Barnperspektivet i 5 punkter. De 5 punkterna Kartläggning av barns ställning på biblioteken Fortbildning ordnas för all bibliotekspersonal Information.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Advertisements

Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
”SEX & SAMLEVNAD I EN NY VÄRLD”!
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
UPPDRAG: •Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar •Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Inflytande.
1 Öppna jämförelser inom socialtjänsten • Presentation av befintligt data inom barn och unga, beroende och missbruk samt personer med funktionsnedsättning.
Barnspåret inom LIM-IT-projektet
(Maria Scullman, Advantum Kompetens)
Barr amma baro! – Antingen lär man ut, eller så lär man in!
Skolutveckling i samverkan
FUTURUM.KOM. 25 folkbibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket i Kalmar län.
Om projekten Koha och Digital delaktighet Viktor Sarge, Utvecklare – Digitala biblioteksmiljöer 31 mars 2011.
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
En utmanande 7-stegskur för medvetet bemötande på bibliotek
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Kartläggning Barn-Bibliotek-IT våren 2010 Visby
Vad är ett sjukhusbibliotek?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
FUTURUM.KOM. 25 folkbibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket i Kalmar län.
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Det nationella digitala biblioteket
Mervärden och aha-upplevelser
Kerstin Johansson & Lena Henricson1 Kartläggning av aktiviteter och kunskapsläge inom brottspreventivt.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Molndal.se Digitala barn – Digital delaktighet – Utmaning för regionbibliotek… Anette Eliasson, Biblioteken i Mölndal.
Fullföljda studier – den enskilt viktigaste faktorn för att våra barn och unga ska få ett gott liv.
1 SLUTRAPPORT NULÄGESANALYS STYRGRUPP – Frågor och analys
Linnéuniversitetets alumnverksamhet. Utredning gjord En utredningsgrupp tillsattes våren Gruppen bestod av representanter från - Samtliga institutioner.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
BARNS BÄSTA -klart att vi alla vill barnens bästa eller?
Vad är ett förorenat område?. Vilka risker finns? Risk för hälsa och miljö Risk för spridning i mark och ytvatten Förorening av vattentäkter Begränsar.
Linnéuniversitetet Om Länsbibliotek Sydost Två län: Blekinge och Kronoberg 13 kommuner Finansieras av Region Blekinge och Landstinget Kronoberg.
9... Värdeskapande samverkan i Mittenälvsborg En vilja att Komma överens Kunna lita på varandra Ta tillvara på varandras kompetenser Att göra det bättre.
Bibliotek
ELEVER I SKOLAN = ELIS
ÄPPELHYLLEVARDAG FOLKBIBLIOTEKENS ARBETE MED TILLGÄNGLIGA MEDIER FÖR BARN Ingrid Källström Stockholm 23 april Tillgängliga medier på folkbibliotek2.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
DIREKTIVET Arbetsgrupp: Polarbibblo.se Polarbibblo.se är en viktig del av Biblioteken i Norrbottens e-resurser.
Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete- och hälsoarbete på arbetsplatsen i AFH Vi är Nordens största lärarorganisation och Sveriges fjärde största.
Kommission för jämlik hälsa Region Örebro län
Kort om tidsplanen för verksamheten äldreomsorg Hösten 2015 planering för pilotprojekt. Januari 2016 start pilot vårdboende. Våren 2015 fortsatt planering.
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Presentation av projektet Halland har tidigare varit en stark förebild för övriga Sverige när det gäller utvecklandet av kvinnors företagande I dagsläget.
Ramverk för patientmedverkan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
på personer i behov av hjälp
Uppstart arbetsgrupper
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Barn som anhöriga Ett projekt som Habiliteringscentrum deltar i utifrån ett nationellt projekt.
Kvalitetsberättelse 2017.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Förstudie Friluftslivets år 2020
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
på personer i behov av hjälp
på personer i behov av hjälp
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Barnperspektivet i 5 punkter

De 5 punkterna Kartläggning av barns ställning på biblioteken Fortbildning ordnas för all bibliotekspersonal Information om hur barnkonsekvensanalys och barnbokslut kan göras av biblioteken Barns rättighetshyllor inrättas En broschyr om barns rättigheter på biblioteken produceras

 Kartläggning av barns ställning på biblioteken Fortbildning ordnas för all bibliotekspersonal  Information om hur barnkonsekvensanalys och barnbokslut kan göras av biblioteken  Barns rättighetshyllor inrättas En broschyr om barns rättigheter på biblioteken produceras

Kartläggning av barns ställning på biblioteken - barns andel av bibliotekens resurser - hur barns inflytande syns i biblioteken (barns perspektiv) - hur barnperspektivet tillgodoses i biblioteken - hur biblioteken fungerar som arenor för barn - fler viktiga frågor? Metoder BO:s kommunenkäter används som underlag ännu hellre: Gemensam undersökning

Fortbildning för all bibliotekspersonal om - Barnkonventionen och barns rättigheter - bemötande av barn - hur man tillgodoser barnperspektivet - hur man tar tillvara barns perspektiv Metoder föreläsningar workshoppar, rollspel, observationer goda exempel sammanställning och utvärdering av metoder

Information om hur barnkonsekvensanalys och barnbokslut kan göras av biblioteken Metoder chefsutbildning pilotprojekt, ev som ett tvinning-projekt spridning av goda exempel

Barns rättighetshylla, i fysisk och digital form, med - en rolig logga - information om Barnkonventionen - annan information från BRIS, Rädda Barnen osv, som kan ge barn stöd och som hjälper barn att tillvarata sina rättigheter - barnmedier med anknytning till barns rättigheter Metoder Barnens bibliotek har en nyckelroll länsövergripande projekt

En lättläst broschyr för barn om barns rättigheter på biblioteken utarbetas och sprids Metoder Spridning Metodutveckling Goda exempel

En rapport om hur arbetet fortskrider lämnas till KB, Kulturrådet, BO, ansvarig minister och på kulturkonsulentträffen hösten 2011 Metoder I vilken form?

Men region- och länsbiblioteken då? Malin Backlund & Gunnel Pettersson, Barnbibliotekskonsulenters arbete utifrån barnkonventionen – en framgång? BO:s framgångsfaktorer: Ledningens stöd Barnperspektivet i måldokumenten Utbildning och information Utgå från befintliga arbetsprocesser Metoder Förankring hos ledningen Ta med i vpl, anknyta till centrala måldokument Intern fortbildning, Sensus, Rädda Barnen, Maja Frankel Föra in i den löpande planeringen

Barnperspektivet i 5 punkter - Arbetet måste fortsätta!