Text av Emran Safi. 2012 Myskoxe.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppsats skriven av en mellanstadieelev.
Advertisements

REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Hur kraft och yta samverkar
Jättepandan.
Menstruation, befruktning, graviditet och förlossning
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Hinduism - Indiens religion -
Tryck.
Värme och väder del 2.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
Emil Eriksson 5/5 -08 Judo är från Japan och grundades av Jigoro Kano...
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Valsafari På Island.
KARTKUNSKAP 1.
DJUR del 3.
Järv Timmy Svensson 2012.
Ekosystem Ekosystem.
Triceratops Triceratops betyder trehornsansikte.
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Tundra.
Trana en stor fågel.
Ekorren – skogens akrobat
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Växtätande rovdjur.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
känna igen, artbestämma, sortera
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
”Havremaskinen”… … en av människan bästa hjälpare.
Utrotningshotade djur
Savannen Av: Felicia och Oliver.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Skogen Tävlingen.
Av: Elina Räv.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vargen.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Utrotningshotade djur
Älg Isak Magnusson 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Biologi Livets former.
Rådjur Ett hanrådjur väger ungefär kilo och ett honrådjur väger ungefär kilo. Det är det mest vanligaste djuret som finns i våra tregårdar.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
IGELKOTT IGELKOTT.
Av: Julia Almén Rådjur.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Vad är det som kryper?.
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Europas sista vildmark
Akvatiska och terrestra system
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
ÖVNINGAR P03 - målvakt bas
32 BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Fotbollsträning 20 april – Tips o ideér av Håkan Broman.
Arktis.
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Presentationens avskrift:

Text av Emran Safi. 2012 Myskoxe

Utseende Myskoxe har ytterpäls. Ytterpälsen har upp till 50 cm långa täckhår som nästan rör vid marken. Myskoxens kroppslängd är 180-250 cm. Dess skulderhöjd är 120-165 cm och som vuxen väger en tjur drygt 400 kg. Hanen är 20 - 40 % större än honan. Vid födseln väger en kalv 8 - 15 kg och efter ett år väger de runt 70 kg. Både hanar och honor har horn som är mycket breda vid basen uppe på pannan. Hornen växer nedåt på var sin sida av huvudet och böjer sig sen uppåt mot spetsarna. Hanens horn är tydligt kraftigare än honans. Myskoxen har en stor och kraftig kropp. På den främsta delen av ryggen har den en skulderpuckel. Halsen, benen och svansen är korta. Myskoxens ytterpäls har upp till 50 cm långa bruna täckhår som nästan når marken. Ytterpälsen fungerar också som en regnjacka.

Utbredning De svenska myskoxarna lever i Härjedalen i närheten av den norska gränsen. Myskoxen lever även i norra Kanada och Alaska samt i nordöstra Grönland och söderut till Scorebysund. Man har fört in myskoxen till västra Grönland, Dovrefjäll i Norge samt till öar utanför Sibirien och Alaska. Myskoxen har sin naturliga utbredning på den arktiska tundran. I Sverige lever myskoxen i den kalla miljön ovanför trädgränsen på vintern. På sommaren drar de sig ner på lite lägre höjd till björkarna och granarna.

Föda Myskoxen är växtätare och lever av bärris, gräs, starr, lavar, vide, björk och örter. Arter som starr och fårsvingel hör till favoriterna. På sommaren äter myskoxarna nära vatten och på ängar. På vintern rör de sig högre upp på fjället där den kraftiga blåsten håller marken mer fri från snö. När födan trots blåsten är täckt av snö använder myskoxen sina klövar för att skrapa bort snön. Myskoxen är idisslare. Idisslare är djur som ” äter maten” flera gånger. Myskoxe har en speciell mage för att klara den speciella maten.

Levnadsätt Både hanar, honor och ungar lever tillsammans i flockar. En flock leds av en dominerande hane - tjur. Det kan också finnas ungkarlsflockar som består av unga hanar. I Sverige har vi så pass få myskoxar så de håller sig normalt till en flock, men hanarna kan vandra iväg för sig själva under sommaren. Om myskoxen hotas av t.ex. vargar eller isbjörnar i andra länder så springer de inte iväg. De vuxna ställer sig skuldra mot skuldra i en cirkel med ansiktena utåt. Kalvar och unga djur som är lätta byten får en plats inne i mitten. Myskoxarna kan bryta sig ut från cirkeln för att angripa eller skrämma fienden. Men de vänder snabbt tillbaka till sin plats i cirkeln. Kommer angriparen för nära kan den riskera att bli spetsad av myskoxarnas spetsiga horn eller bli ihjältrampad.

Fortplantning Under parningstiden parar sig tjuren med alla könsmogna honor. Dräktigheten varar under cirka 9 månader och honan föder normalt en unge i april-maj. Ibland kan hon få tvillingar, men det är sällsynt. Ungen som man kallar för kalv, väger 8-15 kg vid födseln. Kalven föds ofta i april-juni. Några få timmar efter födseln kan kalven stå upprätt och följa med modern. Kalven diar hos modern under det första året. Men redan när kalven är en vecka gammal kan den börja äta växter så smått. När kalven är 6 månader gammal växer hornen fram. De är fullt utvecklade först vid 6 års ålder. Honan blir könsmogen när hon är runt 2 år gammal. Parningen sker vid 4-5 års ålder och därefter kan hon få ungar vart annat år. Hanen blir könsmogen när han är runt 5 år gammal. Sen blir han utslängd ur flocken och håller sig till en ungkarlsflock med andra unga hanar. I naturen lever myskoxar om allt går bra tills de är 15-25 år. Den äldsta vi känner till i Sverige är myskoxen Ulrika som blev minst 22 år gammal.