Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skola och arbetsliv i samverkan
Ungdomar utanför gymnasieskolan
Dolda kunskaper avslutande möte
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Vad är studiehandledning?
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Varför fokus på nyanlända just nu
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Den svenska förskolan.
Välkommen till Vikenskolan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Välkomna till föräldramöte
Välkommen till läsåret 2011/2012! Vi utbildar morgondagens världsmedborgare! Döderhults skolområde.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Borlänge 13 maj 2014.
Planering.
På gång 2010 ….
Världens bästa skola Linda Norberg.
17 december Dolda kunskaper 17 december
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Skollagen - innehåll Inledande bestämmelser, kapitel 1
Information inför skolstart år 6 HT-2013
Regelbunden tillsyn i Älvdalens kommun
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Välkomna till information och samtal kring Introduktionsperioden
Läslyftet det senaste nuläget.
Grundskoleförordningen
Betänkandet Skollag för kvalitet och likvärdighet SOU 2002:121 Förlängd remisstid till den 15 september 2003 Arbetsgrupp utsedd av skolchefsgruppen: Bo.
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Riktad tillsyn av bedömning och betygssättning
Arbetsmarknadsdepartementet Integrationssatsningar i BP13.
Fördjupningsfrågor kring gymnasieplanering antagning, skolekonomi
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Riktlinjer för nyanlända Barn- och utbildningsförvaltningen
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Barn och elever i behov av stöd Barn- och utbildningsnämnden
Källängsråd Dagordning 1. Föregående protokoll 2. Ekonomi och organisation Budget 2014 Arbetslagsorganisation 14/15 3. Skolans verksamhet Beslutat.
Erfarenheter och effekter av satsningar på lärare i skolor med låga elevresultat Anahita Assadi, Caroline Hall, Martin Lundin och Kristina Sibbmark.
Inkludering Att ta till vara på nyanlända elevers kunskap.
NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.
Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Regelbunden tillsyn i Timrå kommun Återföring. Innehållet Inledning Genomgång av beslut Systematiskt kvalitetsarbete Vad händer sedan? SPSM.
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Vad är studiehandledning?
Fristående grundskolor
Lite statistik och några förslag
Komvuxutredningen (U 2017:01)
Varannan i mål - En kvalitetsgranskning av gymnasieskolors förmåga att få alla elever att fullfölja sin utbildning Skolinspektionens dag 2009.
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Mottagande av nyanlända i grundskolan i Östra Göteborg
Personen från Skolverket
Bygga svenska åk 1-6.
Presentationens avskrift:

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5 mnkr 2013, 46,5 mnkr 2014-2016 - kompetensutvecklingsinsatser 11,9 mnkr 2013, 42,9 mnkr 2014-2016 - informationsmaterial om det fria skolvalet 2 mnkr 2013, 6 mnkr 2014-2016

Kartläggningsmaterial Syftar i huvudsak till att: utgöra underlag för bedömning av i vilken årskurs en nyanländ elev i grundskolan eller motsvarande skolformer bör placeras, eller om eleven bör placeras i gymnasieskolan. ge information om vilket stöd en elev behöver för att nå kunskapskraven.

Bedömningsmaterial i svenska Detta material ska ge lärare stöd i bedömningen av elevers språkutveckling. Materialet ska också fungera som ett stöd i kommunikationen med elever och föräldrar om hur långt eleven kommit i sin språkutveckling

Kompetensutvecklingsinsatser Kompetensutvecklingen ska erbjudas rektorer och lärare och ska framförallt stödja språk- och kunskapsutvecklingen hos nyanlända elever eller elever med annat modersmål än svenska.

Informationsmaterial Ta fram och sprida ett informationsmaterial om det fria skolvalet till elever och föräldrar på olika språk. Materialet ska ge en god överblick över vilka skolor och utbildningsvägar som finns i det svenska utbildningssystemet.

Andra insatser Riktat statsbidrag för en försöksverksamhet med utökad undervisningstid för nyanlända elever 15 mnkr 2013, 30 mnkr 2014-2016 Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare för höjd kvalitet, ökad flexibilitet och ökad individanpassning av utbildningen

Forts andra insatser Handledning för lärande – stöd till 10 skolor i utanförskapsområden 20 mnkr 2013-2014 Stödmaterial om flerspråkighet i förskolan Stödmaterial för språkintroduktion som synliggör betydelsen av språket i alla ämnen

Forts andra insatser Stödmaterial för vuxenutbildningens tre skolformer med syfte att stärka samverkan mellan dessa och gymnasieskolan Tema modersmål en webbresurs för modersmålslärare och studiehandledare

Utbildning för nyanlända elever Departementsskrivelse med förslag på hur mottagandet och undervisningen av nyanlända elever i de obligatoriska skolformerna, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan bör regleras. Författningsförändringar vad gäller rätten till utbildning och skolplikt föreslås. Ds 2013:6 utbildning för nyanlända – mottagande och skolgång

Reformpaket för nyanlända Förlängd skolplikt Ett år i förberedelseklass Prioriterad timplan för mer svenska Satsning på fler lektioner i svenska

Definition av nyanländ Nyanlända elever är elever som har kommit till Sverige efter sju års ålder, och gått högst fyra år i svensk skola

Förlängd skolplikt Skolplikten förlängs till 18 års ålder Skolplikten upphör dock när målen i svenska för årskurs 9 är uppnådda Skolplikten kan fullföljas i grundskolan eller i gymnasiets språkintroduktion

Förberedelseklass Särskild undervisning i de ämnen där det behövs, som en introduktion Kommunen och rektorn bestämmer utifrån varje elevs behov Högst ett år i förberedelseklass, sedan ordinarie undervisning. Vid synnerliga skäl finns möjlighet till förlängning upp till max två år

Prioriterad timplan Tid för andra ämnen ska kunna flyttas till ämnet svenska – ”prioriterad timplan” Högst ett år med prioriterad timplan Tydlig information om framsteg i svenskämnet till elever och föräldrar

Fler lektioner i svenska Tre timmar mer svenska i veckan för elever i årskurs 6-9 som är nyanlända Varje elev kan få fler lektioner i fyra terminer 30 miljoner kronor per år i statsbidrag