Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……"— Presentationens avskrift:

1 Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……
Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……. Du ska också kunna skriva berättande texter som innehåller gestaltande beskrivningar.

2 Plötsligt vände han sig mot mig, stirrade på mig med sina skelande, blodsprängda ögon. Jag kunde inte låta bli att stirra tillbaka på hans grova skrovliga hy och de svettdroppar som rann som floder i hans djupa rynkor. Han öppnade munnen och de få tänder som fanns där liknade inget annat jag hade sett tidigare. De såg ut som senapsgula små variga berg. Obehaget gick som en rysning genom hela min kropp. Han tog ett djupt andetag, suckade och jag kände samtidigt hur magsyran tog sats och sköts i en raketfart upp genom min strupe.

3 Plötsligt vände han sig mot mig, stirrade på mig med sina skelande, blodsprängda ögon. Jag kunde inte låta bli att stirra tillbaka på hans grova skrovliga hy och de svettdroppar som rann som floder i hans djupa rynkor. Han öppnade munnen och de få tänder som fanns där liknade inget annat jag hade sett tidigare. De såg ut som senapsgula små variga berg. Obehaget gick som en rysning genom hela min kropp. Han tog ett djupt andetag, suckade och jag kände samtidigt hur magsyran tog sats och sköts i en raketfart upp genom min strupe.

4 Man brukar dela in personbeskrivning i följande delar:
Utanpå Ålder Kroppsbyggnad Ansiktsform Hår Ögon Mun och näsa Hy Uppträdande m.m. Inuti Egenskaper Åsikter Färdigheter Framtidsdrömmar Hemligheter Humör Arg på Lycklig av m.m. Omkring Bostad Familj Vänner/ovänner Husdjur Skola/arbete Intressen Vanor/ovanor Idoler m.m.

5 Vilka yttre egenskaper (utanpå) kan vi formulera?
1. Prata två och två 2. Därefter berättar ni vad ni har kommit på.

6 Övning – personbeskrivning i grupp
Beskriv figuren i en löpande text. Låt personbeskrivningen vävas in i ett möte med dig. Beskriv hur personen ser ut, låter, luktar m.m. Exempel på inledning: En kall och mörk novembermorgon gick jag som vanligt vägen genom skogen för att komma till skolan. Plötsligt…. En morgon när jag satt och väntade på bussen satt en figur bredvid mig men som hade en stor huva som dolde hela ansiktet. Det var något konstigt med…..

7 Er personbeskrivning av ett möte med
Lägg in din beskrivning på OneDrive, La09a, Personliga mappar

8 Recept på en intressant personbeskrivning
Utanpå (yttre egenskaper) + Inuti (inre egenskaper) Omkring Gestaltande beskrivningar

9 Att gestalta i en text? Anteckna!
Skriv som om du vore en kamera som kan fånga in både bilder, ljud, dofter och känslor.  Läsaren ska både se bilder, höra ljud och känna dofter i sitt inre.

10 Ex) Kalle blev arg Kalle drämde gröttallriken i golvet, rusade ut ur köket och slängde igen dörren efter sig.

11 Ex) En väldigt lång man. Varje gång mannen gick genom en dörr var han tvungen att böja sig för att inte få en bula i huudet.

12 Övningar – två och två Gestalta följande:
Juldagsmorgonen En gullig kattunge Jag blev jätteglad (utan att använda ordet glad) Jag mötte en stor hund som såg farlig ut (utan att använda ordet stor eller farlig)


Ladda ner ppt "Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……"

Liknande presentationer


Google-annonser