Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Utvecklingsenhet för barns och ungas hälsa

Projektledare Anton Olofsson
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Programområde Personer med funktionsnedsättning
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Modeller.
Den nationella ungdomspolitiken
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Hela Sverige ska leva Totalrapport. Regeringens bidrag har medverkat till kunskapsförmedling?
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Resultat från SWEA Framtidsenkät December Januari 2009 REGION ANALYS: MAME Korta version 13 april 2009 Kontakt med enkätgruppen:
Resultat från SWEA Framtidsenkät December Januari 2009 REGION ANALYS: Okänd Korta version 13 april 2009 Kontakt med enkätgruppen:
Vad innebär ett barnperspektiv
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Stora additionstabellen
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
i kommuner, landsting/regioner
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Inflytande – på Riktigt!
Eva 10 år -Jag vet att det kostar, men hur lång tid kan det ta.
Barns tillgång till svenskt teckenspråk
Ung och Aktiv i Europa Youth in Action Total budget: 8 miljarder kr Ungdomsstyrelsen ska fördela ca 25 miljoner kr/år (varav ca 8 miljoner till.
Länsgemensam ledning i samverkan
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Europeiska socialfonden
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnkonventionens födelsedag 20 november
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och leveransadress: Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm Telefon växel: E-post:
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Tidiga insatser för barn i förskolan
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Demokratiprojektet Den arabiska våren.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Bu eller Bä? Till digitalt & regionalt representantskap den 9 maj, s om komplement till det fysiska mötet i Stockholm.
Equal – fas lll Nätverk mot fattigdom Spridnings- och påverkansaktiviteter.
78 svar 73 st för barn boende i Hudiksvalls kommun 5 för barn boende i Nordanstigs kommun Datum för mötet okt nov jan (2) 28.
Välkommen till Ungdomsseminarium Kommunfullmäktiges ungdomsberedning, uppdrag och arbete Jeanette Rapp, sammankallande 10.00Allas rätt till inflytande,
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
1 Anneli Juhlin FP
SVENSKA DÖVIDROTTSFÖRBUNDET DÖVIDROTTSFORUM 10 MAJ 2014 VI SYNS NÄR VI HÖR IHOP!
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
LUPP 2007 Lupp - lokal uppföljning av ungdomspolitiken.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Barnkonventionen och ungdomspolitiken. Kommuner och landsting/regioner är viktiga aktörer.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Rädda Barnens årsrapport 2015 Vision: ”Vi vill se en värld som tillgodoser varje barns rätt till liv och utveckling, trygghet och skydd och rätt till delaktighet."
Barnkonventionen i förskolan
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Presentation av tjänst
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Presentationens avskrift:

Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter Västra Götalandsregionen 20 september 2012 Introduktion (10 min) - Hej och välkommen! Syfte m kursen (Att få en introduktion till Rädda Barnen som barnrättsorganisation samt FN´s konvention om barnets rättigheter/Barnkonventionen. En inspirerande kurs för den nyfikne som får veta vad Rädda Barnen gör och tror på samt Rädda Barnens historia, organisation och arbetsmetoder) Praktiskt m tider o dyl. Presentation av kursledare

