Gestaltande beskrivning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Advertisements

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
När Ella fick plaströr i öronen
Äventyr i sjumilaskogen
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Bildspel om våra fjärilslarver
Sagan om den hungriga vargen
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Reaktionen vid små skärsår
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
SSQ 5.6 sida 1 De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. För varje fråga ska.
Lathund för golfare.
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Hur du skriver en bra historia
= att visa istället för att berätta
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
”Att läsa mellan raderna”
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
6-årskören ”En förtrollad natt” Klicka för att fortsätta.
VALLE VATTENDROPPE AV: MADELEINE SUNDQVIST.
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Vägen till en bra novell
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
En annorlunda historia
Satsdelar.
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Lär av detta ……. VARNING FARA Kör försiktigt !.
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
Det stora i det lilla Vårdarsång på Skoga Äldrecentrum i Solna
Vem bestämmer, du eller chefen?.
Barnvisor.
Marcus berättar lite om sig själv
En kvinna kommer in på en bilverkstad och frågar efter lock 710.
Så firade vi födelsedagar förr.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
Rikki Tikki Tavi Denna boken handlar om Rikki-Tikki som är en mungo. En dag spolades han bort från sina föräldrar. Och vaknade upp nerbäddad i bomull.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Att inleda och avsluta en berättelse
Den magiska dörren.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Du och jag Av Katarina von Bredow
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Av: Elina Räv.
Den magiska dörren.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vackert om kvinnor Luta dig tillbaka och sätt på ljudet. Bildspelet sköter sig utan att du behöver klicka.
Ordföljden i svenskan (syntaxen)
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Utfall Stå med fötterna tätt ihop och händerna på höfterna. Ha en stolt hållning i rygg och bröst, håll huvudet högt. Ta ett steg fram och böj det närmaste.
Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……
Du är fantastisk. Du är snäll. Du är unik. Du är grym. Du är toppen
Presentationens avskrift:

Gestaltande beskrivning Att förmedla något till läsaren utan att skriva det rakt ut.

Gestaltande beskrivningar Gestaltning innebär att välja en alternativ beskrivning av situationen och på det sättet förmedla något till läsaren istället för att skriva det rakt ut. Den gestaltande texten gör att läsaren känner och upplever innehållet. Exempel: Han var stark. Han lyfte den tunga byrån och flyttade den till rummet bredvid. Hon gick långsamt. Hon släpade fötterna efter sig, men till slut kom hon fram. Han var arg. Han slog näven i bordet, skrek högt och slängde mobiltelefonen i väggen. Hon var rädd. Hjärtat dunkade hårt, kroppen skakade och det kändes som att benen inte bar henne längre. .

Lisa kom gående med en kaffekopp i handen. Kaffet var mycket varmt. Fortsättning – gestaltande beskrivningar Han mådde illa. Magen drog ihop sig som i kramp, han kallsvettades och kände en sur smak i munnen. Lisa kom gående med en kaffekopp i handen. Kaffet var mycket varmt. Lisa gick sakta framåt och ställde försiktigt ner kaffekoppen på bordet. Ångan från koppen snirklade sig upp mot taket.

Fortsättning – gestaltande beskrivningar Mia älskar popgruppen One Direction och ska köpa biljetter till konserten. Mia såg trött ut. Hon hade varit vaken halva natten. Klockan 24.00 hade hon stått utanför butiken för att köpa biljetter till konserten. Föräldrarna hade inte gått med på att hon skulle gå till butiken mitt i natten så hon hade varit tvungen att smita iväg. Ett trettiotal förväntansfulla tjejer stod i kön som ringlade sig fram längs trottoaren. Snart var det Mias tur att få de åtråvärda biljetterna i sin hand.

Fortsättning – gestaltande beskrivningar Hon var lycklig. Lotta hoppade upp och ner samtidigt som leendet på hennes läppar växte. Han var ledsen. Läppen darrade och stora krokodiltårar rullade ner för hans kinder.

Hennes blick möttes av en tjock vit man och ett par gula, glittrande ögon. Hon såg de vita huggtänderna så otroligt nära. Laura skrek, tappade balansen och gled nerför sluttningen. Laura kunde inte röra sig. Kunde inte andas. Nu visste hon hur det kändes för ett litet djur precis innan det föll offer för ett hungrigt rovdjur. Hon var bytet och den kraftfulla vita vargen framför henne var rovdjuret.

Vilka stämningar skildrar texterna: Det är en månad kvar till jul. Kvällen närmar sig. Regnet piskar i asfalten. Lisa står i sin kiosk och väntar på kunder. Hon firade sin 44-årsdag i torsdags. Lisa är kortklippt och hennes spikraka frisyr pekar åt alla håll. Mascaran är kletig och hennes läppar saknar leende. Den beige kortärmade nylonrocken har fläckar av choklad och kaffe. Lisa lyssnar på nyheterna. Börskrasch. Rostiga bilar far förbi. Lisa tittar på klockan, spottar på fönsterrutan och torkar bort en fluglort. Hon hör en buss bromsa in. En hund tjuter. Sommaren har just börjat. Solen står högt på himlen. Björkens grenar vajar långsamt. Elin sitter i sanden vid vattenkanten. Hon har nyss fyllt fem år. Elins ansikte är runt. Håret är långt och lockigt. Hon har en rosa klänning och vita sandaler. Vågorna skvalpar och fåglarna kvittrar. Vattnet ute vid bryggan glittrar. Elin tvättar sin docka i badkaret hon grävt i sanden. Hon nynnar på Idas sommarvisa. Mamma ropar: "Kom Elin! Det blir nybakta bullar till saften!" 

Gestalta inledningen till avsnittet Morden i Midsomer Gestalta inledningen till avsnittet ”Market for murder” Huset ligger ute på landet. Det är kväll. En man kommer gående längs gången vid huset. Han tittar in genom fönstret.

Det var en kall kväll i mitten av november och villaområdet stod lugnt och idylliskt. Gatlyktorna slängde sitt gulvita ljus över asfalten och det blåste i de fint klippta buskarna. En halvlång smal gestalt tassade sakta fram över vägen och in på tomten till ett av de gråbruna tegelhusen. Det hängde hämnd i luften, när gestalten kikade in genom fönstret och fäste blicken på en ljushårig kvinna som läste ett brev. Hon stod lutad mot en dörr, och förtvivlan speglades i hennes ansikte. Gestalten sjönk lägre ner mot fönsterkarmen och drog några flämtande andetag innan det var dags att smyga vidare över gräsmattan.