Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
Lite tips kring grön kemi…
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Syror och baser Syror och baser.
Cellen.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kolhydrater och metabolismen
Matspjälkning.
Ekologi.
Energiteknik Teknik direkt s
Kolets kretslopp.
Livets former Djur.
Människokroppen Matspjälkningen.
Hej! Välkomna till NO!.
Näringsämnen i kroppen
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Fotosyntesen.
Syreupptagning.
Repetition inför NP i biologi
Matsmältningssystemet
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Ekologi Naturkunskap 1.
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Profileringen för naturvetare och tekniker som ger kunskaper i tillämpad kemi KEMIGYMNASIET I ÖRNSKÖLDSVIK.
Energiteknik Teknik direkt s
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Introduktion till metabolismen
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
ÄMNENA I MATEN.
Vad minns du från förra lektionen?
Biologi - Livets former.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
Miljö kemi.
Miljö Ekonomiska Sociala
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik En presentation av bioteknikens möjligheter

Hur utvecklar vi samhället utan att förstöra miljön? Miljövänliga (Gröna) produkter Miljövänlig (Grön) teknik Exempel på detta är produkter skapade med industriell bioteknik

Vad är industriell bioteknik? Bioteknik = tekniskt utnyttjande av celler och cellbeståndsdelar för att framställa eller modifiera produkter som används i samhället Cellen är kroppens fabrik (producerar molekyler [metaboliter] för sin uppbyggnad och energiförsörjning) Viktiga beståndsdelar i Cellen är enzymer (=biokatalysatorer) Katalysatorer ökar hastigheten hos en kemisk reaktion utan att själv förändras i processen (minskar energibarriärer) Enzymer katalyserar reaktioner i cellen enligt specifika vägar = metabolism Om man renar fram enzymer kan man använda dem som katalysatorer utanför cellen

Bioteknik-från början i livsmedel Levande celler använda sedan urminnes tider: Jäsa Bröd (jäst celler) Syra mjölk till filmjölk eller yoghurt (mjölksyrabakterier) Numera använder man också enzymer (framrenade från celler): Skapa mjölk för laktosintoleranta (Laktas spjälkar mjölksocker) Få brödet mjukare (Amylas bryter ner stärkelse) Det här är vad jag hade tänkt att hinna med idag. Kemiindustrin och oljan: En kort genomgång om vad den kemiska industrin betytt för oss alla, och hur den har kommit att bli alltmer beroende av olja. Grön kemi - vad är det? För de flesta utan kemisk bakgrund är kanske detta ett nytt uttryck (för kemister bör det absolut inte vara det!). Men det betyder mycket för ett program som Greenchem. Bioteknikens färger: Här är fokus återigen på färger, införda för att göra det lättare att skilja på de olika inriktningarna. Får se om vi lyckas med det! Biotekniken är alltså den laborativa grunden för de kemiska produkter som tas fram inom Greenchem. Greenchem-programmet: Till sist ska vi förhoppningsvis komma fram till själva programmet och vad vi gör där! Men först: Kemiindustrin och oljan!

När blir det Industriell Bioteknik? Så fort man får Industriellt användbara produkter!! (även för livsmedelsindustri): Exempel: Biostoning: Enzymet cellulas, för behandling av jeans spjälkar cellulosa i bomullsfibern, ger en sliten effekt Plast-kemikalier: Byggstenar till plast, metaboliter framställda av bakterieceller

Nya Biotekniska hjälpmedel Molekylärbiologiska metoder ökar möjligheterna att utnyttja biokatalys: Fler enzymer blir tillgängliga (t.ex. enzymer från organismer som inte går att odla) Enzymer kan utvecklas på molekylnivå till mer effektiva katalysatorer Prover direkt från naturen Nya kopior av gener Separation Detektion av genfragment Överföring till produktionsorganism Evolution i provröret

Varför är industriell bioteknik miljövänlig? Produkter utvinns från förnyelsebara råvaror Ofta milda processförhållande Processen ofta utan lösningsmedel eller med vatten som lösningsmedel Biologiskt nedbrytbara produkter Slipper använda råolja och fossila råvaror Mindre energiåtgång Mindre miljöfarligt avfall Avfall ansamlas inte i naturen

Förnyelsebara råvaror Skördar: Kolhydrater Poly och oligosackarider, Stärkelse/socker Skördar: Fetter och oljor Skog, gräs, skörderester: Kolhydrater Polysackarider Cellulosa, hemicellulosa Det är viktigt att tänka på att utnyttja råvarorna väl och minska konkurrens med matproduktion (t ex använda restprodukter och cellulosa)

Ett koncept för att utnyttja råvarans olika delar så effektivt som möjligt –avfallet från en process kan vara startmaterial för nästa Bioraffinaderi Energibärare Lösningsmedel Plaster Fibrer Råvara Kemikalier Oljor

Bionedbrytning är viktigt! Tumregler för ökad bionedbrytning: Hydrolys-site Hydroxyl-grupper Aldehyd-grupper Karboxyl-grupper Generellt grupper som ökar lösligheten i vatten Brist på bionedbrytning kan få svåra miljöeffekter. Bilden visar hur en flod kan helt fyllas av skum.......pga av att en tensid inte bryts ned.