Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier Monica Langerth Zetterman.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
VADÅ UPPHOVSRÄTT?.
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
IKT i engelskundervisningen
Barnanpassad utredning
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Anneli och Christians Datorskola
Solanderskolan presenterar
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Släktskapsregeln för 6a
Huru vi for västerled för att finna att datorn blott är ett verktyg och att lärandets heliga Graal funnits inom räckhåll hela tiden.
Vandring bland lärresurser på nätet för pedagoger
En presentation för dig som är lärare
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Att skriva sig till läsning
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
BLOMMENSBERGSSKOLAN 6-9-skola Kulturprofil Temainriktat arbetssätt
Att söka och förvalta kunskap
Film i särskolan Film i Särskolan – Pia-Mari Wehrling
Dokumentera och utvärdera IKT-resurser Céline Rocher-Hahlin.
 Visa upp vår verksamhet  Kontakter med omvärlden  Möjliggör ett omdefinierat lärande  Öka medborgarnas möjlighet till insyn.
OH-mallen Upphovsrätt i skolan – en presentation från Kolla källan
Skolarbete &.
Mål och betygskriterier
INTERNET - källkritik Spela Faktasökning Surfa Chatta Bankärenden
Informationssökning och källkritik
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Källkritik På internet.
Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.
VART SKA VI…?.
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
 Redan ha kunskaper på A2 nivå (diagnostiska prov).  En fullständig kurs på nätet.  Fokus på kommunikation och interkulturell.
Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Linköpings Universitetsbibliotek
Lokal Pedagogisk Planering
Berätta för andra PowerPoint.
Om nätstödd undervisning SVF:s personaldag Helena Hurme.
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Källkritik på Internet - en presentation från Kolla källan
Källor! Hur gör man egentligen?
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
1. Uppgiften presenteras
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
iPad och IT som digitala verktyg i undervisningen
Hur gör man en debattartikel?
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Integrera mp3 i hotpotatoes.  Se hur test-övningen kommer att se ut: N1_Audio_01.htm
Vandring bland lärresurser på nätet för pedagoger
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
MAKTLEKAR.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Matematiklyftet
Naturkunskap i förskoleklass
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Ungdomarnas medieanvändning
Utbildning Karlstad, SFAI-veckan.
IT-stöd i undervisningen – Inventering av digitala resurser på webben
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Ett samarbetsprojekt mellan
Presentationens avskrift:

Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier Monica Langerth Zetterman

Granskning av digitala lärresurser Granskning av 2 digitala lärarresurser Givna frågeställningar Tillåtet hitta på egna frågeställningar Skickas in till ”Inlämning 1” på Studentportalen Minst 2 högst 3 sidor Inlämning: KTA måndag 1 mars LL VT10 HT 2010

Teman (exempel) Genusperspektiv Informationsansvar Visualisering Inspiration Kunskapsutveckling Lärande (hur det går till, synen på lärande mm) Läroplanen (t ex strävansmål) Innehållets utformning

Exempel på synpunkter Trots att datorer har funnits tillgängliga länge på vår skola använder jag dem ytterst sparsamt i matematikundervisningen Ett av det viktigaste i matematiken är att göra den omväxlande, webbmatte är en av de lärresurser man kan använda Digitala resurser till extra genomgångar till de elever som behöver det. När jag som lärare går ut på webbplatsen känns det lite som jag ska drunkna i allt material. Eleverna vill gärna ha bilder och enkel text. De gånger jag använder datorn i undervisningen handlar det mycket om att lösa tekniska problem (glömda lösenord mm)

…fler synpunkter Vi ha på skolan jobbat länge med att ta fram en fungerande röd tråd i samtliga ämnen, inte vid något tillfälle har det handlat om informationssökningskompetens utan enbart datorkompetens. En av de största svårigheterna för elever långt upp i åldrarna är att göra bra sökningar som leder till nya kunskaper. Även på gymnasienivå har mycket svårt att hitta faktauppgifter och att många har dåliga kunskaper i sökning på nätet. Det leder ofta till bristande kunskapsutveckling i elevernas forskningsarbeten i skolan. Istället för att lära och reflektera över innehållet kopierar(med några få ändringar) eleverna texterna och klistrar in i sina dokument. Webbresurser kan användas för minska orättvisor för eleverna eftersom alla inte har samma förutsättningar att få hjälp med skolarbetet hemma.

Granskade digitala resurser Annas Länkburkar Unga fakta, Teachers on Demand, Webbmatte webbmatte.sewebbmatte.se Kolla källan: kollakallan.skolverket.se/kollakallan.skolverket.se/ Veckans sökmästare: Sidan för sant hållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar Unga fakta Labbet Katten, musen tiotusen: Spela roll: gronflagg.hsr.se/spelaroll/gronflagg.hsr.se/spelaroll/ Drogfritt