Toalettassistans utifrån Vårdprogram Urininkontinens för kommunerna i Kronobergs län Camilla Rosander.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ÅsaMia Alteryd EQverkstan
Advertisements

Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Allas rätt till toalett
Märkning uteblev – patient opererades på fel sida
Med glasdörrar på skåpen i köket så ser du genast vad som finns på hyllorna. Det underlättar också att ha en bra och logisk struktur i skåp och lådor,
- Kroppens kontrollcentrum -
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Alla har inneboende.
På väggen bredvid telefonen finns Visaren med stora knappar med foton på. För att ringa lyfter du på luren och trycker på ett foto. Om en knapp blinkar.
Bedömning av föräldraförmåga med fokus på barnets behov
Patientsäkerhetscentrum och Vårdhygien
Inlärningsmiljö för att öka motivation
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Dopingkontroll. Skyldighet att ställa upp på dopingkontroll Vem? ALLA idrottsutövare När? ALLTID träning / tävling / annat tillfälle Var? ÖVERALLT Sverige.
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Konsten att lyckas med sina studier
Utbildningstrappa för NTRK´s ridgrupper Miniknattar/ Ridlekis/ 30- minutersgrupp För våra yngsta elever handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade.
Mot Vuxenvärlden Level 1.  Man får och kan behålla många kompisar Rena kläder - varför?  Du kommer vara omtyckt av det motsatta könet  Du kommer att.
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Nätmobbing/Cyberbullying
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Förbättringsarbete Säker utskrivning
ETT BETEENDE PRÄGLAT AV HOT OCH/ELLER VÅLD.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Stöd och Omsorg Psykosocialt stöd BedömningGenomförandeUtvärderingBedömningGenomförandeUtvärdering Tydligt Förutsägbart Begripligt Tydligt Förutsägbart.
Calicivirus små runda virus vinterkräksjuka
På väggen finns både en familjealmanacka och en anslagstavla där man kan skriva upp viktiga saker. I korgen kan man lägga plånbok, nycklar och mobiltelefon.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Skatteverket - nationellt samarbete om hantering av sekretessmarkerade personuppgifter i offentlig förvaltning Deltagande myndigheter: Datainspektionen.
Vardagsrummet är stort, så här finns det plats för mycket saker.
SKL Sveriges kommuner och landsting
Idrottspsykologi.
1. Detta är första sidan i elevens personliga spelhäfte. Det kan skrivas ut i svartvitt, men färg rekommenderas. Häftet tar eleven antingen med sig hela.
Hur du tar hand om din kunskap
Sammanställning av enkätsvar ang
Formare 2015 Motivation.
Socialpsykologi.
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
Exempel på skriftligt omdöme
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
I-Klasshäfte Grankulla Scoutkår rf. Namn: _______________________________ Har blivit dubbad till II-klass scout på _____________________________________.
Kommunikationspass Jag heter
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilket vägval är kortast?
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
Kom igång med Disgen 5 - röd Skriv ut en ansedel Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1.
Leker ditt barn? Foton: Colourbox. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa.
Identifiera asylsökande som kan delta i Hälsostöd (ex vid hälsoundersökning) I samband med att du träffar en vuxen asylsökande, bedöm om personen verkar.
BILD Välkomna Föräldrarmöte P februari, 2017.
Bättre omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Wictoria Forsberg Arbetsterapeut
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på:
Basala hygienrutiner och klädregler
Riskbedömning blåsdysfunktion (Inkontinens)
Att starta ett aktivt barnrättsarbete
Wictoria Forsberg Arbetsterapeut
NOLLTOLERANS I UPPLAND
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Att starta ett aktivt barnrättsarbete
Presentationens avskrift:

Toalettassistans utifrån Vårdprogram Urininkontinens för kommunerna i Kronobergs län Camilla Rosander

Vad menas med toalettassistans? Rutiner med schemalagda toalettvanor, vaneträning samt uppmärksamhetsträning

Rutiner eller schemalagda vanor Används när patienten inte själv kan delta självständigt i träningen Schema med fasta tider för toalettbesök Patienten får hjälp till toaletten dessa tider Målsättning: att patienten blir torr

Vaneträning Ett schema görs med tider så att det passar patientens egen blåsfunktion Patienten får hjälp till toaletten dessa tider Målsättning: Att få patienten torr

Uppmärksamhetsträning Används då patienten kan känna någon grad av blåsfyllnad, eller av att gå på toaletten och som kan be om hjälp när det är dags att gå. Grundprinciper är inlärning och repetition om plats, tid, saker och person.

Uppmärksamhetsträning Träningen kan delas upp i övervakning, beröm, påminnelse och resultat, Observera patienten för att identifiera dennes signaler när det börjar bli dags att gå på toaletten, tex oroligt vandrande, plockighet m.m.

Underlättande för toalettbesök Vägen till toaletten är markerad Ordentlig markering av toalettdörren Lampan tänd på toaletten Stängd dörr vid toalettbesök Bra sittställning Färgad toalettsits

Patienter som toalettassistans lämpar sig för Om känslan av fylld blåsa är nedsatt Inte uppfattar signalerna vid fylld blåsa Glömmer att behov av toalettbesök finns Behöver hjälp till toalett men kan inte uttrycka det.

Att tänka på vid toalettassistans Kläder som är lätta att hantera Att patienten kan uppmanas att be om hjälp Informera om bra sittställning Dubbeltömning/trippeltömning Toalettassistansschema

INKO Kronoberg Datum Namn Personnr Toalettassistansschema Kartläggning av toalettbesök för att schemalägga toalettvanor, vaneträna eller uppmärksamhetsträna. + =kissat, - =inte kissat, H = bett om hjälp, V = vått skydd