Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Upphandla totalprojekt
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Att upprätta årsräkning
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt?
1 SIP-Optionen. 2 •Ett placeringsprogram som riktar sig till dig och ditt företag. •Företaget placerar. Du får avkastningen privat. •SIP-Optionen gör.
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Tomträttsavtal Du hyr tomten av kommunen och betalar tomträttsavgäld
Schablon eller inte till villaboendekostnader?
Fastighetsbeskattning
LAGAR OCH REGLER.
Lagar och Regler Kap. 5.
Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
ATT VARA KONSUMENT. SANT ELLERFALSKT? En butik får höja priset hur mycket de vill.
Konferens och evenemang
Konsumentkreditlagen
Lantmäterimyndigheten
Personuppgiftslagen.
Arkiv Avslut Arkiv Avslut Kontrakt Handlingar Köparkontakter
Kulturmiljöfrågor i PBL
8 kap PBL Krav på byggnadsverk m m
§ 41 Räddningstjänstlagen
Externt referensgruppsmöte reglerat tillträde 30 Oktober 2012.
1 Vi gillar amortering! Johan Hansing Nätverket Gilla din ekonomi 10 april 2014.
Affärsidé - företagets vägvisare
Inköpsrutiner.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Kap.13 Vad är en fastighet Jordabalken
Hyreslägenhet och bostadsrätt kap.12
Bo Helin Stockholm Beredningsjurist
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Socialförsäkrings-systemet
Uppdragsavtalet Vem är part i uppdragsavtalet?
Välkommen till Ekonomiutbildning!.
Gör en ekonomisk kalkyl
Ff103A Moment Fastighetsmäklarlagen
Värdesättning/prisbildning av småhus och bostadsrätter - Vilken betydelse har besiktningen?
Kapitel 9 Kalkyler med totala kostnader.
RELEVANSBEDÖMNING Köparen i god tro (undersök-ningsplikt avgörande)?
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
Underhållsplan Varför skall brf ha en underhållsplan? Stadgarna Banken
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Kapitel 15 Budgeten.
Delegering Vem får delegera?
Introduktion - Konsumentekonomi
ska innehålla följande uppgifter
Fastighetsvärdering. Pris: kr Utropspris: 1500 kr Värderas till 25 – kr Bud på auktionen: Inga Pris: ??? kr Ferrari 355.
§ Fastighetsmäklar- lagen Fastighetsmäklarlagen Gällande lag SFS Ny fastighetsmäklarlag Utredning tillsatt 2005 Förslag våren 2008 Remiss våren.
Fastighetsmäklareprogrammet Fastighetsmäklare fastighetsmäklare, yrkesman som förmedlar försäljning och köp av fastigheter. Mäklaren får normalt betalt.
1 Marknadskontrollrådets seminarium ”Din produkt, ditt ansvar ” Nalen 21/ Olika roller, olika ansvar: Tillverkare, importör, distributör Göran Lundmark,
Genomförande Expropriation Förköp
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Fastighetsvärdering för fastighetsmäklare. Fastighetsvärdering Ändamålet med värderingen Vad ska värderingen användas till? Överlåtelse Ekonomisk redovisning.
Fastighetsvärdering. Ändamålet med värderingen Vad ska värderingen användas till? Överlåtelse Ekonomisk redovisning Belåning Lagfartsansökan Exekutiva.
Brukningsavgifter År Brukningsavgifter Varje år betalar du som abonnent en fast avgift och en avgift per bostadsenhet. Dessutom betalar du för det.
Från hyresrätt till bostadsrätt. Förberedelse Registrera förening Göra intresseanmälan till Svenska Bostäder.
Sandhamn 6 oktober  När bör även mindre bolag gå in i K3? Skillnader K2 och K3.  Effekter av att gå in i K3.  Effekter på årsredovisningen. Rådek.
Konsumenträtt Kap. 8.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 10 K Ö p A p Å k RE d IT KAPITEL 10 K Ö p A p Å k RE d IT.
BEFINTLIGA AVTAL VID REKONSTRUKTIONSBESLUTET 2 KAP. 20 § Lag om företagsrekonstruktion.
EKONOMI. Hur påverkar din familj samhällets ekonomi? Hur påverkar samhällets ekonomi din familj?
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Försökte sälja sjöbodar som fritidshus
Lagarna inom handel Kap. 13.
Fel i fastighet
Presentationens avskrift:

Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen

Villa i Saltsjö-Boo, 9 rok, byggd Pris: kr

De olika bankernas kalkyler BankKontantKostn/månFast.avg SEB Swedbank Nordea SBAB Handelsbanken IKANO banken

18 § När förmedlingen avser en fastighet som en konsument köper huvudsakligen för enskilt bruk, skall fastighetsmäklaren tillhandahålla köparen en skriftlig beskrivning av fastigheten. Beskrivningen skall innehålla uppgifter i de avseenden som har angetts i 17 § samt uppgift om fastighetens benämning, taxeringsvärde och areal. Beskrivningen skall också innehålla uppgift om byggnadens ålder, storlek och byggnadssätt. Vid förmedling som avses i första stycket skall mäklaren innan fastigheten överlåts tillhandahålla köparen en skriftlig beräkning av dennes boendekostnader. Fastighetsmäklarens skyldigheter mot köparen 7 § En fastighetsmäklare ska ge köparen erforderliga råd och upplysningar i frågor av juridisk, teknisk eller ekonomisk art som har samband med överlåtelsen av fastigheten. En mäklare ska också före överlåtelsen 1. tillhandahålla köparen en sådan skriftlig beskrivning av fastigheten (objektsbeskrivning) som anges i 8 §, 2. tillhandahålla köparen skriftlig uppgift om vem som har rätt att förfoga över fastigheten, 3. tillhandahålla köparen en skriftlig beräkning av dennes boendekostnader om köparen begär det, 4. upplysa köpare om de former för försäljningen som säljaren har för avsikt att tillämpa och om mäklarens skyldighet enligt 3 kap. 8 § att upprätta en förteckning över anbud, 5. upplysa köparen om de faktiska fel i fastigheten som mäklaren känner till eller som framträder redan vid en ytlig undersökning eller som mäklaren annars med hänsyn till omständigheterna har särskild anledning att räkna med, 6. skriftligen informera köparen om hans eller hennes undersökningsplikt och verka för att köparen fullgör den före köpet, samt 7. upplysa köparen om innehållet i och planerade ändringar av de plan- och byggnadsbestämmelser som mäklaren känner till och som kan antas ha betydelse för köparen.

Mitt förslag till lydelse 3. tillhandahålla köpare av bostadsfastighet för enskilt bruk en skriftlig beräkning av dennes boendekostnader om köparen begär det. Kommentar Den stora skillnaden mot gällande lag är att köparen, enligt lagförslaget måste begära att få en boendekostnadskalkyl. Hur praxis kommer att utvecklas vet vi naturligtvis inte, men det troliga är att mäklaren på något sätt måste visa att köparen informerats om sin rätt att få en kalkyl och att köparen tackat nej.

Boendekostnadskalkyl Viktig del i marknadsföringen (generell kalkyl) Kontroll av uppgifter - schabloner Aktuella räntor Amortering är normalt inte en boendekostnad Lagfarts- och inteckningskostnader är inte boen- dekostnader, men de påverkar kostnaderna un- der första året

Uppgifter som ska finnas med i kalkylen Pris Kontantinsats Belåning Årsavgift (bostadsrätt) Tomträttsavgäld Arrendeavgift Driftskostnader Lön och andra inkomster Barnbidrag m.m. Avdrag Kommunal skattesats - kyrkoskatten Kommunal fastighetsavgift - Fastighetsskatt

Driftskostnader Uppvärmning Hushållsel Vatten och avlopp Sophämtning Sotning Underhåll Försäkring Vägavgift o. dyl. Övriga kostnader

Var kan man hitta information om boendekostnadskalkyler Köpa-Hus.se FMN – God fastighetsmäklarsed Villaägarna Exempel Boendekostnadskalkyl