1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Namn på tillfället (kan skrivas på två rader) Namn på den som presenterar Datum för tillfället.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Typografi Krav eller hjälp?.
SPF Värmland distriktet Utbildning mars 2011
Att läsa och studera.
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Skriva för webben.
Grafisk design av tryckt reklam
Kommunikation.
Att skriva en artikel.
Riktlinjer för presentationer
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att hålla en presentation
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
2. Utveckla en presentation
POWERPOINT 2007 GRUNDKURS. VAD GÖR POWERPOINT?  SKRIVER TEXTER  RITAR GRAFIK  ANIMERAR  INFORMERAR Här kommer snart resultatet för 2012… TÄNK OM?
Ett arbetsområde om poesi
1 Studieteknik Språkhandledningen. 2 Överblick över arbetet Kursplanen/målen Kursplanen/målen Litteraturlistan Litteraturlistan Terminen Terminen Delkurserna.
Berätta för andra PowerPoint.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
En PowerPoint om PowerPoint
Hur presentera och opponera?
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Teknik för presentatören 1. Språk - Anpassa alltid språket till den minst insatta åhöraren 2. Tempo - Ta i för att sprida energi! Le! - Var inte rädd för.
Presentation 5 p (kräver närvaro hela lektionen) Fundera under presentationen på hur de olika bakgrunderna fungerar ! SRH.
Uppmärksamhetstest Från kvinnor till kvinnor
Vem är du?.
Muntlig presentation.
Studieteknik och inlärning
Välj sanserif för dina bilder
Tillgänglig information och kommunikation
Första sidan Underrubrik Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Kontakta.
Den retoriska arbetsprocessen
Anställningsintervjun
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Att argumentera.
Att skriva dikter.
Av Ewa Ögren Tullengymnasiet 2008
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Styckeindelning.
Hur du tar hand om din kunskap
Färger Typsnitt Struktur Bilder Animationer
Posterseminarium Inför Exjobbs-redovisningarna
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
STUDIETEKNIK.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Från inledning till presentation Svenska inom teknik Sandra Uitto 2016.
Den 20 september 2016Språkcentret/EK Provet i 5002 presentation 5-7 min/ person + diskussion i gruppen i 5-7 minuter.
1 Annons. 2 Rubrik Kort och gott om grundmallen Bakgrunden ska vara vit. I botten ligger ett silverfält (samma färg som finns i kommunvapnet.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Författarens för – och efternamn Arial regular
Från inledning till presentation
Rubrik Skriv kort och kärnfullt i Arial Regular
Rubrik, Futura BT Heavy eller Arial alltid vänsterställd, två rader max. 72 pt Författare Slutsats Slutsatsen är den viktigaste delen av din poster,
SV: 9:05-9:45 Tyst läsning Presentationsteknik
Tryck på F5 om bildspelet inte startar automatiskt
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 80 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
MÅNGA olika TYPSNITT kan ge ett
Välkomna! Logga in som er själva Gå in på
Olika funktioner och tips till PowerPoint
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 80 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 72 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
Hej användare! Välkommen till nya mallar.
Hej användare! Välkommen till nya mallar.
Presentationens avskrift:

1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap! Tänk efter om du kan förmedla ditt budskap på mer än ett sätt. Tro inte att det går att hafsa ihop ett bra föredrag. Tänk igenom vad du vill säga och strukturera ditt budskap. En undersökning visar att åhörarna kommer ihåg 10 procent av ett talat budskap. Använder man bilder och text istället ökar det åhörarna kommer ihåg till 20 procent. Kombinerar man däremot tal, text och bild kommer man ihåg upp till 60 procent. Alltså, blanda och ge om du kan göra det på ett naturligt sätt. 2. Använd rätt färger för en kontrastrik presentation. Mer statistik. Åtta procent av männen och cirka en procent av kvinnorna i Sverige har ett defekt färgseende. Därför är det viktigt att skapa en bra kontrast mellan text och bakgrund. Sträva alltid efter en mörk text mot ljus bakgrund, eller ljus text mot mörk bakgrund. Varför inte vara djärv nog att prova svart text på en vit bakgrund? Var också konsekvent med färgerna. En bonuseffekt med att använda färger som ger en god kontrast är att du utan problem kan skriva ut din presentation på en svartvit skrivare. Det är ofta billigare än att skriva ut i färg. 3. Skriv stort. Tänk på att din text ska läsas på avstånd. Dina åhörare kanske till och med ser dåligt. En tumregel är att rubriken ska vara mellan 36 och 48 punkter stor, och övrig text mellan 24 och 36 punkter. Det teckensnitt du väljer ska vara okonstlat och rent. Ett utmärkt, om än lite tråkigt, teckensnitt är Arial. 4. Skriv rent. Motstå frestelsen att vara för kreativ med textutseendet. Var kreativ med innehållet istället! Blanda inte för mycket med kursiv, fet och understrykning. Det blir bara rörigt. Var konsekvent med teckensnitten. Använd inte VERSALER eftersom de är svårare att läsa. Vill du poängtera något kan du använda fet stil istället. Undvik också vildsinta utrop (Lorem ipsum!!!!). 5. Använd få ord och rader och inte mer än en huvudtes per bild. Tvinga dig att hitta nyckelord. Nyckelorden är ett stöd för dig och för dina åhörare. 6. Låt grafik och teckningar stödja ditt budskap. Använd bilder och foton om de stödjer ditt budskap i powerpoint-presentationen. Bilden ska tillföra något, inte ta bort uppmärksamheten från ditt budskap. Samma sak gäller för grafer och staplar. 7. Använd liggande eller stående bilder – inte både och. Sammanfattningsvis: Ta det lugnt med grafik och färger. Bilderna ska stödja dig, inte ersätta dig. Var konsekvent i teckensnitt, färger, bilder och layout. En huvudtes per bild och använd nyckelord. En bra tumregel är att om du måste be om ursäkt för hur en bild ser ut – använd den inte.

Undvik understrykningar Använd dig av: Rena TYDLIGA Typsnitt Undvik versaler svårare att läsa stora bokstäver Undvik understrykningar

Arial ett bra typsnitt Blanda inte olika typsnitt Skriv stort Bestäm dig för en layout Svårare att läsa STORA BOKSTÄVER

Skriv nyckelord Undvik för mycket text Använd texten som ett stöd till vad du berättar

Tal 10 % + = Text + bild 20%