Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vuxenutbildningen Definition
Advertisements

Yrkeshögskolan Information om utbildningsformen
1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Yrkeshögskola Hälsingland
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
1 Förstudie – Transportcollege Transportutbildning i Östgötaregionen, Tranås och Västervik
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Statliga myndigheters medverkan i det regionala tillväxtarbetet % % SAMVERKA MOTVERKA GEMENSAMTENSKILT.
Teknikcollege Norrbotten
Vår konkurrenskraft avgör
Arbetsmarknadsdepartementet A&O - temagruppen för arbetsplatslärande och omställning i arbetslivet 3 februari 2011.
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Kulturpolitik Västra Götaland
yhmyndigheten.se Uppdrag matchning yhmyndigheten.se Viktiga komponenter för en bra matchning Matchning.
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
PROGNOS hösten 2013 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Utvecklingen på arbetsmarknaden Håkan Gustavsson Analysavdelningen
Myh.se. Fyra förändringsområden 1) En mer sammanhållen myndighet med en gemensam kultur 2) En stärkt myndighets- ledning 3) Utveckling av YH som system.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Så ser det ut i Skåne – problem och möjligheter, Att välja jämställdhet Christian Lindell
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
En utbildningsgaranti – möjligheter på regional nivå Jonas Olofsson Malmö högskola
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Region Jönköping.
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –29 VÄLKOMMEN!
Teknikutbildning för dagens och framtidens industri – kompetenscentra för effektiv resursanvändning.
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –05 VÄLKOMMEN!
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Mälardalens högskola som kompetensförsörjare Åsa Lundkvist 28/9 1.
OECD Territorial Review: Skåne 2012 Viktigaste slutsatserna.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Varumärket yrkeshögskolan – vårt gemensamma åtagande
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Bosättning och mottagande av nyanlända Johan Vikström.
Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILMFILM.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Välkommen till en introduktion – konceptet Teknikcollege Fredrik Gunnarsson Industriarbetsgivarna Greta Hjortzberg Innovations- & kemiindustrierna (IKEM)
VAD VI GÖR OCH HUR Yrkeshögskolenätverk i Region Jämtland Härjedalen ”Målsättning att stödja och stimulera tillkomsten av fler kvalificerade yrkesutbildningar.
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Framtidens arbetsmarknad Kommunförbundet Skåne, Malmö 9 november 2016 Anders Axelsson analytiker, Region Skåne.
Kompetensförsörjning i Skåne
Hur rekryterar vi studerande och vart tar de vägen efter examen?
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
kvalificerade kunskaper
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Industritekniskt utbildade – Brist och ”överskott” samtidigt? Vilken vägledning kan regionala matchningsindikatorer.
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Borealis TeknikCollege
Ansökningsomgång YRKESHÖGSKOLAN 2018
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Göteborgsregionens kompetensråd
Presentationens avskrift:

Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala 6 november 2014

Upplägg Varför en rapport om Yrkeshögskolan? Industrins utveckling och kompetensbehov TC och YH Slutsatser och rekommendationer Hur går vi vidare?

Bakgrund Yrkeshögskolan en egen utbildningsform på eftergymnasial nivå Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) beslutar om tillstånd och statsbidrag åt utbildare som ansöker 2014 fanns det totalt utbildningsplatser i landet, varav i Skåne Utbildningarna är mycket populära och högt söktryck bland ansökarna YH allt viktigare för det regionala näringslivet/arbetslivet för att rekrytera kvalificerade medarbetare Krav: utbildningarna ska vara tydligt förankrade i lokala/regionala näringslivet/arbetslivet

Kritik och översyn Kritik från utbildningsanordnare, branschföreträdare och myndigheter Vilka är förutsättningarna för mer långsiktighet i utbildningarna? Hur ser utbudet och efterfrågan ut regionalt för tekniska och industriella utbildningar? Vilka förutsättningar finns för att förenkla övergången mellan olika delar av utbildningssystemet? Vilka behov finns av att utveckla de regionala bransch- och yrkesanalyserna för att främja näringslivets kompetensbehov?

Industrins andel av nominell och real BNP

KY/YH-utbildade efter yrke i riket 2012

Slutsatser och rekommendationer NationelltMYHRegionalt/Lokalt Fler utbildningsplatserEffektivisera ansöknings- och beslutsprocessen Ökat engagemang från branschorganen Gränssnitt Gy/YH/HögskolaFörändra resurstilldelningssystemet Utveckla prognosmetoderna PreparandutbildningMöjliggöra längre tilldelningarArenor för analyser/prioriteringar MYH statistikansvarigModell för regional tilldelning Utveckla prognosmetoderFokus på kvalitetstillsyn/uppföljning Stärk samverkan nationellt/regionalt

Förslag till ny resursfördelningsmodell

Hur går vi vidare? YH-grupp inom Kompetenssamverkan Skåne (KoSS). Utveckla och fördjupa resultaten från rapporten med sikte på en ”Skånestrategi” för YH Dialog med Utbildningsdepartementet och MYH samt övriga regioner, Industrirådet och Teknikcollege Bransch- och yrkesanalyser Stärkt engagemang bland branscher och kluster. Packbridge ett bra exempel.

Tack för er tid! Länk till rapporten