Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lite tips kring grön kemi…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lite tips kring grön kemi…"— Presentationens avskrift:

1 Lite tips kring grön kemi…

2 SEKAB är Europas största leverantör av gröna kemikalier
SEKAB är Europas största leverantör av gröna kemikalier. Vi importerar biologiskt framställd hållbar etanol och förädlar den till nya råvaror som efterfrågas av kemiindustrin. ”Alla kemikalier som kan tillverkas av olja kan istället göras av etanol.” Kemianläggningen I SEKAB Biofuels & Chemicals anläggning i Domsjöområdet producerar vi acetaldehyd, etylacetat, etanol 99% och ättiksyra. Vi arbetar med katalytiska processer där grön bioråvara reagerar med väldigt hög effektivitet. Vår dominerande biprodukt är vanligt vatten.

3 Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB
Acetaldehyd - används till exempel som färgbindemedel i alkydfärger och som mjukningsmedel för plaster. Acetaldehyd används också i tillverkningen av byggmaterial, brandskyddsfärger och sprängämnen. Läkemedels- och kosmetikaindustrin använder acetaldehyd i tillverkningen av bland annat sömnmedel och lugnande medel. Etylacetat - används som lösningsmedel i bland annat tryckfärger, lacker och bilvårdskemikalier och vid tillverkning av emaljer, plaster och gummi. Etylacetat används inom livsmedelsindustrin vid tillverkning av smakämnen och i läkemedelsindustrin som extraktionslösningsmedel vid produktion av läkemedel. Teknisk etanol 95% - används bland annat i livsmedel, läkemedel och som ingrediens i miljövänliga lösningsmedel. Etanol av höga koncentrationer används även i klister, kosmetika, sprängämnen, tvättmedel, industriella lacker, ättiksprit, spolarvätska, som köldbärare och i viss processindustri.

4 Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB
Spolarvätska - av biologisk etanol. Etanol är relativt ogiftigt jämfört med många andra lösningsmedel och bryts snabbt ned i naturen, vilket gör det till ett miljövänligt val. Thermol – används som en köldbärare för kylanläggningar och värmepumpsanläggningar som tar tillvara bergvärme, ytjordvärme eller sjövärme. Ättiksyra - Ättiksyra används i koncentrerad form som råvara till olika kemiska plaster, men även vid framställning av lösningsmedel av estertyp, främst butyl- och etylacetat. Ättiksyra är också råvara vid tillverkning av perättiksyra, som används som blekmedel inom cellulosaindustrin. I utspädd form används ättika i hushållen vid inläggning av till exempel sill och gurka och brukar då kallas ättiksprit. Utspädd biobaserad ättiksyra har blivit vanligt som ogräsbekämpningsmedel.

5 Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB
Ättiksyraanhydrid - används som råvara till cellulosaacetat, vilket används vid tillverkning av plast och textilfibrer. Det är även en viktig råvara vid framställning av vissa läkemedel, till exempel acetylsalicylsyra som ingår i aspirin.

6 Biodrivmedel som tillverkas av SEKAB
E85 - ett drivmedel för bensinmotorer som sommartid består av 85 procent bioetanol och 15 procent bensin. Under vinterhalvåret ökas bensininnehållet med 5-10% för att få bättre startegenskaper i kyla. Etanol är världens största biodrivmedel och förutom i Sverige så kan E85 tankas även på allt fler tankställen i Europa och Amerika. ED95 - etanolbaserat drivmedel för anpassade dieselmotorer. Det består av ca 95 procent denaturerad azeotropisk etanol med en tillsats av tändförbättrare, smörjmedel och korrosionsskydd. I en dieselmotor anpassad för ED95 kan etanolens potential utnyttjas upp till 40 procent bättre än i en bensinmotor. Låginblandning - levererar etanol för låginblandning i bensin. I dagsläget innehåller all bensin som säljs i Sverige fem procent etanol, men enligt nya EU-regler är den tillåtna halten i bensin tio procent. I dagsläget är dock de svenska skattereglerna sådana att det inte lönar sig att öka inblandningen till tio procent.

7 Mer information Film om grön kemi på deras webbsida

8 Fler tips kring grön kemi…

9 Webbsidan Kemikalendern – filmer Kemikalendern – undervisningsmaterial

10 Greenchem – Lunds Universitet

11 Jegrelius – institutet för tillämpbar grön kemi

12 Grönkemi.nu


Ladda ner ppt "Lite tips kring grön kemi…"

Liknande presentationer


Google-annonser