1. Förändringar inom jordbruket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den industriella revolutionen
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
I- eller U-land?.
Geografi Henrik Carlsson.
Sumererna i södra Mesopotamien
De tidiga civilisationerna
Amerikanska revolutionen
Industriella Revolutionen
MELLANKRIGSTIDEN.
Industrialiseringen Startade under 1700-talet i England.
De tidiga högkulturerna växte fram för mellan 4000 och 6000 år sedan
Grekland bestod av flera små riken/stater
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
Mellankrigstiden.
Egypten.
Den industriella revolutionen
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Industri och demokrati i sverige
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Människans äldsta historia
Två milstolpar under 1700-talet
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.
Industriella revolutionen
Feodalism.
- Förtydligande av olika nivåer i betygskriterierna för SO-ämnena
Det industriella genombrottet
Medeltiden.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Orsaker till den franska revolutionen
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Behövs det pengar? Byteshandel.
Ett tema om befolkningen i världen
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
En av de första städerna var Ur
Industriella revolutionen
Den industriella revolutionen
Industriella revolutionen
Om läxan (enligt EPA-modellen):
Industriella revolutionen
Traditioner & Kulturer
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Industriella Revolutionen i Sverige
Den industriella revolutionen
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Industriella Revolutionen
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Industriella Revolutionen
Industriella revolutionen
 Växte fram gradvis – den var inte planerad  Viktigt att det finns marknad, dvs köpare och säljare samt kommunikationer  Det fanns i Storbritannien.
Industriella revolutionen Var?EnglandNär? Slutet av 1700-talet Varför där och då? Jordbruket förbättras Jordbruket förbättras Befolkningen ökar Befolkningen.
Revolution betyder att förändra något ifrån grunden.
Förändringar inom jordbruket  I många tusen år är jordbruket grunden till människans tillvaro. Människors liv kretsade kring hemmet, byn och åkrarna.
I många tusen år är jordbruket grunden till människans tillvaro
Industriella revolutionen
Den nya industriella världen
Industriella revolutionen
Den industriella revolutionen
DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Industriella revolutionen
Den ryska revolutionen
Den industriella revolutionen
Industriella revolutionen
Presentationens avskrift:

1. Förändringar inom jordbruket 1. Man blandade lera i sandjorden Vattnet bands upp i jorden på ett bättre sätt. 2. Kärr dikades ut Mer åkerjord 3. Nya växtslag och djurraser som växte bättre och gav mer mat. 4. Åkermarken samlades så att varje bonde hade sammanhängande åkrar. Lättare att testa nya och bättre odlingsmetoder. Se s. 392 5. Bättre redskap. Gjorda av järn istället för trä.

2. Hemindustrin 1. Förläggaren lämnar ull till hemmen 2. I hemmen spann man ullen till garn och vävde tyg av garnet 3. Förläggaren hämtade tyget, betalade och lämnade ny ull

3. Tre steg i industriella revolutionen Första steget Förläggarna ville ha bättre kontroll över tillverkningen. Det fick man genom att samla alla arbetare och deras spinnrockar och vävstolar i en lokal. På så sätt kunde man kontrollera hur mycket arbetarna jobbade, och att dom inte slösade med eller stal ull. Andra steget I och med att det uppfanns maskiner som drevs av vattenhjul, blev det nödvändigt att bygga fabriker nära vattendrag. Tredje steget De nya maskinerna gjorde att människornas kunskaper inte längre var lika viktiga. Man gick från ett hantverkssystem (människorna viktigast) till fabrikssystem (maskinerna viktigast)

4. Några uppfinningar inom jordbruket och industrin Järnplogen Flygande skytteln Spinning Jenny Ångmaskinen Välj två uppfinningar och berätta kort om uppfinningen. Du behöver inte välja av uppfinningarna ovan om du kommer på några egna.

5. Hur var förhållandena i städerna för industriarbetarna och deras familjer När människorna inte kunde försörja sig på landsbygden, inom jordbruket, flyttade man in till städerna för att söka jobb in om den växande industrin. Arbetsförhållandena i fabrikerna var usla, och lönerna var väldigt låga. Arbetsdagarna var långa, men man var trots allt ledig halva lördagen och på söndagar. Levnadsförhållandena var hemska för en vanlig arbetare. Om man hade en lägenhet var man tvungen att ha hyresgäster för att ha råd med hyran. Det ledde till att man bodde trångt, och sjukdomar spreds lätt. Det var sällan man hade råd med lagad mat, och i bästa fall kunde man ha råd med lite kött eller bacon på söndagar. Övriga dagar fick man klara sig på bröd och tunna soppor.

6. Varför startar industriella revolutionen i Storbritannien? Storbritannien hade tillgång till de viktiga råvarorna stenkol och järn. Man hade goda hamnar och segelbara floder, som underlättade transporterna. Landet hade tack var sin framgångsrika handel över världshaven, blivit världens rikaste land. Det fanns gott om rika engelsmän som vågade och ville satsa pengar inom industrin. Förändringarna inom jordbruket gjorde att människor tvingades söka arbete inom industrin som behövde stora mängder arbetskraft. Uppfinningar ledde till att man kunde producera varor i större mängder (massproduktion). Det ledde till lägre priser och varorna kunde säljas till fler människor både i landet och i utlandet.