Samverkan för nyanländas etablering och introduktion

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Advertisements

Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Länsstyrelsens arbete med integration och Gröna näringen ”Samverkan ger nya perspektiv” Helena Hölermann Projektledare / Enheten för Social hållbarhet.
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
Vid slutet av oktober 2012 var totalt personer inskrivna i etableringsuppdraget i riket. Varav i Stockholms län.
Gävleborg – möjligheter för alla
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
META 2013 Mottagande och etablering av nyanlända – Enkätundersökning riktad till Sveriges samtliga kommuner Metod: Webbenkät Svarsperiod: 15 okt–29.
Länets kommuner i samverkan
Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Behov av habilitering och rehabilitering
Försäkringskassans roll i samverkan
Syftet är att nyanlända snarast ska…
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Lokal Arbetsförmedling
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Strukturfondspartnerskapets yttrande:
Nyanländas etablering – reformens första sju månader
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Nulägesbild av reformen
Etablering för välfärd
Arbetsmarknadsdepartementet Integrationssatsningar i BP13.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Etableringsreformen - Hur har det gått?. Reformen Började gälla den 1 december 2010 Syftar till att påskynda nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet.
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Uppdrag Ersättning Migrationsverket
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Integration Gävleborg 2.0
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
Samhälls- och hälsokommunikatörer i Västmanland. Idé Samhälls- och hälsokommunikatörer för KAK och Västerås –Vidareutveckling av tidigare framtagen samhällskommunikatörsutbildning.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Nya samarbetsformer för framtida kompetensförsörjning Malin FerbasMaria Ingvarsson
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Korta vägen – en arbetsmarknadsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen Välkomna till Korta vägen!
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Hur kan vi se resultat inom integration?
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Presentation fristående förskolor
Tidiga insatser för asylsökande
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Enhet för Asyl- och flyktinghälsa
Skolsamverkan - Göteborg.
Etablering för välfärd
”Vägen In” Projekt i samverkan mellan samtliga sektorer inom SDF Angered.
Spår för Industri Mariestad, Töreboda och Gullspång
Spår för Industri Mariestad, Töreboda och Gullspång
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
InVäst - Integration Västsverige
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Samverkan för nyanländas etablering och introduktion Helhetsperspektiv Arbete Utbildning Boende Barnomsorg Hälsa Språk Försörjning

Syftet med lokala överenskommelser Utveckla och gemensamt ta ansvar för insatser riktade till nyanlända Bidra till en gemensam behovsbild och gemensam målsättning gällande insatser för att nå uppsatta mål Definiera aktörernas specifika roller och ansvar samt synliggöra behovet av utvecklings- och kvalitetsarbete

Nyanlända ska snarast … erbjudas bosättning på en ort eller i en region där deras utbildning och erfarenhet kan tas tillvara (endast sökande i nya reformen) få sin kompetens bedömd och verifierad så tidigt som möjligt erbjudas matchning, stöd med jobbsökning och/eller coachning få en tidig kontakt med en arbetsplats få ett individuellt utformat stöd för sin etablering och introduktion

Kommunernas ansvar Mottagande och bostadsförsörjning Praktisk hjälp vid bosättning Medverka vid upprättande av etableringsplan Sfi och annan vuxenutbildning Samhällsorientering Skola, förskoleverksamhet, barnomsorg etc. Visst försörjningsstöd Nyanlända som ej omfattas av reformen

Länsstyrelsernas ansvar Länsstyrelserna har ett särskilt utpekat ansvar för samverkan på regional nivå och är där en självklar samarbetspartner. Det gäller t.ex: mellankommunal samverkan rörande sfi och samhällsorientering frågor rörande bostäder och infrastruktur träffa överenskommelser med kommunerna om mottagande av nyanlända mm samt regionala samråd i olika former

Migrationsverkets ansvar Kartläggning av asylsökandes utbildning och arbetslivserfarenhet Bosättning av kvotflyktingar och de som inte har rätt till etableringsplan

Etableringsuppdraget och samverkan med Sfi När Etableringsreformen träder i kraft utökas Arbetsförmedlingens ansvar. Reformen innebär att: Arbetsförmedlingen ansvarar för att Sfi, samhällsorientering och arbetsförberedande insatser blir delar i etableringsplanen Kommunerna ansvarar för leveransen av Sfi och samhällsorientering Etableringsplanen ska omfatta aktiviteter under högst 24 månader Tidigare erfarenheter visar att: En snabbare utbyggnad av både yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och annan grundläggande vuxenutbildning är nödvändig för en snabbare etablering på arbetsmarknaden. Det har visat sig att det finns många positiva effekter med att kombinera eller fullt ut integrera arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Önskat resultat: Upphandlad arbetsmarknadsutbildning samt förberedande utbildning ska vara tillgänglig för behöriga nyanlända arbetssökande och kunna kombineras med Sfi Hur kan vi samverka för att uppnå detta önskade resultat?