1 Validering Regional arbetsgrupp 2010 09 23. 2 Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
”Validerad kompetens – värderad arbetskraft!”
Syfte ”FramtidsFrön inspirerar pedagoger och annan
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
E-Validering Kompetensutveckling Marianne Andrén 2008 Marianne Andrén Projekt- och Forskningsledare Vård och omsorg Centrum för vuxnas lärande Off-e projektet.
Vård- och omsorgscollege Samarbetpartners: Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och Pacta.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Seminarieboken Kapitel 2 – Att tänka på redan vid starten
Högskoleförberedande examen EK, ES, HU, NA, SA, TE
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Validering inom Vård- och omsorgscollege
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Enl. McKinsey m.fl. Sammanhållen kvalitet i lärandet Lärarprofessionens mycket stora betydelse – lärarnas status, rekryteringen till yrket Kompetensutvecklingen.
Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Validering Av Livslångt Lärande
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
EDU-vuxen, Korsholm Validering på ÅLAND Ålands landskapsregering Europeiska socialfonden
Vad är VFU? Cecilia Netje, VFU-ansvarig, UHS.
Delegering Vem får delegera?
Meritportföljen i fokus
1 Validering Regional arbetsgrupp
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg
Studierektorsinformation
Skolutveckling genom aktionsforskning
Musikkompendium Test. Musikkompendium Test 2 Musikkompendium Test 3.
Förslag till kompetensutvecklingsprogram för anställda inom funktionshinderområdet i Halland, för åren Augusti 2015.
Handledarutbildning steg 1-3 ska genomsyras av kunskap om och redskap för att kunna hantera de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet.
Vid en specifik arbetsplats möter personalen dessa frågor med nyfikenhet och delar med sig av sina kunskaper, men också för att själv lära. I en specifik.
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Validering En process för att kartlägga kompetens.
Utbildnings Bestämmelser. Utdrag ur ”Anvisningar för lure coursing verksamhet” vad gäller utbildning. 5 Utbildning och krav på lure coursing funktionärer.
Svetskommissionen IIW- och EWF-utbildningar European Plastics Welder
Fördjupning och examination av VFU
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Validering inom Lärarlyftet
Ämnesdidaktisk och omsorgsetisk kompetens?
Fokus Yrkesutbildning VO
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Ökad kvalitet i utbildningen Fyra prioriterade delområden
Effekter regionalt och lokalt styrgruppsarbete
Validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande
Årshjul VO-College Gävleborg 2018
Mål 1 Öka andelen utbildade
Ta del av riktlinjerna här
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Tanum
Varmt välkommen till kursen Avslutande VFU, 13,5 hp. VT 2019
Handledarutbildning Steg 2.
Öka antalet personer som utbildas inom vård och omsorg i Fyrbodal Öst
VFU i CL-programmet
Presentationens avskrift:

1 Validering Regional arbetsgrupp

2 Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur den förvärvats.” (Regeringens definition)

3 Teoretiska kunskaper prövas + Praktiska förmågor och kunskaper prövas Validering av kurs inom VO-College - grundläggande principer – Utbildningen Ansvarig för validering av kunskaper Verksamhetens insyn i denna del av validering Verksamhet Ansvarig för validering av praktiskt kunnande Utbildningens insyn i denna del av validering

4 Den som har erfarenhet av arbete i vård- och omsorg erbjuds validering. Studerande, som får validera, skall ha minst ett års erfarenhet av arbete inom yrkesområdet, relevant för kurs som skall valideras. Utbildare testar först de teoretiska kunskaperna, för att sedan låta den studerande genomgå den praktiska delen av validering, vilken skall genomföras i verksamheten.

5 Verksamhet som validerar praktiska kunskaper inom VO-College skall ha tillgång till handledare/valideringshandledare, med godkänd utbildning för att vara handledare/valideringshandledare inom aktuellt VO-College. Vid den praktiska delen av validering prövas både det praktiska kunnandet och teoretiska kunskaper av betydelse i det direkta arbetet.

6 Arbetslivets baskompetens inom VO-College skall speglas i valideringen, både i den teoretiska och praktiska delen. En validering, både teoretisk och praktisk, bör omfatta en period av minst en vecka, då även det praktiska kunnandet kan studeras ur alla relevanta aspekter.

7 Sammanfattning bedömning Betyg Intyg i form av kompetensbevis Intyg i form av kompletteringsutlåtande

8 Länkar användarnamn och lösenord: voc