Hur ska man planera upp sina måltider? MAT OCH HÄLSA Hur ska man planera upp sina måltider?
Alla näringsämnen har sin funktion i kroppen! Kroppen är även uppbyggd av dessa ämnen. Vilket ämne har vi mest av, tror du? Vatten 55-65%, protein 15%, fett 10-20%, mineralämnen 5% och kolhydrater 1.5% Kolhydrater Protein Fett Vitaminer Mineraler Vatten
är ett bra hjälpmedel när du ska planera upp dina måltider. MATCIRKELN är ett bra hjälpmedel när du ska planera upp dina måltider.
TALLRIKSMODELLEN hjälper dig att lägga upp rätt mängd på tallriken TALLRIKSMODELLEN hjälper dig att lägga upp rätt mängd på tallriken. Tallriken är uppdelad i 3 delar: Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken. Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, t ex linser och bönor.
NYCKELHÅLET Mindre fett… Mindre socker… Mindre salt… Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang. Mindre fett… Mindre socker… Mindre salt… Mer fibrer jämfört med andra livsmedel av samma typ. Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du alltså enkelt förbättra dina matvanor, vilket i sin tur kan bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.
Din kropp behöver bränsle, energi, för att… hålla rätt kroppstempteratur, hålla igång alla kroppens organ, t ex hjärta, matsmältning och andning, du ska kunna tänka klart och orka röra dig, kroppen ska kunna växa.
Vad är energi? Vi får energi från Kolhydrater Proteiner Fett Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och proteiner. Energi mäts i kilocalori (kcal) eller kilojoule (kJ).
Hur mycket energi behöver vi? Det beror på kön, ålder och hur mycket du rör på dig. Energiintaget = energiförbrukningen Pojkar 10-13 år 2300 kcal Flickor 10-13 år 2050 kcal Pojkar 14-17 år 2900 kcal Flickor 14-17 år 2300 kcal
Hur mycket är 100 kcal? Hur lång tid tar det att förbränna 100 kcal? Se vidare på sidan 20 i HK-boken samt livsmedelstabellerna på sidan 296.
Ät var 3:e timma Frukost – ca 20% av energiintaget. Mellanmål – 5% Lunch – 25% - 35% Mellanmål – 5% - 10% Middag – 25% - 35% Ev. kvällsmål – 5%
En jämn blodsockerkurva Äter du regelbundet håller du din blodsockerhalt jämn och du slipper känna dig trött. Ditt humör blir jämnare, du har lättare att koncentrera dig, suget efter att småäta minskar, du håller vikten lättare. Kroppen använder sig av energin och näringsämnena i maten på ett bättre sätt.
Läs mer om mat och hälsa på sidan: http://www.slv.se
KÄLLOR www.slv.se www.fotofinnaren.se www.multimedia.skolverket.se Sjöholm, Hjalmarsson, Arvidsson, Hedelin, Olofsson, Hem- och konsumentkunskap åk 7-9, Interskol, 2011