NERVER OCH NERVSYSTEMET

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
Advertisements

Nervsystemet.
Nervsystemet.
- Kroppens kontrollcentrum -
Hjärnan och nervsystemet
Elektrokemi What???.
FlexCrème™.
Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs –
Nervsystemet och hjärnan
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Vad är ett sensornätverk?  Ett datornätverk av datoriserade sensorer  Syfte: sprida ett stort antal över ett område.
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Syfte & Mål Den här presentationen ska hjälpa dig att:
Kemisk & biologisk psykologi – Vad händer i vår kropp & hjärna?
PSYKOLOGINS BIOLOGISKA GRUNDER
HUR FUNGERAR KROPPEN? Bild 2
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Viaskolan Ht – 13 Ninweh, Ilona & Björn
Cellen.
NERVSYSTEMET.
Cellen och dess delar.
Jonföreningar och molekyler
Kroppens Nervsystem Nervsystemet Micke Sundström ©
Livets former Djur.
Elektrokemi.
Hjärnan och nervsystemet
KEMISKA FÖRENINGAR MOLEKYLFÖRENINGAR eller JONFÖRENINGAR
Mat, myter och molekyler
Ellära.
Atomen Trådkurs 7.
Hud, skelett och muskler
Diagnos på kunskap Självevaluering.
Grundämnen Består endast av ett slags atomer Metaller Icke metaller.
- Atommodellen & periodiska systemet
VAD ÄR EN CELL?.
Nervsystemet.
Träningslära Styrka.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Nervsystemet.
Neurovetenskap Studier av (centrala) nervsystemet
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Repetition.
Föreläsning 1 Membranpotential och elektrisk aktivitet
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
NERVSYSTEMET Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Kemisk Bindning.
Nervsystemet 1. Tar emot olika typer av information från sinnesorgan och olika sinnesceller i kroppen. 2. Hjärnan behandlar informationen genom tolkningar,
Elektronskal Igår lärde vi oss att atomerna har flera elektronskal. De hade namnen k, l och m.
betyder odelbar är så liten att man inte kan se den
Biologi - Livets former.
En sammanfattning av boken s
Nervsystemet Nervsystemet är nödvändigt för att kroppens olika delar snabbt ska kunna få kontakt med varandra, och fungera som en helhet. Kommunikation.
Nervsystemet styr din kropp
Rörelseapparatens anatomi – hur du är sammansatt
Neuronens anatomi. Neuronens produktion Mitokondrierna är neuronens kraftverk. De omvandlar socker och syre till energi. DNA innesluts av cellkärnans.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Neurovetenskap Studier av nervsystemet
Smärtbehandlingsenheten
Proteiner 10.3.
Att träna på inför NO-provet
Fredrik Öhberg och Sara Qvarlander
Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs –
NERVSYSTEMET.
Nervsystemet och hjärnan
Människokroppen - celler i samarbete
Hjärnan Hjärnan som är skyddad av kraniet och av hjärnhinnor, omges av vätska som hjälper till att dämpa eventuella stötar mot huvudet. Hjärnan är aktiv.
Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs –
Nerverna sitter ihop och bildar nervsystemet.
NERVSYSTEMET CNS centrala nervsystemet Hjärna och ryggmärg
Nervsystemet 1. Tar emot olika typer av information från sinnesorgan och olika sinnesceller i kroppen. 2. Hjärnan behandlar informationen genom tolkningar,
Presentationens avskrift:

NERVER OCH NERVSYSTEMET

NERVER OCH NERVSYSTEMET Alla fysikaliska processer i kroppen kontrolleras och samordnas antingen hormonellt (långsamt; sek-min) eller med nervimpulser (snabbt; 100m/sek). Skillnaderna mellan dessa system är aktivitetens hastighet och reaktionernas varaktighet.

Små och rörliga djur eller stora, sessila djur har vanligen ett enkelt nervsystem, medan stora, rörliga djur har ett välutvecklat nervsystem.

Marina evertebrater såsom maneter och sjöstjärnor bildar nerverna ett nätverk. Hos en plattmask utgår nerverna från en nervknut; ganglion, som bildar en slags primitiv hjärna. Högrestående djur har hjärna och ryggsträng.

Nervcell = neuron omgärdas och skyddas ofta av gliaceller. består av cellkropp med kärna, en axon och flertalet dendriter. endel axoner omges av myelin (specialiserade gliaceller): Schwannceller. mellanrummet mellan två Schwannceller = Ranviers nod. Swannceller och Ranvier-noder försnabbar impuls-överföringen.

Nervcellerna indelas i tre grupper: 1. Senoriska celler - förmedlar signaler till hjärnan och ryggsträngen. 2. Interceller - kopplar signaler mellan sensoriska och motoriska celler. 3. Motoriska celler- förmedlar signaler till målceller (t ex muskler).

Impulsöverföring sker genom variationer i jon-koncentrationen utanför och innanför nervmem-branet. I viloläge (vilopotential) är insidan av membranet negativt laddad och utsidan positivt. Då nerven stimuleras svänger den elektriska laddning för några sekunder = aktionspotential, dvs utsidan får en negativ laddning och insidan en positiv.

Aktionspotentialet beror av en lokal jonkoncentrations-förändring som sprids längs axonen med konstant hastighet. Endel evertebrater har några få jätteaxoner. Nervimpulsen kan endast gå i en rikting. Synaps heter överföringsstället var axonen kopplar till följande neuron. Överföringen sker antingen på kemisk eller elektrisk väg

Kemisk överföring Axonens ända innehåller små blåsor, vesikler, med kemiska ämnen, neurotransmittorer, som för signalen över klyftan mellan nervcellerna. Vid en impulsöverföring avges neuro-transmittorerna till mellanrummet och kopplar till receptor-celler i nästa neurons membran. Bindningen  jonkanaler öppnas.

Elektrisk överföring Om en axonända befinner sig nära nästa neuron kan det uppstå en elektrisk förlängning mellan insidan av axonen och nästa neuron = gap junction.

T ex fiskar har elektrisk överföring speciellt i stora nervceller; mauthnerceller, som används vid flykt. Fisken flyr genom att slå med stjärtfenan och simma undulerande, reaktionen är styrd från mauthnercellerna som finns i teleosternas hjärna. Mauthnercellerna integrerar information från sinnesorganen och hjärnan till motoriska nerver som styr kroppsmuskulaturen genom en enkel impuls  snabb muskelkontraktion.