Etnicitet och Nationalism

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

samlade Ord och begrepp – WW2
Rätt men dåligt – om vanliga brister i studenttexter
Liberalism Konservatism
Konstruktivismens syn på krig och konfliktorsaker
Nationalism.
Kultur för alla – gäller det mig
Internationella relationer
Internationella relationer: Stater & FN
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Historiebruk.
Fördjupning i historia
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Antikens Grekland Frågan lyder: Vad vet du om Antikens Grekland?
Aktörer i internationell politik
Realism Makt, dvs förmåga att kontrollera andra, är centralt.
REGION OCH MILJÖ.
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Demokrati och hur Sverige styrs
Läs i Stjärnlösa nätter i 10 minuter
Nationalitet och etnicitet
Konfliktmodeller.
Atlantdeklarationen -till följd av axelmakternas brott
Nationalism.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Det amerikanska statsskicket
TEMA: Nationalism Introduktion, Del 3
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Välfärd och Ideologier
TEMA: Nationalism Introduktion, Del 1
Minoritetsspråk i Sverige
Varför krig och inte fred?
Konflikter. Vad är en väpnad konflikt? ”uttalad oförenlighet som gäller regeringsmakten eller territorium där det väpnade våldet mellan två parter, av.
Är du Svensk eller Finskromskestletthollänskfranskskottjudetysksame?
Ord och begrepp för moment
Identitet Vad formar oss till oss?.
Välkommen! Willkommen! Bienvenu! Welcome to Växjö! Växjö Europas grönaste stad 환영 歓迎 歡迎 Tervetuloa 欢迎 Julia Ahlrot Miljöstrateg.
Vad är skillnaden mellan internationell politik och nationell politik?
Aktörer i internationell politik
Samhällskunskap C & Geografi B, 2011/2012
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Politisk Geografi.
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
A1 Kulturantropologi Föreläsning 6 Nationalism Kulturmöten och antropologin (förr och nu)
Tema: Folkmord Du kommer att få skriva en uppsats om ett specifikt folkmord Arbetet med folkmord kommer att pågå både under samhällskunskapen och Historieundervisningen.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
ETNICITET SOM STRUKTUR Kap 6. RAS-BEGREPPET Människor kategoriserar – en av kategorierna har historiskt sett varit Ras – att dela in människan i olika.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –
EU bildas 1993: EU blir större och mäktigare delvis genom att länder från Öst- Europa ansluter sig till EU. Handel mellan Europas länder utvidgas vilket.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Internationella relationer
Miljön formar personligheten
Franska revolutionen & Napoleonkriget
Filmtajm!.
Realistiskt teori.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Internationella relationer
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Ett möte för att förhindra krig
Ideologier.
Realistiskt teori.
Religion.
Två folkkyrkor i Finland
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Presentationens avskrift:

Etnicitet och Nationalism

Nationalism Ända sedan medeltiden har nationalism och nationalitetsproblem spelat en viktig politisk roll för utvecklingen inom och mellan stater. Nationalismens grundide är att det internationella systemet ska vara uppbyggt av nationalstater, det vill säga av stater som motsvarar nationerna. Nationalismen utgår från att det finns ett folk, en nation, som knyts samman av en gemensam nationell identitet och att deras idéer och intressen tas tillvara inom ett geografiskt avgränsat området – ett territorium.

Nationalism och Etnicitet Nation, nationalitet och nationalism blandas ofta ihop med etnicitet. Etnicitet är något som utmärker en etnisk grupp d v s en folkgrupp med:

Eget Ursprung

Eget språk

Egen Kultur

Egen Historia

Egen tro - religion

Etnicitet Etnicitetsbegreppet började användas på 1970-talet Ofta när man pratar om etnicitet handlar det om minoriteter, som exempelvis finländare eller kurder i Sverige, Men det kan också vara ett majoritetsfolk inom ett land, exempelvis svenskar i Sverige. Mycket förenklat kan man säga att skillnaden mellan nationalism och etnicitet är att nationalism är en personlig upplevelse av nationell samhörighet, medan man föds in i den etniska gruppen

Gränser som föder gränser? Nationalism och etnicitet kan sägas ha ett politiskt inflytande, främst när det gäller sammanbindningen av stat, nation och territorium. Inom stater med en splittrad befolkning strävar man från statsmakternas sida efter att skapa en känsla av samhörighet för att få stöd för sin politik I vissa stater har man lyckats med detta andra inte

Vi och Dom

Etnisk rensning är ett uttryck som används vid etniska konflikter. Uppstod under inbördeskriget i f.d. Jugoslavien under första halvan av 1990-talet Vid etnisk rensning är syftet att få en etnisk ”ren” befolkning i landet Detta genomförs genom att ”främmande folkgrupper” antingen tvångsförflyttas med våld eller likvideras(mördas). Etnisk Rensning