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen är en folkrörelse Bildades 1919 Finns i 30 länder (Save the Children International) Ungefär 80 000 medlemmar Ungefär 250 000 månadspengsgivare Ungefär 7 000 aktiva medlemmar Drygt 200 lokalföreningar i 20 distrikt Ca 180 anställda i Sverige, varav 80 personer på Sverigeprogrammet som är en decentraliserad avdelning Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Barnkonventionens fyra grundprinciper Artikel 2 Icke-diskriminering Artikel 3 Barnets bästa i främsta rummet Artikel 12 Rätt till inflytande Artikel 6 Rätt till liv och utveckling Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Våra fyra arbetsmetoder Faktainsamling och analys Kunskapsförmedling och kompetensutveckling Påverkansarbete Direkta insatser för barn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Tematiskt fokus 2009 - 2016 Barns rätt till god samhällsstyrning - Uppföljning av Barnkonventionen - Barns inflytande - Barnfattigdom Barns rätt till trygghet och skydd - Hedersrelaterat våld och förtryck - Barnmisshandel - Barn på flykt (ensamkommande, papperslösa barn) - Kränkande behandling såsom mobbning inom skola och idrott Barns rätt till utbildning - Barn i behov av särskilt stöd - Diskriminering i skolan (exempelvis romska barn) Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter Inget barn ska behöva vara beroende av människors välvilja eller av välgörenhet. Barnkonventionen ger barn egna rättigheter och är därigenom ett unikt dokument för alla världens barn. Konventionen betonar varje barns rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda, skyddas mot utnyttjande och diskriminering, få uttrycka sin mening och bli respekterade. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och bygger på övertygelsen att:  alla människor har lika värde  barn har särskilda rättigheter  alla har ett ansvar – men stater har särskilda skyldigheter för att barns rättigheter förverkligas. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer … För att åstadkomma bestående resultat arbetar vi på fyra olika sätt. Vi samlar fakta, lyssnar på barnen själva och analyserar deras situation och villkor. Vi ger stöd direkt till barn. Vi sprider våra kunskaper och erfarenheter vidare till dem som har inflytande över barns livsvillkor. Och vi väcker opinion och påverkar beslutsfattare – från kommuner till FN – att förverkliga barns rättigheter. … i Sverige och i världen. Vårt arbete sker i samarbete med internationella organ och lokala och nationella organisationer och bygger på människors egen vilja att påverka och förändra sina villkor. Genom att stärka kapaciteten hos våra samarbetspartners utomlands blir de bättre rustade att arbeta för barns rättigheter och på det sättet åstadkommer vi långsiktiga förbättringar i barnens levnadsvillkor.I Sverige arbetar våra medlemmar för barns rättigheter lokalt runt om i landet. En barnrättsorganisation – och inte en bistånds- och katastroforganisation Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det gör vi både i fredstider och när krig och naturkatastrofer drabbar barn. Vid natur- och svältkatastrofer ger vi akut hjälp med mat, tält och annat som behövs men vi arbetar också med att försöka återförena barn med sina familjer, att barnen så snart som möjligt ska kunna gå i skola igen och att de ska få möjlighet att leka på säkra ställen.

Rädda Barnen Region Väst Ca 20 000 medlemmar 50 lokalföreningar 6 distrikt 3 regionkontor xx lokalföreningar i xx kommuner Totalt xx kommuner,xx”blanka” – alltså utan lokalförening Lokalföreningar finns i xx av xx kommuner i yy xx anställda tjänstemän i regionen

Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Långsiktigt stöd till utveckling av ännu bättre verksamhet Syfte & mål Projektet tom idag Framtid Dialog? Bild 1 Glädje över stöd till metodutveckling av en jättebra existerande verksamhet

Metodutveckling & utökning samtalsgrupper syftar till att metodutveckla och utöka verksamheten samtalsgrupper i Västra Götalandsregionen. När projektet avslutas skall verksamheten finnas i 25 kommuner Syftar även till att Skapa möjlighet för Rädda Barnen och Kommittén för rättighetsfrågor/Västra Götalandsregionen att kvalitativt lyssna in fler barn och ungdomar till påverkansarbete kring barns rättigheter på regional och kommunal nivå.

Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Öka ungdomars inflytande och delaktighet i sina egna liv och i samhällsutveckling Ge ungdomar ökad kunskap om sina rättigheter enligt barnkonventionen Ta del av ungdomars berättelser, tankar och åsikter för att utveckla Rädda Barnens organisation och verksamhet lokalt, regionalt och nationellt

Hittills… Förstudie Utmaning ungas rörlighet Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Hittills… Förstudie Utmaning ungas rörlighet Utmaning ”mindre brukskommuner” Möjlighet lokalförenings styrelse Möjlighet projektarbete gymnasiet Bild 4 Nämna finansiering av förstudie genom Ikeamedel? Möjlighet lokalförenings styrelse betyder att jobba för att 1 av projektledarna är en styrelsemedlem vilket skapar kontakt och kontinuitet som det gjort i t.ex. Skövde

Framtid Projektledare/samordnare start 5 nov Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Framtid Projektledare/samordnare start 5 nov Metodutveckling – ny träff för politiskt påverkan under hösten Utbildning av samtalsledare 29-30 nov Projektledarutbildning december Nätverksträff & samtalsledarutbildning vår

Dialog? Vill någon/några ur kommittén vara Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Dialog? Vill någon/några ur kommittén vara involverade som resurser i utveckling av Inflytandebiten? Skapandet av eventuell fysisk mötesplats mellan politiker & ungdomar?

Kontaktuppgifter annatora.jonsson@rb.se tel. 08 698 9260 Metodutveckling & utökning samtalsgrupper Kontaktuppgifter annatora.jonsson@rb.se tel. 08 698 9260 asa.pedersen@rb.se tel. 08 698 9279