H H H H H C C O som har släppt sitt H och binder ihop kedjan O O H H
Glykos Glykos = druvsocker Det ämne som bildas i de gröna bladen vid fotosyntes Det ämne som kroppen kan ta upp direkt som näring Finns alltid löst i blodet (ca 0,1%) Andra enkla sockerarter: Fruktos (fruktsocker) Galaktos
Jämförelse enkla sockerarter Glykos Fruktos Kemisk formel C6H12O6 Utgörs av en 6-kant Kan tas upp direkt av cellerna som näring Kemisk formel C6H12O6 Utgörs av en 5-kant Kan endast brytas ner i levern
Sammansatta sockerarter SACKAROS LAKTOS = ”vanligt” socker Finns i strösocker, bitsocker, florsocker, etc. Uppbyggt av glykos och fruktos =mjölksocker Finns i alla sorters mjölk & mejeriprodukter Uppbyggt av glykos och galaktos
Stärkelse Finns i potatis, bröd, pasta, ris, m.m. Vanligaste kolhydraten i vår föda! Kallas även polysackarid Består av ca 300-1000 glykosringar som sitter ihop i en kedja Enkla eller förgrenade kedjor Bryts lätt ner i människokroppen till glykos = socker
Cellulosa Också en polysackarid Också en lång kedja av glykosringar Dock mycket ”rakare” än stärkelse, och mer stabil molekyl => mycket svårare att bryta ner (omöjligt för människan) Kan brytas ner av idisslare, termiter, vissa svampar och bakterier Används av oss för att tillverka papper (trämassa) och kläder (bomullsfibrer)