Anders Bergström Läkemedelsstrateg 2009-10-19BILD 1 Vad innebär Läkemedelsservice ?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Magnus Ivarsson Kvalitetssamordnare
Advertisements

En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Anders Bergström, apotekare Norrbottens Läns landsting
Beställning till basförråd via WebbAbest
slutanvändning av blodkomponenter
Försörjning av läkemedel i Östergötland
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Hjälpmedels-försörjning
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Valutareservs- förvaltningen – verkställande av de restriktioner som gäller Fullmäktiges revisionsenhet (REV) Håkan Skyllberg, BDO PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges.
SLL Innovation Projektledare Viktoria Björk
Skatteregler för Bredband Vindkraftverk Presentation i Växjö 12/
Skötsel av Läkemedelsförråd - Läkemedelsservice
Lokalt kollektivavtal om samverkan
§ 41 Räddningstjänstlagen
Övergripande studierektorsfunktionen Sörmland GRUNDUPPDRAG Huvuduppgifter för Övergripande studierektorerna är att på sjukvårdsledningens uppdrag skapa.
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
Medicinsk stab Patientsäkerhet
Överenskommelse 2013 Psykisk ohälsa
Behov av habilitering och rehabilitering
Tillsammans för världens säkraste vård
Att lyckas med produktionssättning av Ladok3
Säkerheten främst.
Forsknings-plattform
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Välkommen till läkemedelsinformation
Vad händer kring läkemedel på Helsingborgs Lasarett
Mottagning och produktionssättning av nya Ladok
Samordnad Individuell Plan
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
Patientsäkerhetsronder ”Executive Walk Rounds” – EWR.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Oktober 2009 NETinfo Samordnat IT-stöd vid LU Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow, bitr. PL Anders.
Uttag från Reserven Informationsmanual för sjuksköterskor Rätt registrering i datasystemet ger : Uppdaterad listor för Reserven Användbar statistik för.
Standardiserade vårdförlopp
Kvalitetsarbete inom läkemedelsområdet
Arbetsgång vid överflyttning av patientinformation från lio
Anders Bergström Läkemedelsstrateg
Påfyllning i läkemedelsförrådet Sunderby sjukhus – sjukhusapoteket Erik Forsgren, Carina Andersson, Viktoria Larsson admsys 1 Gällivare sjukhus – sjukhusapoteket.
Särskilt pedagogiskt stöd
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Ramavtalet i korthet Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Projekt livsmedel för SÄRSKILDA NÄRINGSÄNDAMÅL. Bakgrund Livsmedel för särskilda näringsändamål : Utredningar om dietistresurser och livsmedel.
projekt livsmedel för SÄRSKILDA NÄRINGSÄNDAMÅL
Skötsel av läkemedelsförråd/Läkemedelsservice
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
projekt livsmedel för SÄRSKILDA NÄRINGSÄNDAMÅL
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Information på Uppföljningsmöte
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Beställningsrutiner för tekniska konsulttjänster via eWork
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Läkemedelsintroduktion för nyanställda sjuksköterskor Kortversion
Krav på utbildare av internationell svetsare
Hjälpmedels-försörjning
Skötsel av läkemedelsförråd/Läkemedelsservice
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Information på Uppföljningsmöte
Inköp och upphandling på UF intra. kth
Arbets/aktivitetsplan Implementering av samverkanslagen
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Skötsel av läkemedelsförråd/Läkemedelsservice
Presentationens avskrift:

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 1 Vad innebär Läkemedelsservice ?

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 2 Läkemedelsservice -sjukhusapoteket sköter huvudparten av logistik och övrigt sortimentsarbete samt ger metodstöd / information till sjuksköterska Direkt logistik Metodstöd, övrigt arbete Sjuksköterska: –patientnära läkemedelshant.

