Sugen på fulfisk till lunch?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Förutsättningar för en dammodling
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Tipspromenad om mat och klimat
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
~ Den första mobiltelefonen ~
© Thorvald Freiholtz Torskspecial Torskbestånd Fångst per båt A:s vinst Antal båtar A R Fiskaren A fiskar torsk. Varje gång han går ut med sin båt så fångar.
Allmänningens dilemma
Tvätt och rengöring.
Ryggradslösa djur.
Produkter, hälsa och miljö
Ekomatsligan Olle Eriksson Säljpartner Häll & Co.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Unga i Piteå granskar måltider
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Hos organismer i en näringskedja
Miljögifter.
Vår satsning på MSC och KRAV. Vår strategi för framtiden Domstein Foods AB, Ulrica Wahlund.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Mat och klimat.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
© Cat Holloway / WWF-Canon 21 March Ekomatsligan med tema Den goda fisken WWFs fiskguide och effekter Inger Näslund Världsnaturfonden WWF 12 november.
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Märkning och symboler.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Cornflakes historia.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Kolets kretslopp.
Ämnen och vatten.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Hos organismer i en näringskedja
– levnadsmiljöer försvinner
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Grupp : Arvid och gänget
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
ÄAIK P03:BLÅ Lag & Spelarutveckling NIVÅANPASSNING.
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Ekologi.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Rökfria miljöer - skolan
Minska matavfall i skolorna
Medeltiden historia åk 4 del 2
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Ekologi: Östersjön.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Varifrån kommer kranvattnet?
Hållbar utveckling.
Produktion, handel och transport
De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Varifrån kommer kranvattnet?
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Produktion och export av sågade barrträvaror
Presentationens avskrift:

Sugen på fulfisk till lunch? Överfiske Miljögifter och resistens Konstgjort foder På bekostnad av människors hälsa Kommer ni ihåg den där reklamen där en kille försöker filtrera öl genom en strumpa och så sim-sala-bim så blir fulölen finöl. Det blir den ju inte. Precis som den mesta ölen inte är så kul, så är den mesta fisken inte så kul. Den är fulfisk. Mycket av sjömaten kommer från vatten där fisken håller på att ta slut, där överfiske är norm? Eller så kommer det foder som den odlade fisken äter från sådana områden. Sverige har drivit igenom ett undantag från EU:s normer om miljögifter i fisk. Hur fint är det? Hur kul är det att mycket fisk o skaldjur odlas med massor av antibiotika, som skapar resistens hos bakterier som dyker upp på våra sjukhus. Hur gott smakar det? Men även i mer anständiga länder, så får laxen foder tillsatt med konstgjorda och syntetiska ämnen bara för att färgen ska vara fint röd? När det går att ge dem räkskal istället. Vad känns finast? Vem vill ha en fisk som fått annan fisk till foder, fisk som annars skulle ha ätits upp av människor som behöver den bättre. Som tur är så finns det finfisk! DET FINNS FINFISK!

KRAV har sedan circa tio år Regler för vildfångad fisk KRAV har sedan circa tio år Regler för vildfångad fisk. Det viktigaste I reglerna är: Beståndet, redskapen och metoden bedöms av en oberoende vetenskaplig kommitté. Det ska finnas got om den fisk man fiskar efter, redskapen ska bara ta upp det man vill fånga och metoden får inte skada botten eller ecosystem. Beståndet får inte vara belastat med miljögifter. Eller I vart fall inte över EU:s normer. Bestånd, redskap och metod kallar vi sammantaget för fiske. När fisket är godkänt, så kan fartyg certifieras för att få landa fångst som KRAV-märkt. Fartygen får bara vara utrustade med tillåtna redskap och får bara fiska där det är tillåtet. Spårberhetsutrustningen måste vara precis och fungera hela tiden. Konsumenten ska kunna se var produkten är fångad, och det ska vara med en exakthet på 10 sjömil eller ungefär 2 landmil. Besättningen ska vara utbildad I marin ekologi Fartyget får inte drivas med farliga smörjmedel eller klimatskadliga kylmedier.

