Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?"— Presentationens avskrift:

1 Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?
- webbinarium

2 Ett annorlunda seminarium

3 Chatarina Larsson -universitetsjurist på Umeå universitet
Pratade om: Hur får jag använda upphovs skyddat material i min undervisning ?

4 Hennes exempel: ”Vill du låna någons cykel måste du fråga ägaren även om den är olåst.” -Detta gäller även annans upphovsrätts skyddas material så som film, texter bilder mm.

5 Hittar jag som lärare ett avsnitt som jag vill använda mig av kan jag använda delar av det inom det som ryms inom kopieringsavtalet. Det är ok att göra Power Point av ett material men om man vill ha åhörarkopior måste det vara i pappersform, jag får inte lägga ut på nätet eller maila.

6

7 Det kommer att komma ett nytt kopieringsavtal! (frågan är bara när?)

8 Ny upphovsrättslag Det kommer att även att komma en ny upphovsrättslag med nya ändringar. Kommer inte vara några större förändringar men kommer att innehålla små korrigeringar. Detta krävs i och med den digitaliseringen som skett.

9

10 Lärarundantaget Handlar om rätten till eget upphovsrättsskyddat material. När läraren tar fram eget material till undervisningen så är det läraren själv som står för upphovsrätten. Vill någon använda mitt material måste den personen fråga mig först! Arbetsgivaren har inte rätt till det material som läraren har skapat, men dem har rätt att nyttja lärarens material.

11 Kom ihåg! Det ligger på den enskilda lärarens ansvar att man vet vad som gäller när man tar material av någon annan. Det kan var svårt att veta exakt vad man får /inte får göra men det finns info att ta del av som lärare

12 Tips! Vi kan nyttja oss av länkar, det är ok att lägga in en länk på undervisnings portaler. Detta kan man göra i ganska stor utsträckning Många tidskrifter ger ok till nyttjande av deras material. (Titta längst ner på sidan så står det ofta där om man får använda materialet) Bilder- ibland kan man högerklicka på bilden och få fram info om hur man får använda bilden tex på Wikipedia. Har en lärobok gått ur produktion, kan man kontakta förlaget och kolla om man får använda materialet. Ofta kan då andra regler gälla tex ok att använda sig av allt.

13 Länkar Här kan du hitta mer fakta om vad som gäller för lärare och sidor som kan vara bra att använda sig av: Skolavtalet, SKL: h_regler_1/avtal_om_kopiering_i_skolan_1 MediaCenter- sida att hitta filmer till undervisningen på Utbildning Söktjänst för öppna lärresurser:

14 Alastair Creelman -Linéuniversitet
Han menar att ”om vi fokuserar på och följer alla regler som finns så kan vi vi lika bra gå tillbaka till svarta tavlan och kritor!” ” Vi borde kunna dela med oss!!” därför arbetar man med Creative commons - Har funnits i 10 år. - Jobbar för att öppna upp undervisningsmaterial. - Bygger på upphovslagen

15

16 Hur ska man upp nå upphovsmannen?
Dem arbetar med.. Hur ska man upp nå upphovsmannen? Ibland är det svårt! Därför har dem skapat symboler som upphovsmannen ska använda sig av för att alla ska veta hur man får använda sig av materialet. Detta är någonting som skolverket har börjat jobba med och någonkommer att komma mer och mer. Om man använder sig av dessa symboler kan man själv som lärare bestämma hur andra får använda sig av det material som man har gjort.

17

18


Ladda ner ppt "Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?"

Liknande presentationer


Google-annonser