Livsmedelskontroll 2014-2015.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Egenkontroll vid livsmedelshantering !
Advertisements

Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
KILA – FLATÖ DIKNINGSFÖRETAG 2004 SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGS
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Innehåll, huvudpresentation 4. Rangordning av ordningsstörningar (fråga 1) 5. Problem med nedskräpning (fråga 1a) 6. Problem med skadegörelse (fråga 1b)
Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2012
BRANDISOLERING AV BÄRANDE
1 Tillämpning av Koden Innehåll •Undersökningens metod och uppläggning, inkl. bolagsurval •Sammanfattning •Genomgång av svar på fokusfrågor.
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
BENÄMNA lätta ord SPRÅKTRÄNING VID AFASIKg VIII
Tillämpning av bolagsstyrningskoden vid årsstämmor 2005 och 2006.
Hela Sverige ska leva Totalrapport. Regeringens bidrag har medverkat till kunskapsförmedling?
Eddie Arnold - Make The World Go Away Images colorées de par le monde Déroulement automatique ou manuel à votre choix 1 för dig.
Elkraft 7.5 hp distans: Kap. 3 Likströmsmotorn 3:1
LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regional utveckling BILD 1 Resultat av enkät till landstingspolitiker
Egenkontroll Haccp NGS.
Skånedatabasen & Region Skånes tillgänglighetsmodell
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Kommunpussel Din uppgift är att sortera de organisatoriska delar på nästa sida på ett sådant sätt att det överensstämmer med hur din kommun är organiserad.
Punktprevalensmätning av trycksår 2011, v.40 Resultat från landstingen
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
V E R S I O N N R 2. 0 T A V E L I D É E R I M I L J Ö.
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
Enkätresultat för Fritidshem Föräldrar 2014 Skola - Hällby skola.
Gymnasieskolan år 2 Brott och utsatthet för brott 2008 BILD 1 Elever som snattat de senaste 12 månaderna.
Grundskolan år 9 Brott och utsatthet för brott 2008 BILD 1 Elever som snattat de senaste 12 månaderna.
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
Postmilen båda banorna
(2) Avvikelse från std. kostnad (5) Andel inv 65+ med insats (4) Andel 80+ i befolkningen (1) Kronor/ invånare (65+) (3) Kronor/ brukare (6) Ytterfall.
Hittarps IK Kartläggningspresentation år 3.
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Grundskolan år 9 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
/hp Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2013 Övriga utgifter 0,81 md € Investeringar 4,70 md € Övr. verksamhetskostn. 0,79.
Helhet Händelse Agerande Kunskap om vardagsverksamheten Förståelse av vardagsverksamheten.
1 Joomla © 2009 Stefan Andersson 1. 2 MÅL 2 3 Begrepp Aktör: en användare som interagerar med webbplatsen. I diagrammet till höger finns två aktörer:
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Best pictures on the internet 2007 Awards 1http:// Är vänsteralliansen trovärdig i Norrköping.
Enkätresultat för Fritidshem Elever 2014 Skola:Fritidselever, Gillberga skola.
Innehåll, kommunpresentation 3. Rangordning av ordningsstörningar (fråga 1) 4. Problem med nedskräpning (fråga 1a) 5. Problem med skadegörelse (fråga 1b)
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Best pictures on the internet 2007 Awards 1http:// (s), (v), och (mp) i Norrköping, gillar inte att vi använder grundlagarna.
2 Agenda 1. Börja arbeta med Excel Hantera arbetsböcker 3. Formler 4. Formatera 5. Diagram 6. Skriva ut 7. Referenser mellan kalkylblad 8. Arbeta.
Täckningsgrad Dec 2014 – feb 2015 Täckningsgrad Dec 2014 – feb 2015.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
1 Munkedal 2009 Sveriges Kommuner och Landsting Signild Östgren Leif Klingensjö.
1 Anneli Juhlin FP
SDDB hösten 2003 Preliminära resultat Svensk Njurmedicinsk Förening Riksstämman Stockholm KG Prütz Verksamhetsområde Internmedicin Helsingborgs.
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
OpCon/xps - A case study. Club2200Page 1 OpCon/xps – A case study Club2200 Magnus Nyman & Hans Forslind.
Täckningsgrad Dec 2014 – jan 2014 Täckningsgrad Dec 2014 – jan 2014.
Smittspårarutbildning
Gymnasieskolan år 2 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Bild 1 Prognos för länets arbetsmarknad Stefan Tjb.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
När infaller Julafton och hur ofta?
Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård Välkomna!
Presentation vid gemensamt möte Svenska Kryddföreningen & Föreningen Svenska Aromtillverkare Kosta Bo Nilsson.
OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland
VÄLKOMNA.
Presentationens avskrift:

Livsmedelskontroll 2014-2015

Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2015: Malin Liss Lundeberg (inspektör t.o.m. maj) Lis Ryberg (samordnare) Emma Boström (inspektör) Thinh Vo (inspektör)

Innehåll 2014 - Resultat från den planerade kontrollen 2015: Planerad kontroll Kontrollmetoder, kontrollområden, projekt Nyheter och information

2014 – resultat från planerad kontroll

Planerade respektive genomförda kontroller

Resultat för respektive kontrollpunkt

Nedkylningskontroller

Kontroll av varmhållning

Kontroll av kylförvaring

Kontroll av rengöring av ytor som kommer i kontakt med livsmedel

Kontroll av rengöring av övriga ytor

Resultat för köttprojekt

Resultat för riksprojekt (Leksand)