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 3 Att medverka till att ett lokalt bassortiment tas fram per vårdenhet med Läkemedelsservice utifrån varje avdelnings/mottagnings särskilda behov Beställa läkemedel ur fastställt bassortiment till vårdenhetens läkemedelsförråd i aktuellt beställningssystem enligt rutin för respektive avdelning Kontroll och inplockning av leverans på rätt plats i läkemedelsförrådet Hållbarhetskontroll av läkemedel i läkemedelsförrådet en gång per månad Underhåll av bassortimentslistor, som tillhandahålls i ATC-kodsordning Framtagning, uppsättning på förvaringsplats samt fortlöpande underhåll av streckkodsetiketter Omflyttningar i läkemedelsförrådet till följd av ändringar i bassortimentet Strukturera aktuella läkemedelsförråd och lagerplatser samt märka upp och uppdatera dessa enligt överenskommelse med avdelning/mottagning Ge aktuella avdelningar/mottagningar riktad sortimentsinformation kring enhetens bassortiment. Gäller t.ex. restinformation, styrkor, förpackningar, indragningar, avregistreringar och handhavande Initiera en årlig revision av avdelningens bassortiment Kontinuerligt uppdatera bassortimentet vid förändringar i varuregistret som t.ex. byte av varunummer eller ändring av förpackningsstorlek Rapportera avvikelse i bassortimentet enligt gällande instruktion för bassortimentet i Landstinget Sjukhusapotekets åtagande i Läkemedelsservice

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 4 Vid behov utforma rutiner i samverkan med vården så att gällande säkerhetskrav uppfylls för hantering av narkotika och övriga läkemedel Efter överenskommelse dokumentera och kontrollräkna i narkotikajournal vid tillförsel av särskilda läkemedel Apoteket Farmacis samlade åtagande för Läkemedelsservice tillhandahålls via en av Apoteket Farmaci utsedd avdelningsfarmaceut som kontaktperson Apoteket Farmaci ansvarar för en årlig inventering av lagervärde och antal varunummer i förråd som omfattas av Läkemedelsservice samt antecknar kassation av läkemedel en gång per månad per enhet och sjukhus enligt överenskommen rutin. För varje ny enhet som ansluts till tjänsten görs en inventering före start Farmacevtiskt stöd tillhandahålls för såväl förberedelsefasen som implementeringsarbetet med omstrukturering av läkemedelsförråden. I samband med implementeringen utbildas sjuksköterskor i ATC-kodssystemet varav Apoteket Farmaci åtager sig att genomföra ca 20 utbildningstillfällen. Sjukhusapotekets åtagande i Läkemedelsservice

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 5 Att Apoteket Farmaci kontaktas då avdelningen/mottagningen bedömer att förbrukningen av enskilda läkemedel kommer att bli onormalt hög (olyckor, epidemier etc.) Att snarast kontakta Apoteket Farmaci för åtgärd om akut brist i basförrådet riskeraratt uppstå Att avdelningar/mottagningar med Läkemedelsservice gör eventuella beställningar utöver bassortimentet enligt gällande rutin Att avdelningar/mottagningar som inte omfattas av Läkemedelsservice har beställningsrutiner som möjliggör att ordinarie beställningar respektive leverans sker på med Apoteket Farmaci överenskomna beställningsdagar och leveransdagar Att divisionerna ansvarar för lokaler samt utrustning i läkemedelsförråden Att i samverkan med Apoteket Farmaci ta fram en tydlig ansvarsfördelning mellan sjuksköterskor, läkare och apotekspersonal samt dokumenterade rutiner per sjukhus Att utse en kontaktperson på respektive klinik/avd för anpassning/komplettering av bassortimentet till respektive avdelnings/mottagnings behov Att avdelningar/mottagningar med Läkemedelsservice ska motsvara minst 75 % av den aktuella varuvolymen från Apoteket Farmaci inom landstinget totalt mätt som hanterad volym Att Apoteket Farmaci får tillträde till läkemedelsförråden Tillgång finns till aktuellt elektroniskt beställningssystem oavsett om det är Apoteket Farmacis eller Landstingets beställningssystem som används. Beställningssystemet ska kunna hantera streckkoder. Beslutsinstans inrättas inom Landstinget för godkännande och beslut vid förändring av bassortiment. Landstingets åtagande i Läkemedelsservice

Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 6 Finansiering av avtalet med Apoteket Farmaci AB: 2010: central finansiering från landstinget 2011: varje enhet med Läkemedelsservice betalar med egen budget