Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nulägesanalys genom frågor
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kliv 2.0 Kultur och lärande i vardagen
Den entreprenöriella skolan: från ledarskapet till det individuella programmet. Bengt Johannisson Växjö universitet/Högskolan i Jönköping Presentation.
Enterprising spirit! En profil för: Idérika Vetgiriga Kreativa Flickor och pojkar.
ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt
E N DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG. SAMHÄLLSENGAGEMANG OCH HÅLLBARHET  CSR - Självklarhet och en konkurrensfördel  Bra sätt att sprida vårt goda namn.
UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV APU ETT FÖRSTA FÖRSLAG.
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Ett program för undervisning i teknik och fysik
Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa UF Ett år som företagare.
Dahlstiernska Gymnasiet i Mellerud - den lilla skolan med de stora möjligheterna.
ÄR GENERATION Y EN SAMHÄLLSENTRERENÖRIELL GENEREATION?
Syfte ”FramtidsFrön inspirerar pedagoger och annan
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
SET Social Emotionell Träning
Syftet med en personlig handlingsplan
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Entreprenörskap + Yrkesutbildning = Framgångsrik kombination
Vi är den röda tråden för Entreprenörskap och Företagsamhet genom hela grundskolan och gymnasiet ! Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på.
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Självständighet Företagsamhet Lust att lära Introduktion - den röda tråden Kommunledning Finansinspektionen Förebild Ämnesintegration Privatekonomi…….
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Lokal pedagogisk planering enligt Lgr 11
Projektarbete 100p Ekebygymnasiet
Projektarbete Fritidsintresse UF-företag Ensam eller i grupp.
Vad bör en hälsopedagog kunna?
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
EKONOMIPROGRAMMET UNG FÖRETAGSAMHET. Sundsgymnasiet Ämnesövergripande - Miljögranskarna Granska och förbättra ett företags miljöarbete - Reklambyrån Åk.
Tillsammans kan vi förbättra resultaten i skolan Anna Ekström, Generaldirektör Skolverket.
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Välkomna till seminariet
”Man köper saker man inte behöver för pengar man inte har för att göra intryck på människor som man egentligen inte bryr sig om” ”Inte moralisera utan.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
- Introduktion av införande av Lgr 11
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Verksamhetsidé Ung Företagsamhet arbetar, genom utbildningskoncept för skolan, för att Sverige ska få fler företagare och företagsamma medborgare. stimulerar.
Gullstensskolan 15/ Närvaro! Fyll i meningen i När jag var liten ville jag bli….
Läroplansträff fritidshem
Välkommen till Braås skola
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Förskoleklassen Torpshammar
Läroplansträff Välkomna!.
Verksamhetsidé och omfattning Verksamhetsidé och syfte Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden organisation som sedan 1980 verkar för att.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Intro Entreprenörskap i skolan. UppdragetUtgångspunkterAktiviteter.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
ALLÈSKOLAN Entreprenörskap i skolan.
EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG
Ung-Ullbaggestipendiet 2015
ENTRIS – Entreprenörskap i skolan Skolan ska förbereda barn och unga för jobb som ännu inte existerar, för att lösa problem som vi ännu inte känner till,
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Från ord till handling.. Varför entreprenörskap? Rustas för framtiden. Entreprenöriellt lärande. Inga givna svar, skapar kontaktnät. ”Tasigförsamhet”.
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Ung Företagsamhet ® Har sedan 1980 arbetat med att föra skola och näringsliv närmare varandra En ideell och partipolitiskt obunden organisation som utbildar.
Nordiska Ministerrådets rapport Från dröm till verklighet
DET-Uppgifter.
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Entreprenörskap 2 Ni ska läsa detta och förbereda er inför lektion måndag vecka 40. Då börjar allvaret att bygga er stad.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Information Språkval.
Presentationens avskrift:

Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling Företagande Entreprenörskap Självförtroende Förhållningssätt Företagsamhet Vad är entreprenörskap? I ett brett perspektiv kan entreprenörskap handla om allt möjligt. Kan man säga att man arbetar entreprenöriellt för att man ”samarbetar”. Det behövs mer fokus och mer riktning än så. Vårt perspektiv på Ung företagsamhet är att elever i skolan behöver träning i det entreprenöriella förhållningssättet som innefattar allt detta. Men vi har avgränsat arbetet och ger det en riktning. Genom våra läromedel får eleverna träning och vägledning i att driva företag på gymnasiet och bli mer företagsamma på grundskolan. Kommunikation Innovation Kreativitet Nyfikenhet Initiativförmåga Process

”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang ”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap” Ur läroplanen för grundskolan 2011 (LGR 11) ”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper och förhållningssätt som främjar entreprenörskap, företagande och innovations- tänkande. Därigenom ökar elevernas möjligheter att kunna starta och driva företag. Entreprenöriella förmågor är värdefulla för arbetslivet, samhällslivet och vidare studier” Ur läroplanen för gymnasieskolan 2011 (GY 11)

Är detta något nytt? ”Syftet med utbildning är inte att göra de unga perfekta i något ämne, utan att öppna och stimulera deras sinnen så att de på bästa sätt kan utveckla sin kompetens i vilket ämne som helst, när de sedan kommer att ägna sig åt det.” John Locke 1689

Tre läromedel på grundskolan: d - Vårt samhälle (åk 2-5) - Se möjligheterna (åk 6-8) - Min Framtid & Ekonomi (åk 8-9) En processutbildning på gymnasiet: d - UF-företagande; starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett år

Vad händer sen – UF alumni jg - 40% av UF-eleverna har större sannolikhet att blir chef. - 20% av UF-eleverna har lägre sannolikhet att bli arbetslösa (goda samhällsmedborgare) - UF-eleverna har i större utstäckning påbörjat och avslutat en högskoleutbildning. - UF-eleverna har i större utsträckning högre lön, cirka en månadslön mer i årsinkomst.

Var med och bidra till samhällsutveckling! Bli vår samarbetspartner! "Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sin egen företagsamhet" Gör du också det? Var med och bidra till samhällsutveckling! Bli vår samarbetspartner! www.ungforetagsamhet.se/uppsala www.facebook.com/UFuppsala