Hur ska man planera upp sina måltider?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Hur mycket mat behöver du?
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Kolhydrater.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Hur ska man planera upp sina måltider? MAT OCH HÄLSA Hur ska man planera upp sina måltider?

Alla näringsämnen har sin funktion i kroppen! Kroppen är även uppbyggd av dessa ämnen. Vilket ämne har vi mest av, tror du? Vatten 55-65%, protein 15%, fett 10-20%, mineralämnen 5% och kolhydrater 1.5% Kolhydrater Protein Fett Vitaminer Mineraler Vatten

är ett bra hjälpmedel när du ska planera upp dina måltider. MATCIRKELN är ett bra hjälpmedel när du ska planera upp dina måltider.

TALLRIKSMODELLEN hjälper dig att lägga upp rätt mängd på tallriken TALLRIKSMODELLEN hjälper dig att lägga upp rätt mängd på tallriken. Tallriken är uppdelad i 3 delar: Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken. Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, t ex linser och bönor.

NYCKELHÅLET Mindre fett… Mindre socker… Mindre salt… Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang. Mindre fett… Mindre socker… Mindre salt… Mer fibrer jämfört med andra livsmedel av samma typ. Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du alltså enkelt förbättra dina matvanor, vilket i sin tur kan bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.

Din kropp behöver bränsle, energi, för att… hålla rätt kroppstempteratur, hålla igång alla kroppens organ, t ex hjärta, matsmältning och andning, du ska kunna tänka klart och orka röra dig, kroppen ska kunna växa.

Vad är energi? Vi får energi från Kolhydrater Proteiner Fett Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och proteiner. Energi mäts i kilocalori (kcal) eller kilojoule (kJ).

Hur mycket energi behöver vi? Det beror på kön, ålder och hur mycket du rör på dig. Energiintaget = energiförbrukningen Pojkar 10-13 år 2300 kcal Flickor 10-13 år 2050 kcal Pojkar 14-17 år 2900 kcal Flickor 14-17 år 2300 kcal

Hur mycket är 100 kcal? Hur lång tid tar det att förbränna 100 kcal? Se vidare på sidan 20 i HK-boken samt livsmedelstabellerna på sidan 296.

Ät var 3:e timma Frukost – ca 20% av energiintaget. Mellanmål – 5% Lunch – 25% - 35% Mellanmål – 5% - 10% Middag – 25% - 35% Ev. kvällsmål – 5%

En jämn blodsockerkurva Äter du regelbundet håller du din blodsockerhalt jämn och du slipper känna dig trött. Ditt humör blir jämnare, du har lättare att koncentrera dig, suget efter att småäta minskar, du håller vikten lättare. Kroppen använder sig av energin och näringsämnena i maten på ett bättre sätt.

Läs mer om mat och hälsa på sidan: http://www.slv.se

KÄLLOR www.slv.se www.fotofinnaren.se www.multimedia.skolverket.se Sjöholm, Hjalmarsson, Arvidsson, Hedelin, Olofsson, Hem- och konsumentkunskap åk 7-9, Interskol, 2011