4,0 3,0 2,0 1,0 Skillnaden för miljön är stor. För några år sedan undersökte vi vad det innebär för klimatet. Vi undersökte klimatpåverkan från torskblock, 400 g. Det vanligaste torskblocket I Sverige är fiskat I Norge, och filetterat I kina. Det orsakar totalt drygt 4 kg koldioxid. Det genomsnittliga torskblocket släpper ut cirka 3 kg koldioxid, och det KRAV-märkta torskblocket inte ens 1,5 kg. Då ska man saga att det vi undersökte var ett torskblock som fiskas särskilt klimatsmart; med lina. Men även om man utnyttjar allt klimatutrymme I KRAVs Regler, så kommer man inte högre än 1,5 kg koldioxid från själva fisket.

KRAV har haft Regler för vattenbruk I mer än 15 år KRAV har haft Regler för vattenbruk I mer än 15 år. Här är en bild från en av laxodlingarna vid nordnorges kust. Nätet ni ser är till för att stoppa rymningar och fågel. Utöver lax så odlas t ex torsk och blåmussla på KRAV-godkänt vis. Till de viktigaste reglerna hör: Fodret ska vara fiskrens, inte avsett för männsikor och komma från hållbart fiske Fisken ska ha ordentligt med utrymme Odlingen får inte störa den lokala miljön God tillsyn och djurskyddsarbete

Men det vi äter är ju sällan bara en fisk. Potatis (kaviar och barnmat) är en av våra mest sprutade grödor- vars gifter rinner ut i östersjön. Tomat (som finns i kaviar) som är KRAV-märkt är dessutom nyttigare. Skummjölkspulvret i fiskburgarna och barnmaten är betydligt bättre för den biologiska mångfalden om det är KRAV än om det är konventionellt. För KRAV är det viktigt att hela produkten är hållbar, för allt hänger ihop. Det räcker inte med att fisken är god, vetemjölet, potatisen och mjölken måste också vara det. Annars får vi, om inte annat, miljögifter i havet och övergödningsproblem. Kaviar: Ingredienser Sockersaltad rökt fiskrom ifrån torskfiskar (52%), rapsolja, socker, vatten, salt, potatisflingor, tomatpuré, konserveringsmedel (E211), antioxidationsmedel (E300) och surhetsreglerande medel (E330). För säkrast aktuell ingrediensförteckning, läs alltid varje enskild förpacknings etikett. Fiskburgare: IngredienserTorsk (Gadus morhua) (60%), skorpmjöl, vatten, rapsolja, potatisfiber, vetemjöl, paneringsmix (vetemjöl, potatisfiber, salt, peppar, surhetsreglerande medel E500), skummjölkspulver, potatisflingor, salt, lökpulver och vitpeppar.

Men finns det då grejer att köpa Men finns det då grejer att köpa? Ja, det finns runt 200 registrerade och KRAV-märkta fiskprodukter. De baseras just nu på åtta arter. De största är Torsk, lax, kolja och räka.

Cirka två tredjedelar av produkterna finns I storköksförpackning

Alla arter finns I olika former av naturell. Tärningar, filéer, block Alla arter finns I olika former av naturell. Tärningar, filéer, block. Fryst och färskt. Det finns till och med sushikvalitet. Men det finns också en hel del hel- och halvfabrikat, som fiskburgare, gratänger, räkor I lag, gravid lax och så vidare. Till sist har vi ett antal produkter I kylkonserv; kaviar och sillinläggningar.

Marknaden går bra. Vi hade ett stort lyft år 2009, men tillväxten fortsätter. Vi har flera totals nya artiklar I år och vad jag förstår på snacket så fortsätter marknaden att utvecklas.

Lätt att göra rätt Det finns FINFISK Det finns produkter som passar alla kök Finfisken ger stora vinster för fiskarna, våra hav, fågelkvittret i hagen och din hälsa. Alltså; det finns ingen anledning att server fulfisk. Det finns produkter från alla, från sillflundra till havskräfta. Kostnaden behöver inte vara stor, och I den mån den är högre så får man mycket för pengarna med KRAV-märkt fisk. Man får riktigt mycket för pengarna om man kostar på sig finfisk!