APARTHEID. Historik Apartheid lagfästes 1948, och segregeringen beskrevs in i minsta detalj. Bland annat: 1. Endast vita hade rösträtt 2. Bra arbeten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Advertisements

Politiska ideologier Socialism Ekologism.
samlade Ord och begrepp – WW2
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
FREDA – bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer
Liberalism Konservatism
Ett Sverige i förändring
Liberalism Individer och stater är rationella.
Demokrati & diktatur.
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Konstruktivismens syn på krig och konfliktorsaker
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Internationella relationer: Stater & FN
Politiska ideologier.
Demokrati "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” Evelyn Beatrice Hall.
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Mänskliga rättigheter
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER & BARNENS RÄTTIGHETER
„»VPK ägnar sig åt imperialistisk propaganda» Kris(er) i relationen mellan VPK och östtyska SED Marxismens idéer – marxismens lärdomar maj 2013 i.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Rättigheter under 1800-talet
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
FOLKRÖRELSER På 1800-talet.
Strategisk kommunikation
Politik och ideologi.
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
kan ideologi och politik förenas?
Först sa de att språket är nyckel till integration, och jag lärde mig språket, jag var ju barn när jag kom till Sverige. Sedan sa de att utbildning är.
Demokrati, politik och val.
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Imperialism.
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Konflikten Israel-palestina
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Etnicitet och Nationalism
SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA KVINNOFÖRBUND
Gulfkriget.
Taoismen. Av Barbara E. Reed.
Ledtråd: Världskänd Frihetskämpe Black and White
Välfärd och Ideologier
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
Demokrati vs. Diktatur.
Sverige Sverige vid 1800-talets början:
Mänskliga rättigheter
Kamp mellan supermakterna
Feminismen.
Samarbete i det internationella systemet
Sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa
Ideologier.
Genus och Kön.
Begreppet Var i begreppets begynnelse ett nedsättande ord. Feminist var en person som inte anpassat sitt beteende och uppförande till de normer som ansågs.
Aktörer i internationell politik
Godhet “Att gör gott”.
Liberalism.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Frihets- och folkrörelser under efterkrigstiden
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Politiska system Demokrati & diktatur.
Nyreligiösa strömningar
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Moderna tider Inledning.
Ideologier.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Normaliseringsprocessen
Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
POLITIK FORMINNEHÅLL Hur?Vad? STATSSKICKIDEOLOGI demokrati diktatur enhetsstat förbundsstat monarki republik regering valsystem konstitution parlament.
Presentationens avskrift:

APARTHEID

Historik Apartheid lagfästes 1948, och segregeringen beskrevs in i minsta detalj. Bland annat: 1. Endast vita hade rösträtt 2. Bra arbeten endast åt vita 3. Förbjud mot intima relationer mellan vita och svarta 4. Geografisk segregation Målet: Total separation mellan raserna.

Motståndet Sydafrika prickades gång efter gång i FN för brott mot de mänskliga rättigheterna Obligatoriska sanktioner 1978 för import och export med vapen rörande Sydafrika. Fler länder utvidgade till bojkott, bl a Sverige. Sammanbrottet: Politisk isolering och systemets absurditet fällde regimen frigavs ledaren Nelson Mandela. Han valdes till president 1994.

Feminism

Ursprungligen en nedsättande term på en person som inte anpassat sig till de gängse könskonventionerna. Begreppet kom i allmänt bruk på 1970-talet i samband med den moderna kvinnorörelsen. Två riktningar: särartsfeminister (biologism) och likhetsfeminister.

Kvinnorörelsen på 70-talet ”Man föds inte till kvinna, man blir det” Simone de Beauvoir Krav på att kvinnan ska ha rätt till lönearbete och fri sexualitet. Stormade mot det gängse sättet att beskriva kvinnan (hemmafru mm) Liberalism började ersättas av socialism

Pacifism

Ideologin Hållning till konflikter som avvisar användning av våld, även som självförsvar. Två inriktningar: pragmatisk eller kategorisk. Pragmatisk tar hänsyn till våldets karaktär (kärnvapenpacifism) eller politiska syfte. Utgör ofta grunden för fredsrörelser och olika försök att tillämpa ickevåldsstrategier.

Pacifismen har starka rötter i såväl kristendomen (du ska icke döda) som i buddhismen. Ideologins starkaste företrädare under 1900-talet är Gandhi. Huvudproblem: att nå en fullständigt hänsynslös motståndare som inte är mottaglig för ickevåldets budskap.

Ekologism ideologi (eller tänkande) som kretsar kring ekologiska frågor och gärna gör dem till utgångspunkt för ställningstaganden i alla andra frågor

Framträdande är ideologins tankar kring tillväxt och ekologisk balans. Detta märks tydligt I ifrågasättandet av det traditionella tillväxttänkandet.

Greenpeace Bildades 1971 i Canada med tonvikt på att protestera mot kärnvapenprovning. Är en internationell politiskt obunden organisation som nu arbetar med opinionsbildning genom ickevåldsaktioner och massmedialt spektakulära insatser för att försöka sprida en ekologiskt medveten helhetssyn. Verksamheten är vetenskapligt väl underbyggd. Nu finns politiska partier som för en ”grön” politik. I Sverige t.ex. Miljöpartiet.