Miljömålen Vems mål? Vems ansvar?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

Skyddsjakt på älg som skadar skog
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Effektiv och flexibel uppvärmning som tar tillvara energiflöden som annars skulle gå förlorade.
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Lerums vision Att vara Sveriges ledande miljökommun om 11 år.
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Fossilfri Kollektivtrafik 2025 Miljömålsmiljonen, Länsstyrelsen
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
Naturmiljön och miljömålen Lotta Andersson. Kontaktade myndigheter/organisationer.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Shahad Majeed & Jorceline Ebwa
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
1. Begränsad klimatpåverkan
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
1. Begränsad klimatpåverkan
Vem ansvarar för miljön?
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålen och förorenade områden
Miljöarbete i Västerbottens läns landsting
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Näringslivet och miljömålen Richard Almgren Green Business AB
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Miljömålen Linda Tollemark
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Sveriges miljökvalitetsmål
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Miljöhandlingsprogram
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Ekonomistyrning i staten Gästföreläsning vid Uppsala universitet den 3 mars 2010 Ingvar Mattson.
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Hälsofrämjande och hållbar utveckling
Miljömål och klimatstrategi
Miljö Ekonomiska Sociala
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen nu och framåt!
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Presentationens avskrift:

Miljömålen Vems mål? Vems ansvar? Anita Lundmark anita.lundmark@lansstyrelsen.se Tel 023-814 44

En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. (Brundtland-kommissionen, Rio-konferensen 1992) Vi ska till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. (Sveriges Riksdag, Sveriges miljömål 1999 & 2010)

Sveriges 16 miljömål Begränsad klimatpåverkan 9. Grundvatten av god kvalitet Frisk luft 10. Hav i balans samt levande kust och skärgård Bara naturlig försurning 11. Myllrande våtmarker Giftfri miljö 12. Levande skogar Skyddande ozonskikt 13. Ett rikt odlingslandskap Säker strålmiljö 14. Storslagen fjällmiljö Ingen övergödning 15. God bebyggd miljö Levande sjöar och 16. Ett rikt växt- och djurliv vattendrag

Miljömålen - allas ansvar Myndigheter Organisationer Företag Frivilliga organisationer Länsstyrelser Regionförbund Kommuner Enskilda individer Regeringen Riksdagen Vid uppdateringen 2005 gjordes en del mindre justeringar av målen, men inriktningen är densamma som tidigare. Den största förändringen var det nya sextonde miljömålet Ett rikt växt- och djurliv som man valde att lägga till för att framhålla betydelsen av den biologiska mångfalden. 4

Dialog med olika sektorer Dalarnas miljömål 3.0 klara 2013 Revidering 2011-2012 Dialog med olika sektorer Dalarnas miljömål 3.0 klara 2013

Internationell turism - prognos

Höjning av trädgränsen med 500 meter: Årsmedeltemperaturen i fjällen kan stiga med cirka 3 grader under kommande hundra år om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. En uppvärmning med 3–4 grader vore nog för att höja trädgränsen med 500 m. På lång sikt kommer fjälltrakterna i Dalarna, Härjedalen och delar av Jämtland att växa igen och kalfjället försvinner helt.

Agenda för en hållbar och konkurrenskraftig europeisk turism KOM (2007) 621 Europa är världens attraktivaste resmål, och turismen bidrar starkt till tillväxten och skapandet av arbetstillfällen i EU. Sektorns konkurrenskraft hänger dock nära samman med dess hållbarhet, eftersom resmålens kvalitet i hög grad är beroende av den naturliga miljön och lokalsamhället. Det är därför nödvändigt att anta ett helhetsinriktat tillvägagångssätt med sikte på såväl ekonomiskt välstånd för sektorn som social sammanhållning och skydd av miljö och kultur på de europeiska resmålen.

Målen för agendan är ekonomiskt välstånd, social rättvisa och sammanhållning samt skydd av miljö och kultur. Sektorn ställs inför flera utmaningar, bl.a. Se till att turisterna och lokalsamhällena är trygga och säkra. Skydda natur- och kulturtillgångar på resmålen. Minimera resursanvändningen och föroreningen på turistorterna. Hantera förändringar på bästa sätt för samhällets välbefinnande. Minska den säsongsbetingade variationen i efterfrågan. Ta itu med miljöpåverkan från transporter som är kopplade till turism. Göra turistupplevelser tillgängliga för alla utan åtskillnad. Förbättra kvaliteten på arbetstillfällena i turistnäringen.

För att skapa en konkurrenskraftig och hållbar turism föreslår kommissionen följande principer Skapa ett helhetsinriktat och samordnat tillvägagångssätt för att åstadkomma en välbalanserad turism som tar hänsyn till samhället och miljön. Planera långsiktigt, med hänsyn till såväl kommande generationers behov som våra egna. Nå en lämplig utvecklingstakt, dvs. en takt som tar hänsyn till resmålens egenart. Engagera alla berörda parter. Utnyttja bästa tillgängliga information och sprida den i hela Europa. Minimera och hantera riskerna (försiktighetsprincipen), dvs. vidta förebyggande åtgärder för att undvika att miljön eller samhället skadas. Låta kostnaden återspegla inverkan (principen om att användaren och förorenaren betalar) – priserna bör i högre grad återspegla samhällskostnaderna för konsumtion och produktion. Sätta och iaktta gränser där så är lämpligt – det är ibland nödvändigt att bedöma bärförmågan hos resmålen och begränsa turistnäringens utveckling. Genomföra kontinuerlig övervakning – hållbarhet kräver ständig uppmärksamhet.

Vem ska göra jobbet? Alla aktörer inom EU:s turistnäring uppmanas att bidra till genomförandet av agendan: de olika förvaltningsnivåerna, företag, turister, utbildnings- och forskningsinstitutioner, fackföreningar, konsumentorganisationer, icke-statliga organisationer och internationella organisationer.

Världsnaturfondens 10 ”budord” för miljöanpassad turism (1995) Använd resurserna på ett uthålligt sätt Minska överkonsumtionen och föroreningar Bevara mångfalden Integrera turismen i lokal och nationell planering Gynna de lokala ekonomierna Samarbeta med lokalbefolkningen Rådgör med alla intressegrupper Utbilda personalen Marknadsför turismen på ett ansvarsfullt sätt Genomför och följ upp undersökningar

Miljömålen - nyheter Riksdagen beslutar Regeringen beslutar Delmål 29 mars 2012 Delmål 16 miljö- kvalitets-mål Preciseringar Delmål Delmål Löpande fr.o.m. 2012 Etappmål Delmål T.o.m. 2011 Fr.o.m. 2012