LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Den nya skollagen.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Lgr 11 – kursplanen i ämnet modersmål Karlstad 16 augusti
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Redskap för rättvis och likvärdig bedömning
Välkommen till Vikenskolan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
BETYG I ÅRSKURS 6.
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Processtödjare 16/
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
Innehåll ikväll Allmän information i skolstarten (10 min)
Kursplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Skola 2011, K-dag 28 mars.
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Borlänge 13 maj 2014.
Lokal pedagogisk planering
Planering.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Välkomna till Orkanen.
Nytt betygssystem.
Hur stärker vi rektors pedagogiska ledarskap
Hej och välkomna!.
Nya samlade läroplaner
Lokal Pedagogisk Planering
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Skolan är till för ditt barn - Om den nya läroplanen och den nya skollagen för dig som har barn i sameskolan.
Skolan är till för ditt barn
Vägen mot en timplanelös skola
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Vad styr skolan, förskolan och fritidshemmet
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Hovstaskolans styrdokument
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Planering och genomförande av undervisningen
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Förskoleklassen Torpshammar
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
Nätverk kursplanepiloter
Dagens program Kunskapsprocesser, dokumentation och kvalitetssäkring
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
Bedömning - Skolan har ett kunskapsuppdrag som bedömningen ska relateras till - Kunskapssynen uttrycks i styrdokumenten – läroplanen, Lgr 11.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
LPP – rörelse Dans åk 7 Bedömning Syfte och långsiktiga mål
LPP – rörelse Dans åk 9 Bedömning Syfte och långsiktiga mål
Bedömning och betygsättning
LPP – rörelse Lekar och spel
Begreppet undervisning
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer 3. Kursplaner

1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden som individens frihet, alla människors lika värde, jämställdhet Saklighet och allsidighet i undervisningen En likvärdig utbildning med hänsyn till elevernas olika förutsättningar och behov

2. Övergripande mål och riktlinjer Anger de normer och värden samt de kunskaper som alla elever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan Exempel: Skolans mål är att varje elev… ”kan leva sig in i och förstå andra människors situation” ”kan använda sig av det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt” ”kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet” ”tar ett personligt ansvar för sina studier”

2. Övergripande mål och riktlinjer Exempel: läraren ska… ”motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling” ”stärka elevernas vilja att lära” Exempel: alla som arbetar i skolan ska: ”uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd”

2. Övergripande mål och riktlinjer Exempel: rektors ansvar… Gynna elevinflytande Resursfördela och anpassa stödåtgärder Se till att föräldrarna får kunskap om skolans mål Personalens kompetensutveckling

3. Kursplaner Ämne Inledande text Syfte Centralt innehåll Undervisningen i ämnet ska behandla följande centrala innehåll I årskurserna 1–3 I årskurserna 4–6 I årskurserna 7–9 Kunskapskrav för åk 3, 6 och 9

Syfte Ämnets syfte beskriver varför ämnet finns i skolan med utgångspunkt i skolans övergripande uppdrag såsom det anges i läroplanens första del. Syftet beskriver ämnets hela uppdrag och ställer krav på undervisningen som helhet. Syftet avslutas med ett antal långsiktiga mål som är uttryckta som ämnesspecifika förmågor. Dessa gäller för alla årskurser och ligger till grund för kunskapskraven. De långsiktiga målen gäller alla åldrar och sätter ingen begränsning för elevernas kunskapsutveckling. Det går alltså inte att betrakta dem som något som slutgiltigt kan uppnås.

Centralt innehåll Det centrala innehållet anger vad som ska behandlas i undervisningen. Där framgår också i vilka årskurser olika delar av innehållet ska behandlas. Det centrala innehållet är indelat i kunskapsområden. Det är i regel samma kunskapsområden som återkommer i de olika årskurserna och skapar på så sätt en röd tråd i ämnet genom hela utbildningen. För de samhällsorienterande respektive de naturorienterande ämnena finns ett ämnesintegrerat centralt innehåll för årskurserna 1–3

Kunskapskrav Kunskapskraven utgår från de förmågor som sammanfattas i ämnets syfte och det centrala innehållet och beskriver vilket kunnande som krävs för godtagbara kunskaper i vissa årskurser och för olika betyg.

Kunskapskrav - förmågor Enkla – utvecklade – välutvecklade Viss – relativt god – god Godtagbart – tillfredsställande – gott I huvudsak – relativt väl – väl Flyt – gott flyt – mycket gott flyt Grundläggande – goda – mycket goda

Kvalitet i bedömningar Att bedömningen är relevant innebär att den bedömer rätt förmågor utifrån styrdokumentens skrivningar och att den inte omfattar andra faktorer som beteende, personliga egenskaper eller lärarens egna övertygelser. Genom att använda kunskapskrav och särskilda bedömnings-anvisningar kan inflytandet från icke relevanta faktorer minimeras. Likvärdig bedömning – Fjord – Onsala (OÄG) LPP – P Matriser