”Sanktions”beslut 2011-2014

2015 – planerad kontroll Inspektioner (alla anläggningar) Oanmält Kontroll av att lagkraven uppfylls, t.ex.: Är temperaturen i kylarna rätt? Finns det fullt utrustade handtvättställ? Revisioner (restauranger och pizzerior) Föranmält Kontroll av verksamhetens system för säkra livsmedel 1.1 Infrastruktur, lokaler, underhåll

2015 – planerad kontroll Kontrollområden för de flesta verksamheter: 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning 2. Råvaror och förpackningsmaterial 3. Säker hantering, lagring och transport 6. Rengöring 12. Information 13. Spårbarhet

2015 – planerad kontroll Kompletterande kontrollområden för vissa anläggningar: 8. Temperaturer 9. Personlig hygien 10. Utbildning 11. HACCP 15. Övrigt

2015 – planerad kontroll Projekt Samsynsprojekt i Dalarnas Län 2015-2016 Ökad samsyn i kontrollen så att företagarna blir likvärdigt bedömda i hela länet Ta fram en rutin för hur avvikelser ska följas upp inom länet Saminspektioner i restauranger Livsmedelsverkets kontrollprojekt 2015

Nyheter och information Informationsförordningen Nya regler om livsmedelsinformation, inklusive märkning Förordning (EU) nr 1169/2011 OBS! Började gälla 13 dec 2014 OBS! Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation (LIVSFS 2014:4) Vägledning ute på remiss

Informationsförordningen Märkning av färdigförpackade livsmedel Nytt är bl.a: Krav på viss teckenstorlek Ursprungsmärkning för kött från fler djurslag Allergener ska anges tydligare Infrysningsdatum för kött och fisk Obligatorisk näringsdeklaration

Informationsförordningen För mer information om märkning av färdigförpackade livsmedel, se broschyr från livsmedelsverket www.slv.se

Informationsförordningen Mat och dryck som INTE är färdigförpackad Fr.o.m. 13 dec 2014 Skärpta krav på information om allergener T.ex. restauranger, kaféer

Mat och dryck som inte är färdigförpackad 1. Oförpackade livsmedel T.ex. mat på restaurang, godis i lösviktsförsäljning 2. Livsmedels som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran T.ex. potatissallad i delikatessdisk som förpackas vid köp, viss distansförsäljning (t.ex. hemleverans av förbeställd pizza eller varma /kalla matlådor) kunden ska kunna fråga personalen om innehållet vid köp/beställningstillfället 3. Livsmedel färdigförpackade för direkt försäljning Förpackning sker på samma ställe som försäljning, t.ex. pizzasallad på pizzerian eller kakpåsar på konditori – kunden ska kunna fråga personalen om innehållet

Mat och dryck som inte är färdigförpackad Vilken information ska lämnas till konsumenten? Oavsett kategori : Information om allergener ska ALLTID lämnas Livsmedlets beteckning – om kunden frågar

Mat och dryck som inte är färdigförpackad För kategori 2 och 3 ska även följande uppgifter kunna lämnas om kunden frågar efter dem: Ingredienser Nettokvantitet Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag Särskilda villkor för förvaring och/eller användning Kontaktuppgifter Uppgift om ursprungsland (för vissa livsmedel) Bruksanvisning

Mat och dryck som inte är färdigförpackad Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftligt eller muntligt Om muntligt, krävs särskild upplysning om att informationen finns att få, t.ex.  Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten!

Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet

Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet I menyer

Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet I menyer I en skrift som följer med livsmedlet På en läsplatta eller datorskärm

Allergener – att tänka på Om den enda allergen som finns i ett livsmedel ingår i beteckningen behöver ingen ytterligare information ges: t.ex.”Sellerisoppa” Har all personal tillräcklig kunskap om allergener och rutiner för information? Det måste gå att kontrollera att informationen som ges stämmer! Hur hanterar vi allergener i vår verksamhet?

Allergener - servering av specialkost När matgästens allergier har utretts och noterats i förväg krävs ingen särskild information t.ex. skolor, förskolor, äldreboenden, sjukhus OBS! - känner man till vissa matgästers allergier men inte alla krävs tydlig information till de som inte får specialkost Specialkost kräver precis som tidigare särskilda rutiner för tillagning och servering

Nyheter och information Livsmedelsombudsmannen Livsmedelsverket Riktar sig till Livsmedelsbranschen Tips om allt som du misstänker inte följer svenska regler och lagstiftning – du kan vara anonym Kontakt via web-formulär, 018-17 57 00 eller livsmedelsombudsmannen@slv.se www.slv.se

Nyheter och information Livsmedelsverkets vintermöte 3 feb 2015 Senaste anmälan i morgon tisdag 13/1 – www.slv.se Timavgiften för livsmedelskontroll höjdes vid årsskiftet och är nu 1100:- Utbildning för livsmedelsföretagare under våren 2015

Utbildning för livsmedelsföretagare För verksamheter med större risker Fokus på faror och förståelse Egen kontroll, lagstiftning, mikrobiologi, grundförutsättningar, HACCP, faroanalys Servera och/eller sälja säkra livsmedel Tre eftermiddagspass 1000:- / person Anmälan via www.leksand.se , senast 31/1

Det var allt från oss! Frågor? Tack för att ni kom. Vi ses!